Avrupa İşçileri Mücadelede

24/11/2016

Yunanistan Kamu Çalışanları 24 Saat Grevde!

Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY), 24 Kasım günü hükümetin kamu şirketlerinin özelleştirilmesi ve kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması yönündeki planlarını protesto etmek için 24 saatlik bir greve çıkıyor. Sendikal hakları da zedeleyecek planların arasında asgari ücretin düşürülmesi de yer alıyor.

Yunanistan’da son 5 yılda kamu çalışanlarının sayısının 370 bin kişi azaldığını ifade eden ADEDY, greve ek olarak düzenlediği gösteriyle de çalışma koşulları, maaş kesintileri ve kemer sıkma politikalarını protesto etti.

ADEDY’nin talepleri arasında ise şunlar yer alıyor: Kamu hizmetlerine yönelik vatandaşların ve toplumun ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran bir yatırım programı oluşturulması; eğitim, sağlık, sosyal hizmetler, kültür, kamu yönetimi, sosyal güvenlik gibi kamu hizmetlerinin herkese açık ve ücretsiz olması; işçilere güvencesiz işler değil kadrolu ve tam güvenceli işler sağlanması; bireysel iş sözleşmelerinin terk edilmesi; toplu pazarlığın özgürce yapılabilmesi ve böylece hem geneli hem de sektörleri kapsayacak toplu sözleşmeler yapılabilmesi.

18/11/2016

Fransa’da kadın işçiler eşit işe eşit ücret talebiyle iş bıraktı

7 Kasım günü Fransa’da çalışan kadınlar, erkeklerle aralarındaki ücret farkını protesto etmek için iş bıraktı, hem de yaratıcı bir fikirle: Saat 16.34’ten sonra erkeklerle karşılaştırıldığında “bedavaya” çalıştıkları için bu saati seçtiler.

Fransa’da kadınlar 2010 verilerine göre erkeklerden yüzde 15.1 daha düşük ücret alıyor. 2016 yılı Cinsiyetler Arası Ücret Eşitsizliği Küresel Endeksi’ne göre Fransa 144 ülke arasında cinsiyetler arası ücret farkının en az olduğu 17. ülke konumunda. Örneğin Türkiye bu listede 130. sırada, yani ücret eşitsizliğinin en fazla olduğu 15 ülke arasında.

İngiltere’nin en büyük sendikası BMW’de greve doğru gidiyor

İngiltere’de 1,42 milyon üyeye sahip Unite sendikası, yaptığı grev oylamasında 4 bini aşkın BMW otomotiv işçisinin yüzde 96’sından destek aldı. Sendika, işçilerin emekli aylıklarını büyük oranda düşürecek şirket planlarını durdurmayı amaçlıyor.

İngiltere’de Unite’lı işçilerin bir diğer grev süreci, bilgi teknolojileri sektörünün önde gelen şirketlerinden Fujitsu fabrikasında sürüyor. Üçüncü tur Fujitsu grevine 300 kadar işçi katıldı. 48 saatlik grevde ücretler, emeklilik ve iş güvencesinin yanı sıra kadın erkek arası ücret eşitsizliğine de dikkat çekildi.

Avrupa çelik işçileri endüstriyi korumak için sokakta

15 bin çelik işçisi 9 Kasım’da “Çeliksiz bir Avrupa’ya hayır” sloganıyla Brüksel sokaklarında yürüdü. Avrupa çelik endüstrisi 330 bin işçiye istihdam sağlıyor. Ancak son 7 yılda 80 bin istihdam kaybı yaşanan sektörün geleceği işçileri endişelendirmeye başladı. Bu nedenle Avrupa Birliği için çelik endüstrisinin önemini ve ucuz çelik ithalatının risklerini vurgulayan işçiler Avrupa Komisyonu’nu bu sektörü ve sektördeki istihdam koşullarını koruyup geliştirmeye çağırıyor.

Dünya Emek Hareketi
Genel Başkanımız PSI Kongresi'nde Konuştu
Türkiye Eşitsizlikte Birinci!
Hindistan'da 1 Milyon Çalışan İş Bıraktı
Arjantin ve Brezilya Direnişte
Şili Halkı Bireysel Emeklilik Sisteminden Kurtulmaya Kararlı
Hizmetler Belediyelere!
ITUC-ETUC Türkiye Ziyareti ve Sendikalarla Ortak Bildiri
Emek Gazetesi'nden Derleme (Ocak, Şubat 2017)
“Barış Arıyorsan Adalet Ek”
Dünya İşçi Sınıfı 2016 Yılını Mücadele ile Geçirdi
Emek Gazetesi'nden Derleme (Kasım, Aralık 2016)
Ücretlerde Dünya Hali
Sendikal Haklarda Dünya Hali
Mesai Dışında Çevrimdışı Kalma Hakkı
Avrupa İşçileri Mücadelede
Uluslararası Sendikalardan Açıklama: Görüşmeler durdurulsun – TiSA müzakereleri sona ersin
Güvencesiz Çalışmaya Karşı IndustriALL Sendikaları Sokağa Çıktı!
7 Ekim Dünya İnsana Yakışır İş Günü
2000 – 2014 Yılları Arasında Suyun Yeniden Belediyeleştirilmesi Vaka Sayısı 180’e Ulaştı
Avrupalı Sendikalar 23 Haziran KAMU HİZMETLERİ GÜNÜ’nde Kamu Hizmetlerinin Ticarileşmesine ‘HAYIR’ Dedi
Avrupalı işçilerden mültecilere kışlık yardım
Sendikaların G20 hükümetlerine önerileri
Dünya sendikaları G20 öncesinde buluştu
Fransız Sendikalar Konfederasyonu CGT’nin Paris Katliamı’na ilişkin açıklaması
ETUC: “Avrupa ve Türkiye insani krizle baş etmeyi başaramadı!”
Emek Gazetesi'nden Derleme (Temmuz, Ağustos 2016)
İnsanlığın Durumu: 167 Ülkede 45.8 Milyon Köle Yaşıyor
Hindistan İşçi Sınıfı Genel Greve Çıktı
Dünya Gençliği: 73 Milyon İşsiz, 160 Milyon Yoksul
20 Haziran Dünya Mülteci Günü: Suriyeli Göçmenler
7 Nisan Dünya Sağlık Günü’nde Avrupalı Sendikalar Grevdeydi!
Avrupalı Sendikalar Hakları İçin Sokakta!