Bu Bir İş Kazası Değildir

08/02/2019

Fatih Cibali Mahallesi'nde belediyeye ait çöp arabası, sokakta bulunan konteynırdaki çöpleri almak için yanaştı. Gürol Köseoğlu isimli temizlik işçisi konteynırı boşaltmaya çalıştığı sırada, çöp arabası bilinmeyen bir sebeple kontrolden çıktı. Köseoğlu ise dengesini kaybederek aracın altında kalırken, araç sokakta bulunan binanın dış duvarına çarparak durabildi.

Temizlik işçisi Gürol Köseoğlu ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırılırken, sağlık durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kaza ile ilgili inceleme sürüyor.

Belediye işverenlerini sorumluluklarını yerine getirmeleri için bir kez daha uyarıyoruz. Belediye işverenleri işçilerin çalışırken ölmediği, yaralanmadığı, insanca çalışabilecekleri güvenli koşulları sağlamak zorundadır.

İşçilerin çalışma alanlarında gerekli olan iş güvenliği önlemlerinin alınmaması başlı başına iş cinayetlerine davettir. Halbuki bütün iş kazaları risk değerlendirme çalışmaları yapılarak, meydana gelebilecek risklere göre uygun tedbirler alınarak önlenebilir niteliktedir.

İşverenin alabileceği önlemler şunlardı;

► Çöp kamyonu sürücüleri ile çöp toplayan işçileri meydana gelebilecek iş kazalarına, meslek hastalıklarına karşı neler yapmaları konusunda eğitilmelidir.

► Çöp kamyonu sürücüsünün emniyet kemeri kullanması mutlaka kontrol edilmelidir.

► Çöp toplama sahası içerisinde hız limitleri koyulmalı ve bu limitlere uyulup uyulmadığı izlenmelidir.

► Çöp toplama saatleri molalar da dikkate alınarak çalışılan alana göre düzenlenmelidir.

► Çöp kamyonları çalışmaya başlamadan önce ve çalıştıktan sonra kontrol edilmelidir.

► Çöp toplayıcıların araçlardan düşmesini engellemek için çöp kamyonu kenarlarındaki platformlara korkuluk yapılmalıdır.

► Çöp toplayan işçilere çöp içerisindeki delici veya kesici malzemelerden korunmaları, aşırı soğuk ve sıcaktaki çalışmalar için yaptıkları işe uygun kıyafet ve eldiven verilmelidir.

► Çöp toplama istasyonlarında işçilerin düşmelerini engellemek için korkuluk yapılmalıdır.

► İşçilerin maruz kalabilecekleri biyolojik tehlikeler analiz edilerek sağlık gözetimi özellikle biyolojik tehlikelere karşı yapılmalı ve sıvı geçirmez iş elbisesi ve eldiven verilmelidir.

► İşçilerin temizliği için işyerinde banyo, tuvalet, lavabo bulundurulmalı, iki gözlü elbise dolabı olmalı ve buralar devamlı temiz tutulmalı, yeterli temizlik malzemesi sürekli olmalıdır.

Bu Bir İş Kazası Değildir