Çalışırken de İşsizken de Ölmek İstemiyoruz

06/02/2018

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, “Ocak Ayı İş Cinayetleri Raporu”nu açıkladı. Raporda 2018’in ilk ayında en az 141 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Ocak ayında hayatını kaybeden 141 emekçinin 120’si işçi-memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 21’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluştu.

Yaşamını yitirenlerin 11’i (yüzde 8) sendikalı işçi, 130 işçi ise (yüzde 92) sendikasız. Hayatını kaybeden sendikalı işçiler ise gıda, madencilik, metal, enerji, taşımacılık ve belediye işkollarında çalışıyordu. İşçiler en çok yüksekten düşme, servis-trafik kazası ve ezilme-göçük nedenli can verdi. Ölümlerin yüzde 20’si trafik-servis kazası nedeniyle; yüzde 20’si yüksekten düşme nedeniyle; yüzde 14’ü ezilme ve göçük nedeniyle yaşandı. Yine Ocak ayında 2’si 14 yaş ve altında olmak üzere 5 çocuk çalışırken hayatını kaybetti.. Ayrıca 5’i Suriyeli, 2’si Afgan, 2’si Pakistanlı ve 1’i Tacik uyruklu olmak üzere toplam 10 mülteci-göçmen işçisi iş cinayetleri sonucu hayata gözlerini yumdu.

Yine Ocak ayında 6 emekçi de intihar ederek yaşamına son verdi. 2013 yılında 15 işçi intihar ederek hayatını kaybederken bu sayı 2017’de en az 89’a çıktı. Raporda, Türkiye’de işçilerin borç, psikolojik taciz (mobbing) ve işsizlik nedeniyle intihar ettiği belirtildi.

İşçi Sağlığı
2018’in İlk Sekiz Ayında İş Cinayetlerinde 1290 İşçi Yaşamını Yitirdi
Batman Belediyesi’nde Çalışan Üyemiz Mehmet Mehdi Tenha’yı İş Cinayetinde Yitirdik
İş Cinayetleri Artarak Devam Ediyor
Haziran Ayında 149 İşçi İş Cinayetleri Sonucu Yaşamını Yitirdi
Mayıs Ayında 166 İşçi İş Cinayetlerinde Yaşamını Yitirdi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği İşverenin İnsafına Terkedildi
İş Cinayetleri Son Bulsun
Ölesiye Çalışmak, Çalışırken Ölmek İstemiyoruz!
Çalışırken de İşsizken de Ölmek İstemiyoruz
İşçi Sağlığında Bilinmesi Gerekenler
Çalışan Temsilcisinin Görev ve Sorumlulukları
2017 Yılında En Az 2006 İşçi Yaşamını Yitirdi
Çalışma Hayatında Psikososyal Riskler 2
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin Bilinmeyen Boyutu: Psikososyal Riskler 1
Bugün 3 Mart Çalışırken Ölmek İstemiyoruz!
İş Cinayetlerinde 1970 İşçi Yaşamını Kaybetti
Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak İçin Son Tarih 31 Aralık 2016!
ILO'dan Türkiye'nin İş Sağlığı ve Güvenliği Profili