17/01/2017

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) her yıl düzenli olarak yayımladığı İnsan ve Sendikal Haklar Raporu dünyada ve ülkemizdeki sendikal hakların durumuna ilişkin kapsamlı bir resim sunuyor. Raporun özeti DİSK uzmanları tarafından Türkçeye çevrildi.

2016 Küresel Haklar Endeksi, işçi haklarının dünyanın neredeyse tüm bölgelerinde zayıflamış olduğunu gösteriyor. Endekse göre 2016 yılının ifade özgürlüğü ve demokrasiye yönelik saldırılar bakımından en kötü yıl olduğu düşünülüyor. Bazı ülkelerde daha ağır baskılar olmak üzere ifade ve toplanma özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar yüzde 22 artmış durumda, hakkında anket bulunan 141 ülkeden 50’sinde baskılar söz konusu.

İnsan ve Sendikal Hakların Sendikal Hak İhlalleri Yıllık Araştırmasının temel bulguları, 82 ülkede işçilerinin çalışma yasaları dışında bırakıldığını, ülkelerin üçte ikisinden fazlasında grev hakkı bulunmadığını ve ülkelerin yarısından fazlasında bazı işçilerin veya işçilerin tümünün toplu sözleşme hakkının reddedilmekte olduğunu ortaya koymaktadır.

Avrupa ve Orta Asya’daki ülkeler işçilere sendikal haklar bakımından en iyi şekilde koruma sağlamayı sürdürmüşse de, bu ülkelerde bu haklarda oldukça sert gerilemeler yaşandı. Sendikal faaliyetleri nedeniyle öldürülen işçi sayısında hafif bir azalma varken, işçilerin şiddete maruz kaldığı ülke sayısı 2015 yılında 36 iken, 2016’da 52ye çıkmıştır.

Raporda Türkiye 2016’da Kamboçya, Hindistan ve İran gibi ülkelerle birlikte çalışanlar için en kötü on ülke sıralamasında yer aldı. Türkiye’deki başarısız darbe girişimi şiddetle kınanırken sorumlular hakkındaki soruşturma ve kovuşturmaların hukukun üstünlüğü ilkesine uygun yürütülmesi çağrısında bulunuldu. 10 Ekim Ankara Mitingi’nde yaşanan katliam, KESK üyelerine yönelik baskı ve tutuklamalar, Renault işçilerinin barışçıl eylemlerine yönelik şiddet, Güneydoğudaki çatışmalarda hayatını kaybeden Genel-İş üyeleri ve tutuklanan gazeteciler de raporda yer bulan gelişmelerden bazılarıydı.

Raporun Türkçe özetini PDF formatında okumak için tıklayınız…

Dünya Emek Hareketi
Genel Başkanımız PSI Kongresi'nde Konuştu
Türkiye Eşitsizlikte Birinci!
Hindistan'da 1 Milyon Çalışan İş Bıraktı
Arjantin ve Brezilya Direnişte
Şili Halkı Bireysel Emeklilik Sisteminden Kurtulmaya Kararlı
Hizmetler Belediyelere!
ITUC-ETUC Türkiye Ziyareti ve Sendikalarla Ortak Bildiri
Emek Gazetesi'nden Derleme (Ocak, Şubat 2017)
“Barış Arıyorsan Adalet Ek”
Dünya İşçi Sınıfı 2016 Yılını Mücadele ile Geçirdi
Emek Gazetesi'nden Derleme (Kasım, Aralık 2016)
Ücretlerde Dünya Hali
Mesai Dışında Çevrimdışı Kalma Hakkı
Avrupa İşçileri Mücadelede
Uluslararası Sendikalardan Açıklama: Görüşmeler durdurulsun – TiSA müzakereleri sona ersin
Güvencesiz Çalışmaya Karşı IndustriALL Sendikaları Sokağa Çıktı!
7 Ekim Dünya İnsana Yakışır İş Günü
2000 – 2014 Yılları Arasında Suyun Yeniden Belediyeleştirilmesi Vaka Sayısı 180’e Ulaştı
Avrupalı Sendikalar 23 Haziran KAMU HİZMETLERİ GÜNÜ’nde Kamu Hizmetlerinin Ticarileşmesine ‘HAYIR’ Dedi
Avrupalı işçilerden mültecilere kışlık yardım
Sendikaların G20 hükümetlerine önerileri
Dünya sendikaları G20 öncesinde buluştu
Fransız Sendikalar Konfederasyonu CGT’nin Paris Katliamı’na ilişkin açıklaması
ETUC: “Avrupa ve Türkiye insani krizle baş etmeyi başaramadı!”
Emek Gazetesi'nden Derleme (Temmuz, Ağustos 2016)
İnsanlığın Durumu: 167 Ülkede 45.8 Milyon Köle Yaşıyor
Hindistan İşçi Sınıfı Genel Greve Çıktı
Dünya Gençliği: 73 Milyon İşsiz, 160 Milyon Yoksul
20 Haziran Dünya Mülteci Günü: Suriyeli Göçmenler
7 Nisan Dünya Sağlık Günü’nde Avrupalı Sendikalar Grevdeydi!
Avrupalı Sendikalar Hakları İçin Sokakta!