Emek Gazetesi'nden Derleme (Ocak, Şubat 2017)

27/03/2017

İşçi Sınıfı İşgalde!

Arjantin’in Buenos Aires kentinde sendikalı 380 matbaa çalışanı 16 Ocak’ta işlerine gittiklerinde polis barikatı ile karşılaştılar ve işbaşı yapamadılar. Anlaşıldı ki Arjantin’in en büyük medya grubu Clarin, matbaasında çalışan sendikalı ve iyi ücret alan işçilerin yerine sendikasız ve düşük ücretle çalışacak yeni işçiler istihdam etmek istiyordu.
Yerel sendikaların liderleri hemen bir araya gelip bir meclis oluşturdular ve matbaayı işgal ederek işe geri alınmayı talep etmeye karar verdiler. Direnişe büyük bir destek geldi. Yapılan çağrı ile yalnızca iki gün içinde binlerce işçi bir araya geldi ve Çalışma Bakanlığına yürüdü. Buenos Aires’teki grafik işçileri sendikasının Clarin işçilerine destek amaçlı 24 saatlik yaptığı grev çağrısına yüzde 83 katılım oldu.
İşçilerin işgal eylemine insan hakları savunucularından da destek geldi. Yakınlardaki bir şilte fabrikasında çalışan işçiler direnen işçilere şilte sağladı. Yiyecek yardımı da yine sendikalar ve işçilerce sağlandı. Kendi sendikaları için de mücadelede olan müzisyenler, matbaanın önünde performans sergilediler.

Dünyada Grev Dalgası

Almanya

Alman Ver.di sendikasının çağrısıyla 550’si Ver.di üyesi olmakla birlikte yaklaşık 2000 karayolu çalışanı zam talebiyle 9 Şubat’ta Hamburg, Hannover ve Stuttgart havalimanlarında greve çıktı. Grev, yüzden fazla seferin iptal olmasına ve uzun kuyruklar oluşmasına sebep oldu. Hamburg’da grevden 40 binden fazla yolcu etkilendi. Havayolu şirketi emeklilik yaşını da yükseltmek istiyor.

İspanya

Liman işçileri hükümetin Avrupa Birliği baskısıyla limanlardaki çalışma düzenini liberalleştirecek reformlarını protesto amacıyla ilk başta 3 günlük grev kararı almıştı ve bu karar sonrasında hükümet geri adım atmıştı. Ancak bu uzun süremedi ve sendika 9 günlük grev kararı aldı. Sendikalar, söz konusu reformun ücretlerin düşürülmesini ve işten atmaların kolaylaşmasını getireceğini ifade ediyor. Grevler üç hafta boyunca bir gün ara verilerek 6, 8, 10, 13, 15, 17, 20, 22 ve 24 Mart tarihlerinde gerçekleşecek.

İrlanda

İrlandalı Mandate sendikası, Tesco’da uzun yıllardır çalışan işçilerin ücretlerini düşürecek, çalışma saatlerini artıracak ve diğer işçiler için de çalışma koşullarını kötüleştirecek yeni kontratları kabul etmeyerek 14 Şubat itibariyle dokuz mağazada grev başlattı. Grevin ilk sekiz günü geride kaldıktan sonra mağaza satışlarında yüzde 80 civarında düşüş yaşanmasıyla birlikte işveren yeniden sendika ile masaya oturdu.

Mısır

Mısır’da Mahalla adlı tekstil ve dokuma şirketinde 3000 kadın işçi çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücret artışı talebiyle 7 Şubat’ta greve gitti.

Polisler emeklilik hakkı için meclisi bastı

Brezilya’nın başkentinde Brezilya Polis Memurları Birliği tarafından düzenlenen gösteri ile üç bin polis memuru, emeklilik yaşı ve yardımları ile ilgili yasa tasarısını protesto etti. Polisler meclisi işgal etti ve meclis genel kuruluna ulaşmak için meclis güvenliği ile karşı karşıya geldi. Brezilya’nın Espiro Santo eyaletinin başkentinde ise polis memurları maaşlarının yükseltilmesini, ödenmeyen mesai ve yemek ücretlerini talep ederek greve gitti. Brezilya’da polislerin grev hakkı bulunmamasına rağmen, polislerin aileleri ve diğer yakınları, askeri polis kışla ve karakollarının girişlerini kapatıp, polislerin göreve gitmesini engelledi. Giderek yayılan polis grevleri aynı zamanda büyük bir güvenlik açığına yol açıyor. 4 Şubat’ta başlayan grevin ilk altı gününde 113 cinayet kayda geçmiş bulunuyor.

Dünya Emek Hareketi
Genel Başkanımız PSI Kongresi'nde Konuştu
Türkiye Eşitsizlikte Birinci!
Hindistan'da 1 Milyon Çalışan İş Bıraktı
Arjantin ve Brezilya Direnişte
Şili Halkı Bireysel Emeklilik Sisteminden Kurtulmaya Kararlı
Hizmetler Belediyelere!
ITUC-ETUC Türkiye Ziyareti ve Sendikalarla Ortak Bildiri
Emek Gazetesi'nden Derleme (Ocak, Şubat 2017)
“Barış Arıyorsan Adalet Ek”
Dünya İşçi Sınıfı 2016 Yılını Mücadele ile Geçirdi
Emek Gazetesi'nden Derleme (Kasım, Aralık 2016)
Ücretlerde Dünya Hali
Sendikal Haklarda Dünya Hali
Mesai Dışında Çevrimdışı Kalma Hakkı
Avrupa İşçileri Mücadelede
Uluslararası Sendikalardan Açıklama: Görüşmeler durdurulsun – TiSA müzakereleri sona ersin
Güvencesiz Çalışmaya Karşı IndustriALL Sendikaları Sokağa Çıktı!
7 Ekim Dünya İnsana Yakışır İş Günü
2000 – 2014 Yılları Arasında Suyun Yeniden Belediyeleştirilmesi Vaka Sayısı 180’e Ulaştı
Avrupalı Sendikalar 23 Haziran KAMU HİZMETLERİ GÜNÜ’nde Kamu Hizmetlerinin Ticarileşmesine ‘HAYIR’ Dedi
Avrupalı işçilerden mültecilere kışlık yardım
Sendikaların G20 hükümetlerine önerileri
Dünya sendikaları G20 öncesinde buluştu
Fransız Sendikalar Konfederasyonu CGT’nin Paris Katliamı’na ilişkin açıklaması
ETUC: “Avrupa ve Türkiye insani krizle baş etmeyi başaramadı!”
Emek Gazetesi'nden Derleme (Temmuz, Ağustos 2016)
İnsanlığın Durumu: 167 Ülkede 45.8 Milyon Köle Yaşıyor
Hindistan İşçi Sınıfı Genel Greve Çıktı
Dünya Gençliği: 73 Milyon İşsiz, 160 Milyon Yoksul
20 Haziran Dünya Mülteci Günü: Suriyeli Göçmenler
7 Nisan Dünya Sağlık Günü’nde Avrupalı Sendikalar Grevdeydi!
Avrupalı Sendikalar Hakları İçin Sokakta!