Mayıs Ayında 163 İşçi Yaşamını Yitirdi

11/06/2019

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) tarafından Mayıs  2019 iş cinayetleri raporu açıklandı.  İSİG’in Mayıs ayı raporunda iç cinayetinde yaşamını kaybeden işçilerin yanı sıra işçilere yönelik sermaye şiddeti de iki çarpıcı vakayla yer aldı.

Sermayenin işçilere fizik şiddeti yaygınlaşıyor...

“İstanbul Beşiktaş’ta Dorock XL’de gişede çalışan biri kadın iki işçi, otopark alanının mal sahibi tarafından ‘kendisini görünce ayağa kalkmadıkları’ gerekçesiyle dövüldü, ağır hakaretlere ve tacize uğradı. Şahin Şeker, kadın işçiyi defalarca tokatladı, saçlarından tutup kafasını duvara vurdu, erkek işçiyi tokatladı, ‘bir daha buraya gelirseniz sizi öldürürüm’ tehditleriyle işyerinden kovdu.”

“İstanbul Silivri’de ise direnişteki Kale Kayış işçileri patron tarafından konuşmak için Garden Restaurant’ta iftar yemeğine çağrıldı. İşçiler,  yemek sonrası görüşmede ‘Tüm servetimi harcayıp sizi de mahvedeceğim, burada barındırmayacağım’ ‘Salya sümük ağlayıp gelip bana yalvaracaksınız’ gibi hakarete, tehdite maruz kalarak saldırıya uğradı. Saldırıda bir işçinin 7 aylık bebeği de darbedildi.”

Rapora göre;

  • Ocak ayında en az 159, Şubat ayında en az 127, Mart ayında en az 114 işçi, Nisan ayında en az 153 işçi ve Mayıs ayında en az 163 olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk beş ayında en az 716 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi…
  • 163 emekçinin 126’sı ücretli (işçi ve memur), 37’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor...
  • Ölenlerin 12’si kadın işçi, 151’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, kimya, eğitim, sağlık ve eğlence işkollarında gerçekleşti…
  • Dördü 14 yaş ve altında olmak üzere dokuz çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, kimya, ağaç, metal ve taşımacılık işkollarında gerçekleşti…
  • 6 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 3’ü Suriyeli, 2’si Afganistanlı, 1’i Kolombiyalı...
  • Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, madencilik, belediye/genel işler, ticaret/büro, metal, konaklama/eğlence, kimya ve sağlık işkollarında gerçekleşti.
  • En fazla ölüm nedenleri trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme ve zehirlenme/boğulma...
  • Mayıs’ta Türkiye’nin 55 şehrinde ve yurtdışında bir ülkede iş cinayeti gerçekleştiğini tespit ettik. En çok iş cinayeti İstanbul, Antalya, Bursa, Şanlıurfa, İzmir, Kocaeli, Sivas, Adana, Gaziantep, Kastamonu, Çorum, Erzurum, Konya, Sakarya ve Şırnak’ta yaşandı...
  • Ölenlerin 5’i sendikalı işçi, 158 işçi ise sendikasız.