ITUC-ETUC Türkiye Ziyareti ve Sendikalarla Ortak Bildiri

Uluslararası sendikalar heyeti 3-5 Mayıs 2017 tarihlerinde Ankara’da temaslar gerçekleştirerek 15 Temmuz, OHAL ve referandum gibi siyasal gelişmelerin işçi haklarına etkileri üzerine incelemelerde bulundu.

Heyet, siyasi partiler, Çalışma Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği, ILO, AB Delegasyonu, insan hakları kuruluşları, gazeteci örgütleri ve ihraç edilen kamu çalışanlarıyla görüştü. Uluslararası işçi hareketinin temsilcileri yaptıkları görüşmelerde; her türlü terör saldırısını ve demokrasiyi alaşağı etmeyi hedefleyen hukuk dışı girişimleri kınadıklarını hatırlattı. Heyet, işçilerin yargılama olmaksızın ve belgelere dayanmayan biçimlerde kitlesel olarak işten çıkartılmasına ve tutuklanmasına dair kaygılarını dile getirdi. Özellikle KHK’lar yoluyla ihraç edilen kamu emekçilerinin ve kayyum atanan belediyelerde işten atılan işçilerin durumu gündeme geldi.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreter Vekili Jaap Wienen, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ve Belçika Sendikalar Konfederasyonu (FGTB) Genel Başkanı Rudy De Leeuw, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Luca Visentini, ETUC Genel Sekreter Danışmanı Patrick Itschert, Küresel Sanayi İşçileri Sendikası (IndustriALL) Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Ozkan, Küresel Sendika Ağı (UNI Global) Genel Sekreter Vekili Christy Hoffman, Jan-Willem Goudriaan, Avrupa Kamu Hizmetleri Federasyonu (EPSU) Genel Sekreteri, Avrupa Eğitimciler Federasyonu (ETUCE) Direktörü Valeryia Despaihne, Almanya Sendikalar Konfederasyonu (DGB) Yönetim Kurulu Üyesi Susanne Wixforth ve İngiltere Sendikalar Konfederasyonu (TUC) Uluslararası İlişkiler Müdürü Simon Dubbins’in yer aldığı heyet Ankara’da çok sayıda sendikasıyla toplantılar düzenledi.

ETUC Genel Sekreteri Luca Visentini “başarısız darbe girişiminin ardından geçen 9 aylık süreye rağmen devam eden OHAL uygulamalarının ve Kanun Hükmünde Kararnamelerin gerekli güvenlik önlemlerinin ötesine geçtiğini ve on binlerce işçinin ihraç edilmesinin ailelerinin geçim kaynakları yok ettiği için artık insani bir krize dönüştüğünü” söyledi. Visentini “OHAL uygulamalarının ekonomik yatırımları ve istihdamı olumsuz etkilediğini, işçilerin ‘işçi sağlığı ve iş güvenliği’, ‘iş güvencesi’ ve ‘toplu sözleşme’ gibi taleplerinin konuşulmasını zorlaştırdığını” belirtti.

ITUC Genel Sekreter Vekili Jaap Wienen ise “Türkiye’nin ILO sözleşmeleri başta olmak üzere imzaladığı uluslararası sözleşmelere, kendi kanunlarına ve hukukun üstünlüğü ilkesine saygı göstermesi gerektiğini” ifade etti. “OHAL’in kaldırılmasını, kitlesel işten çıkartmaların durmasını, haklarında kesinleşmiş ceza bulunmayan işçilerin, sendikacıların, milletvekillerinin, seçilmiş belediye başkanların ve gazetecilerin özgürlüklerini kavuşmalarını bekliyoruz. Hem Türkiye halkı hem de uluslararası kamuoyu Türkiye’nin her yerinde barış, demokrasi ve insan onuruna yakışır istihdam için üzerine düşen görevi yapmalıdır” dedi.

Heyet 3 günlük programın başlangıcında ve sonunda olmak üzere iki kez Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK yöneticileriyle görüşerek değerlendirmelerde bulundu. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş-Başkanları Lami Özgen ve Şaziye Köse, Hak-İş Genel Sekreteri Osman Yıldız ve Türk-İş Teşkilatlandırma Sekreteri Eyup Alemdar’ın katıldığı toplantılarda heyetin çalışmalarını değerlendiren ve taleplerini içeren ortak bir açıklama hazırlandı.

Uluslararası sendikalar heyeti ayrıca Türkiye'deki işçi sendikaları konfederasyonlarıyla ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride ITUC, ETUC, DİSK, KESK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ imzası bulunuyor.

Ortak bildiri metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Dünya Emek Hareketi
Genel Başkanımız PSI Kongresi'nde Konuştu
Türkiye Eşitsizlikte Birinci!
Hindistan'da 1 Milyon Çalışan İş Bıraktı
Arjantin ve Brezilya Direnişte
Şili Halkı Bireysel Emeklilik Sisteminden Kurtulmaya Kararlı
Hizmetler Belediyelere!
ITUC-ETUC Türkiye Ziyareti ve Sendikalarla Ortak Bildiri
Emek Gazetesi'nden Derleme (Ocak, Şubat 2017)
“Barış Arıyorsan Adalet Ek”
Dünya İşçi Sınıfı 2016 Yılını Mücadele ile Geçirdi
Emek Gazetesi'nden Derleme (Kasım, Aralık 2016)
Ücretlerde Dünya Hali
Sendikal Haklarda Dünya Hali
Mesai Dışında Çevrimdışı Kalma Hakkı
Avrupa İşçileri Mücadelede
Uluslararası Sendikalardan Açıklama: Görüşmeler durdurulsun – TiSA müzakereleri sona ersin
Güvencesiz Çalışmaya Karşı IndustriALL Sendikaları Sokağa Çıktı!
7 Ekim Dünya İnsana Yakışır İş Günü
2000 – 2014 Yılları Arasında Suyun Yeniden Belediyeleştirilmesi Vaka Sayısı 180’e Ulaştı
Avrupalı Sendikalar 23 Haziran KAMU HİZMETLERİ GÜNÜ’nde Kamu Hizmetlerinin Ticarileşmesine ‘HAYIR’ Dedi
Avrupalı işçilerden mültecilere kışlık yardım
Sendikaların G20 hükümetlerine önerileri
Dünya sendikaları G20 öncesinde buluştu
Fransız Sendikalar Konfederasyonu CGT’nin Paris Katliamı’na ilişkin açıklaması
ETUC: “Avrupa ve Türkiye insani krizle baş etmeyi başaramadı!”
Emek Gazetesi'nden Derleme (Temmuz, Ağustos 2016)
İnsanlığın Durumu: 167 Ülkede 45.8 Milyon Köle Yaşıyor
Hindistan İşçi Sınıfı Genel Greve Çıktı
Dünya Gençliği: 73 Milyon İşsiz, 160 Milyon Yoksul
20 Haziran Dünya Mülteci Günü: Suriyeli Göçmenler
7 Nisan Dünya Sağlık Günü’nde Avrupalı Sendikalar Grevdeydi!
Avrupalı Sendikalar Hakları İçin Sokakta!