107. Uluslararası Çalışma Konferansında; İnsan Onuruna Yakışır İş, Şiddet ve Tacizden Arındırılmış İşyeri Vurgusu

05/07/2018

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün genel politikalarını belirleyen Uluslararası Çalışma Konferansı, her yıl İsviçre’nin Cenevre kentinde toplanıyor. Yıllık “dünya emek parlamentosu”, ILO’nun 187 üye devletinden 5 bini aşkın hükümet, işçi ve işveren temsilcisini bir araya getiriyor.

Konferans bu yıl 29 Mayıs- 8 Haziran tarihlerinde “İnsan onuruna yakışır işlerin olduğu bir gelecek inşa edelim” sloganıyla işyerinde şiddet, çalışma hayatında kadınlar, sosyal diyalog, standartların uygulanması, kalkınma işbirliği gibi konular etrafında toplandı.

Konferansta ayrıca Türkiye’den işçi delegesi olarak Memur-Sen’in atanması Konferans Yetki Tespit Komitesi tarafından sert bir şekilde eleştirildi.

Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Direktörü Guy Ryder, yaptığı açılış konuşmasında dünyada “yeni bir vahşilik” olduğunu vurguladı ve çalışma hayatındaki sorunları aşmak için üçlü yapı ruhunun canlandırılması çağrısı yaptı. İşyerinde şiddet ve taciz hakkında ise delegeleri“şiddet ve tacizden arınmış işyerlerini güvence altına alacak” yolları açmaya çağırdı.

Konferansa katılan ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan ise konuşmasında “Konferans’ta ilk kez işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan bir komitenin işyerinde şiddet ve tacizle mücadele için yeni bir Sözleşme veya Tavsiye Kararının geliştirilmesi konusunda görüşme yaptığını” belirterek  “Genel Direktör, delegeleri şiddet ve tacizden arınmış işyerlerini güvence altına alacak yolları açmaya çağırdı”dedi.

Sosyal Diyalog ve Üçlü Yapı Komitesi, sosyal diyaloğu ve üçlü mekanizmayı teşvik etmek için bir dizi önlem içeren yeni bir eylem çerçevesi üzerinde karar kıldı. ILO'ya, üyelerine her düzeyde ILO standartlarına uyumda destek sağlama çağrısında bulundu.

Ayrıca, ILO Üyelerinin, işverenlerin ve işçilerin ve örgütlerinin örgütlenme özgürlüğüne ve toplu pazarlık hakkının etkin bir şekilde tanınması, temel haklara ilişkin ilkelere saygı duyulması, bunların teşvik etmesi ve hayata geçirmesi çağrısında da bulundu. Aynı zamanda etkili sosyal diyaloğu teşvik etmek için uygun yasal ve kurumsal koşulların sağlanmasının önemine dikkat çekti.

Komite, sosyal diyaloğun örgütlenme özgürlüğüne ve toplu pazarlık hakkının etkin bir şekilde kullanılabilmesine dayandığını ifade etti. Sosyal diyaloğun sosyal adaleti sağlayacak politikalar oluşturulmasında çok önemli bir rol oynadığı belirtildi. Ayrıca, sosyal diyaloğun etkili olması için özgür, bağımsız, güçlü ve temsil gücü yüksek işveren ve işçi örgütlerinin önemini vurguladı.

Uluslararası Çalışma Konferansı’nın Sözleşme ve Tavsiyelerin Uygulanması Komitesi ise, “Gelecekte İnsana Yakışır Çalışma Süreleri Sağlamak”başlıklı genel araştırmaya dayalı olarak, çalışma süresine ilişkin standartları tartıştı. Komite, çalışma hayatında birçok geleneksel çalışma biçimini değiştiren ve çalışmanın düzenlenmesini etkileyen dönüşümler yaşandığından, tartışmaların tam da zamanında yapıldığını kaydetti.

Konferans, ILO Genel Direktörü ’nün Komite tarafından kabul edilen sonuçları uygulamaya yönelik bir eylem planı hazırlamasını ve sonuçları küresel ve bölgesel düzeyde ilgili kuruluşlara iletmesini talep eden bir karar aldı.

Dünya Emek Hareketi
Avusturya’da 100 Bin İşçi Sokağa Çıktı!
ILO: Memur-Sen Çalışanları Temsil Edemez
Türkiye İşçi Hakları Açısından En Kötü 10 Ülke Arasında
Fransa’da Binlerce Kamu Çalışanı Greve Çıktı
İngiltere ve Finlandiya’da Akademisyenler Grevde
Norveç’te Çöp Hizmetleri Özel Sektörün Elinden Alınıyor!
Almanya Metal İşçileri Kazandı!
Finlandiya İşçileri İşsizlerin Hakları İçin Greve Çıktı!
ILO: İşsizlik 2018'de de Yüksek, İnsana Yakışır İşler Yetersiz
Davos’a Protestolar Damga Vurdu
Brezilya İşçileri Metro Özelleştirmesine Karşı Greve Çıktı
Yunanistan Genel Grevde!
Almanya Metal İşçileri “Daha Az Çalışma, Daha Çok Ücret” Diyor
ITUC Uluslararası Göçmenler Günü Bildirisi Yayımladı
Yunanistan İşçi Sınıfı Genel Greve Çıkıyor
ILO’dan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı: Çalışma Yaşamı Engellilerin Tam Katılımını Sağlamalıdır
Genel Başkanımız PSI Kongresi'nde Konuştu
Türkiye Eşitsizlikte Birinci!
Hindistan'da 1 Milyon Çalışan İş Bıraktı
Arjantin ve Brezilya Direnişte
Şili Halkı Bireysel Emeklilik Sisteminden Kurtulmaya Kararlı
Hizmetler Belediyelere!
ITUC-ETUC Türkiye Ziyareti ve Sendikalarla Ortak Bildiri
Emek Gazetesi'nden Derleme (Ocak, Şubat 2017)
“Barış Arıyorsan Adalet Ek”
Dünya İşçi Sınıfı 2016 Yılını Mücadele ile Geçirdi
Emek Gazetesi'nden Derleme (Kasım, Aralık 2016)
Ücretlerde Dünya Hali
Sendikal Haklarda Dünya Hali
Mesai Dışında Çevrimdışı Kalma Hakkı
Avrupa İşçileri Mücadelede
Uluslararası Sendikalardan Açıklama: Görüşmeler durdurulsun – TiSA müzakereleri sona ersin
Güvencesiz Çalışmaya Karşı IndustriALL Sendikaları Sokağa Çıktı!
7 Ekim Dünya İnsana Yakışır İş Günü
2000 – 2014 Yılları Arasında Suyun Yeniden Belediyeleştirilmesi Vaka Sayısı 180’e Ulaştı
Avrupalı Sendikalar 23 Haziran KAMU HİZMETLERİ GÜNÜ’nde Kamu Hizmetlerinin Ticarileşmesine ‘HAYIR’ Dedi
Avrupalı işçilerden mültecilere kışlık yardım
Sendikaların G20 hükümetlerine önerileri
Dünya sendikaları G20 öncesinde buluştu
Fransız Sendikalar Konfederasyonu CGT’nin Paris Katliamı’na ilişkin açıklaması
ETUC: “Avrupa ve Türkiye insani krizle baş etmeyi başaramadı!”
Emek Gazetesi'nden Derleme (Temmuz, Ağustos 2016)
İnsanlığın Durumu: 167 Ülkede 45.8 Milyon Köle Yaşıyor
Hindistan İşçi Sınıfı Genel Greve Çıktı
Dünya Gençliği: 73 Milyon İşsiz, 160 Milyon Yoksul
20 Haziran Dünya Mülteci Günü: Suriyeli Göçmenler
7 Nisan Dünya Sağlık Günü’nde Avrupalı Sendikalar Grevdeydi!
Avrupalı Sendikalar Hakları İçin Sokakta!