İşimiz yok; krizdeyiz!

16/12/2016

DİSK Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) Aralık 2016 İşsizlik ve İstihdam Raporunu yayımladı.

DİSK-AR’ın TÜİK’in 15 Kasım 2016 günü açıkladığı Eylül 2016 dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre:

• İşsizlikte tırmanış devam ediyor.
  • Dar tanımlı işsiz sayısı bir önceki yılın Eylül ayına göre 420 bin kişi artarak 3 milyon 523 bine yükseldi.
  • Eylül 2015’te 5 milyon 863 bin olan geniş tanımlı işsiz sayısı Eylül 2016’da 6 milyon 373 bine yükseldi.

Raporda; dar tanımlı işsizlik oranının bir önceki yılın Eylül ayına göre 1 puan daha artarak 11,3’e yükseldiği vurgulandı.  Bir önceki yılın Eylül ayına kıyasla işsiz sayısının 420 bin kişi artarak 3 milyon 523 bine yükseldi.

Eylül 2015’te 5 milyon 863 bin olan geniş tanımlı işsiz sayısının ise Eylül 2016’da 6 milyon 373 bine yükseldiğinin belirtildiği raporda, geniş tanımlı işsiz sayısının 510 bin kişi daha artığı vurgulanarak geniş tanımlı işsizlik oranı 19,1 olarak açıklandı.

• Kadın işsizliğindeki artış sürüyor.
  • Eylül 2016 döneminde genç (15-24 yaş arası) işsizliği bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.4 puan artarak yüzde 19,9’a yükseldi.
  • Sigortalı işçi sayısı artışı yavaşlarken, işsizlik sigortası başvurularında patlama yaşanıyor.

Kadın işsizliğinde artışın sürdüğünün belirtildiği raporda, kadın işsizliğinin 2.2 puan artarak 15.5’e, genç işsizliğin de bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,4 artarak 19,9’a yükseldiği vurgulandı. Raporda sigortalı işçi sayısında artışın yavaşladığı ve işsizlik sigortası başvurularında ise yükseliş yaşandığı yer aldı.

İşsizliğin azaltılması ve istihdamda kalıcı ve güvenceli artış sağlanması için önerilerin yer aldığı raporda öne çıkanlar ise şunlar:

• “Herkesin çalışması için, herkesin daha az çalışması” ilkesi doğrultusunda haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 37,5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmelidir.
  • Güvencesiz çalışma biçimlerine son verilmeli, tüm taşeron işçilere kadro verilmelidir. Kamu taşeron işçileri kamu işçisi olarak kadroya alınmalıdır.
  • Kiralık işçilik yasası (6715) Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmelidir.
  • Toplum yararına çalışma programları kapsamında çalıştırılanlar daimi işçi statüsüne geçirilmelidir.
  • İşsizlik Sigortası Fonunun amaç dışı kullanımına son verilmelidir.
  • Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli, ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

DİSK Haberleri
İşsizlik ve İstihdam Krizi Büyüyor
DİSK’in Sesi’nin 181. sayısı yeni formatında çıktı
İşsizliğe Hayır! İşsizlik Sorununu Çözemeyenlere de Hayır!
İşimiz yok; krizdeyiz!
DİSK Diyor Ki; Asgari Ücret 2000 TL Net!
Krizdeyiz çünkü işimiz yok!
10 Madde İle “Güvencesizlikte ve İşsizlikte İstikrar” Programı
DİSK'ten Soru ve Yanıtlarla Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Raporu
DİSK'in İşsizlik ve İstihdam Raporu-Eylül 2016
DİSK: İşçinin Cebinden, Halkın Kaynaklarından Elinizi Çekin!
DİSK’in İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Bülteni DİSK-İSG çıktı!
DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun Bireysel Emeklilik Sistemindeki değişiklerle ilgili açıklaması
DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi
DİSK'in Sendikalaşma ve Toplu İş Sözleşmesi Raporu