İş Cinayetleri Sürüyor; İnsanca Çalışma Koşulları ve Can Güvenliği İsteyen İşçiler Tutuklanıyor!

05/10/2018

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) tarafından Eylül 2018 iş cinayetleri raporu açıklandı. Eylül ayı iş cinayetleri raporuna göre; Ocak ayında en az 144, Şubat ayında en az 128, Mart ayında en az 130, Nisan ayında en az 189, Mayıs ayında en az 169, Haziran ayında en az 151 işçi, Temmuz ayında en az 201, Ağustos ayında en az 181 ve Eylül ayında en az 157 olmak üzere; Türkiye’de 2018 yılının ilk dokuz ayında en az 1450 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Raporda ayrıca yer alan açıklamada, iş cinayetlerinde ölen işçilerin yüzde 98’inin örgütsüzlüğüne dikkat çekilerek,  devletin 3. Havalimanı inşaatında örgütlenen sendikalara karşı özel baskısı ve 4 sendika yöneticinin tutuklanmasının kabul edilemez olduğu da vurgulandı. Açıklamada, İnsanca çalışma koşulları ve can güvenliği istedikleri için tutuklanan havalimanı işçilerinin serbest bırakılması da istendi.

Eylül ayında iş cinayetlerinde en az 157 işçi yaşamını yitirdi

Rapora göre;  Eylül ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 157 emekçinin 143’ü ücretli (işçi ve memur), 16’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. Yaşamını yitirenlerin 10’u kadın işçi, 147’si erkek işçi.

Yaşamlarını yitirenlerin 8’i çocuk işçi

Eylül ayında iş cinayetlerinde yitirenlerin 4’ü 14 yaş ve altında olmak üzere 8’i çocuk işçi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, kimya, metal ve inşaat işkollarında gerçekleşti. Yine iş cinayetlerinde yaşamını yitiren mülteci/göçmen işçi sayısı ise 9. Mülteci/göçmen işçilerin 6’sı Afgan, 1’i İranlı, 1’i Rus ve 1’i Suriyeli. Ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, madencilik, ticaret/büro, metal, belediye/genel işler ve enerji işkollarında gerçekleşti. Bu ay inşaatta ölenlerin toplam iş cinayetlerindeki oranı yüzde 24.

En fazla ölüm nedeni ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme ve elektrik çarpması. Özellikle çok düşük maliyetle önlem alınarak iş cinayetlerinin önlenebileceği elektrik çarpması nedenli ölümlerin ilk sıralara çıkması dikkat çekici. En çok iş cinayeti Gaziantep, Denizli, İstanbul, Kocaeli, Manisa, Şanlıurfa Adana, Ankara, Aydın, Bursa ve Tekirdağ’da yaşandı. Ölenlerin 4’ü sendikalı işçi, 153 işçi ise sendikasız.

İşçi Sağlığı
İlk On Ayda En Az 1640 İşçi Çalışırken Yaşamını Yitirdi
2018’in İlk Sekiz Ayında İş Cinayetlerinde 1290 İşçi Yaşamını Yitirdi
Batman Belediyesi’nde Çalışan Üyemiz Mehmet Mehdi Tenha’yı İş Cinayetinde Yitirdik
İş Cinayetleri Artarak Devam Ediyor
Haziran Ayında 149 İşçi İş Cinayetleri Sonucu Yaşamını Yitirdi
Mayıs Ayında 166 İşçi İş Cinayetlerinde Yaşamını Yitirdi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği İşverenin İnsafına Terkedildi
İş Cinayetleri Son Bulsun
Ölesiye Çalışmak, Çalışırken Ölmek İstemiyoruz!
Çalışırken de İşsizken de Ölmek İstemiyoruz
İşçi Sağlığında Bilinmesi Gerekenler
Çalışan Temsilcisinin Görev ve Sorumlulukları
2017 Yılında En Az 2006 İşçi Yaşamını Yitirdi
Çalışma Hayatında Psikososyal Riskler 2
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin Bilinmeyen Boyutu: Psikososyal Riskler 1
Bugün 3 Mart Çalışırken Ölmek İstemiyoruz!
İş Cinayetlerinde 1970 İşçi Yaşamını Kaybetti
Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak İçin Son Tarih 31 Aralık 2016!
ILO'dan Türkiye'nin İş Sağlığı ve Güvenliği Profili