İşsizlik Fonu Sermayenin Can Simidi Değildir!

26/09/2019

Krizi adıyla çağırmayıp ‘ekonomik darboğaz’ var diyen Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı ‘işten çıkarma yapmamak için’  diye tehdit ederek, işçi ücretlerinin 6 ay boyunca işsizlik fonundan karşılanmasını istedi. Bu teklif ile ekonomik kriz içinde olduğumuzu feryat figan söylemiş oldu.

Türkiye’de kamu ya da özel hiçbir kuruluş ya da bireyin elinde toplanmış büyüklükte olan işsizlik fonuna sermaye göz dikmiş durumda. Kendi gelecekleri için işçilerin birikimine göz dikiyorlar. ASO Başkanı bu cüreti nereden buluyor?

Acaba ; 2018 yılının ilk 8 ayında işverenlere yapılan teşvikin 16 yılda işsizlere yapılan ödemenin yaklaşık üçte birine denk gelmesinden mi?

Ya da; yasanın ilk halinde “Bu fon bütçe kapsamı dışında olup, gelirlerinden hiç bir şekilde kesinti yapılamaz ve Genel Bütçeye gelir kaydedilemez.” denilirken ilk önce usulsüz sonra usulüne uydurularak devletin fondan aldığı vergi 3 yılda 2 milyon işsize ödenen ödenek kadar olmasından mı?

Yoksa; işsizlik fonundan hazineye gelir olarak kaydedilen 11 milyar 444 milyondan mı? Türkiye İş Kurumu’na aktarılan 19 Milyar 838 milyondan mı?2

Öyle ya da böyle işçi sınıfı açısından ASO Başkanı’nın ekonomi yönetimine yaptığı teklif ahlaksız tekliftir.

ASO Başkanı’nın; “Ben bugün o işçileri işten çıkarsam hepsine Fon'dan zaten işsizlik maaşı verilecek.” diyerek iş hukukunu hiçe sayarcasına yapmış olduğu tehdit asla kabul edilemez. “Fon gelirleri işsizler haricinde hiçbir maksat için kullanılamaz” hükmünün yasada olmasına rağmen işsizlik fonunun pek çok kez amacı dışında kullanıldığına şahit olduk.

Mart 2002’den beri var olan İşsizlik Sigortası Fonu’nda, Temmuz 2018 itibariyle 123 milyar 500 milyon lira varlık görülüyor. Peki, bunun ne kadarı işsizlik ödeneği olarak kullanılmış diye sorarsak…31 Ağustos 2018 tarihi itibariyle toplam 6.625.755 kişiye 26.667.694.129.-TL ödeme yapılmıştır.3

1 http://www.birlesikmetalis.org/index.php/tr/guncel/basin-aciklamasi/880-dokuz-baslikta-issizlik-sigortasi-fonu-nasil-talan-edildi

2 http://www.birlesikmetalis.org/index.php/tr/guncel/basin-aciklamasi/880-dokuz-baslikta-issizlik-sigortasi-fonu-nasil-talan-edild

3 Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İşsizlik Sigortasi Fonu Bülteni Ağustos 2018 https://media.iskur.gov.tr/19538/08_agustos.pdf

İşsizlik Fonu Sermayenin Can Simidi Değildir!