İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Toplu İş Sözleşmesi İmzaladık

01/07/2021

Sendikamız ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında İZENERJİ A.Ş. bünyesinde çalışan 10 bin işçiyi kapsayan 7. dönem toplu iş sözleşmesi törenle imzalandı. Toplu iş sözleşmesinde işçilerin günlük ücretlerinde artış yapılarak sosyal haklarında kazanımlar sağlandı.

Kültürpark’ta düzenlenen İmza törenine, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel Başkanımız Remzi Çalışkan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Genel Sekreter Şükret Sevgener, Mali İşler Daire Başkanı Mehmet Güleryüz, Toplu Sözleşmeler Daire Başkanı Çetin Çalışkan, Örgütlenme Daire Başkanı Taner Şanlı, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, İzmir şubelerimizin başkan ve yöneticileri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe ve belediye yöneticileri ile İZENERJİ A.Ş. çalışanı üyelerimiz katıldı.

İmza töreninin açış konuşmasını yapan İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “İmzaladığımız bu toplu iş sözleşmesini de daha önceki sözleşmelerimizde olduğu gibi taslağımızın hazırlanma sürecinden tutunda,  görüşme sürecine ve imzalanma aşamasına kadar her anını üyelerimizle paylaşarak, birlikte karar vererek sürdürdük” dedi.

Genel Başkanımız Remzi Çalışkan yaptığı konuşmasında; "Zor zamanlardayız. Böyle tabloları oluşturmak hiç de kolay değil. Salgından dolayı kaybettiğimiz arkadaşlarımız oldu. Onları saygıyla anıyorum. Bu zor zamanlarda, zor şartlarda çalışan belediyenin bütün kademesindeki arkadaşlarımıza, özellikle İZENERJİ’deki temizlik işçilerine, sağlık emekçileri ile beraber her bir kardeşime teşekkür ediyorum.

Toplu sözleşmeler bir pazarlık masasıdır, sendika olarak insanca yaşayacak bir ücret talep etme  hakkımızı sonuna kadar kullandık. Bu insanca yaşayacağımız ücret talebinde bir araya gelen, bu akti gerçekleştiren herkese teşekkür ediyoruz. Zor zamanlardan geçiyoruz ve bu zorluk saymakla bitmez, ekonomik ve siyasi kriz yaşayan bir ülkeyiz. Salgın da bu ekonomi krizinin üstüne geldi. Adaletin hukukun olmadığı, iş cinayetlerinin olduğu kuralsız ve güvencesiz çalışmanın olduğu, işsizliğin alabildiğince arttığı, üretimin olmadığı, sürekli geriye gidişin olduğu bir ülkedeyiz. Bu salgın bütün bu sorunları daha da katladı. İstihdam durdu, 10 milyon işsiz var ülkemizde. Biz üretiyoruz, bir işimiz var ama bu ülkede herkesi düşünmek zorundayız.

Demokrasi sorunu, adalet sorunu da bizim sorunumuzdur. Hakkımızı sonuna kadar alacağız ama bu ülkede adaleti, hukuku da asla yok saymayacağız. Ötekileştiren, kutuplaştıran, çatışmalardan faydalanan ve bunlardan nemalanan politikaları asla kabul etmeyeceğiz. Emek ve demokrasi mücadelesinde olan herkesle aydınlık bir ülke için, emeğimizin hakkı için, demokrasi için, adalet için mücadelemizi sonuna kadar yürüteceğiz. Biz DİSK’liyiz, biz Genel-İş’iz, gittikçe büyüyen ve gelişen bir örgütüz, Türkiye’nin her yerinde çalışma alanı ve faaliyetimiz var.  Biz sadece günü kurtarma, günü birlik işler yapma düşüncesinde olan bir sendika değiliz.  Biz çocuklarımızın aydınlık geleceğini düşünürüz. Biz emeğimizin hakkını da, demokrasiyi de, adaleti de hukuku da savunuruz sonuna kadar. Çünkü bu ülkede birliğe bizim ihtiyacımız var. Bu ülkede çetesi mafyası bir gün kaçacak ama biz üretmeye ve burada yaşamaya devam edeceğiz, bir arada olacağız.

Demokrasi işçinin ekmeğidir. Hem insanca yaşamak, insanca çalışmak için insanca bir ücret talep edeceğiz  hem de bu ülkede adaleti, demokrasiyi talep edeceğiz. Hem kıdem tazminatımıza dokunma diyeceğiz hem de İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz diyeceğiz. Hem kadro hakkımızı sonuna kadar talep edeceğiz hem de ülkemizin, çocuklarımızın geleceği için mücadele edeceğiz" dedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuşmasında; “Başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere bütün kazanımlarımıza bedeli ne olursa olsun sahip çıkacağız. İstanbul Sözleşmesi bizimdir. İş yerlerinde, alanlarda, sokaklarda kadınlar olarak omuz omuza mücadele edeceğiz. Türkiye tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybını yaşadığımız, Türkiye tarihinin en büyük gelir kaybını yaşadığımız bu süreçte, bu politikalar hem işsizlikte hem de yoksullukta tabloyu daha da ağırlaştıracak. İzmir'den bir kez daha DİSK olarak diyoruz ki; pandemi bitmedi. Delta varyantı ile milyonlarca işsizle, kapanan işyerleriyle ve artık imdat çığlıkları veren küçük esnafla pandemi devam ediyor.

Siyasi iktidarı sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. İşten çıkarma yasağı bütün istisnaları kaldırılarak devam etmeli. Ücretsiz izin dayatmasına son verilmeli. Pandemide iş ve gelir kaybı yaşayan herkese asgari gelir desteği sağlanmalı. Asgari ücret tümüyle vergi dışında bırakılmalı. Kesinti yükü hazineden karşılanmalı. Böylece bütün işçilerin ücretinde 750 lira kadar bir iyileştirme olacak. En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyine çekilmeli. Özellikle işsizlikte rekor kıran genç ve kadın işsizliğinin çözümü için gençlerin ve kadınların istihdamına öncelik veren politikalar hayata geçirilmelidir. Hiç kimse bize demesin ki bu önlemler için kaynak yok. Kaynak var! Bu ülkenin kaynaklarını söke söke yağmalama planlarına karşı direne direne emeğimizi, ekmeğimizi, memleketimizi savunacağız” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise konuşmasında; “Görüyoruz ki toplum artık kutuplaşmayı, ayrışmayı, emek sömürüsünü, halkın sırtına basılarak liyakatsiz yükselmeleri, gelir adaletsizliğini, ülkenin zenginliğinden, refahından bir avuç insanın faydalanmasını ve kendisinin yoksulluğun pençesine atılmasını kabul etmiyor, isyan ediyor. Toplumun kılcallarından, yani en aşağılardan gelen bir dip dalga var. Ve bu dalga, son yerel seçimlerle beraber siyasi atmosferi ve baskı altındaki toplumu değiştirdi, değiştiriyor. Biz, kibrin ve tahakkümün karşısına; gençlerin, kadınların, işçilerin, emekçilerin, toplumun tüm kesimlerinin haklı taleplerini ve özgürlük haykırışını koyduk. Yelkenlerimizi, aşağıdan yükselen bu değişim rüzgarını içine alacak şekilde açtık.

Bu sözleşme, ortak başarımızdır. İki yılda; karşı cephelerde değil, siz ve biz olarak hiç değil tam aksine yan yana, tek yürek olarak yol yürüdük, yürümeye devam edeceğiz. Birleşe birleşe toplu iş sözleşmesini yaptık. Ama asıl birleşe birleşe mücadele şimdi başlıyor. Emek en yüce değer. Kuracağımız güzel memleket, emeği en yüce değer kabul eden bir memleket olacak. Kuracağımız yeni memleket, ezilenin olmadığı birlikte el ele vererek çok daha güzel günler yaşayacağımız memleket olacak” dedi.

Toplu iş sözleşmesi töreni, imzaların atılması sonrasında katılımcılara verilen plaket ve çiçek takdimi ile sona erdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Toplu İş Sözleşmesi İmzaladık