18/04/2018

DİSK-AR’ın her ay açıkladığı işsizlik ve istihdam raporu, bu ay İstanbul’da İŞKUR İl Müdürlüğü önünde açıklandı. Nisan 2018 İşsizlik ve İstihdam Raporu, DİSK Genel Başkanı Kani Beko tarafından bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuruldu.

Basın açıklamasına Beko’nun yanın sıra DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Arslan ile DİSK’e üye sendikaların merkez yöneticileri, şube başkan ve yöneticileri ve DİSK’li işçiler katıldı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko tarafından açıklanan basın açıklamasının tam metni şöyle:

İşsizler, Güvencesizler, “Geçinemiyoruz” Diyenler Haydi 1 Mayıs’a!

DİSK-AR’ın hazırladığı “işsizlik-istihdam” raporunu bugün burada kamuoyuyla paylaşmak için bir aradayız. 1 Mayıs’a giderken Türkiye’deki işsizlik gerçeğini ve işsizlerin yaşamsal problemlerini bugün burada ifade etmek istiyoruz.

Bilindiği üzere 2017 yılı hükümet tarafından “istihdam seferberliği” yılı olarak ilan edildi. İŞKUR başta olmak üzere kamu kaynaklarından işverenlere büyük teşvikler sağlandı. İşsizlik sorununun ve işsizlerin sorunlarının teşviklerle çözülemeyeceğini söyledik ancak ülkeyi yönetenler sorunları çözmeyi değil ertelemeyi ve halının altına süpürmeyi tercih etti. Bugün burada gerçekleri bir kez daha ifade etmek istiyoruz.

İşsizlik Düşmüyor, Artıyor!

TÜİK verilerine göre dar tanımlı işsizlik oranı 2016 yılında olduğu gibi 2017’de de yıllık bazda yüzde 10,9 olarak gerçekleşmiştir.

Tarım dışı işsizlik ise 2016 yılında olduğu gibi yüzde 13 olarak açıklanmıştır. Genç işsizliği yaklaşık yüzde 21’dir.

Dar tanımlı işsiz sayısı bir önceki yıla göre 120 bin artış göstererek 3,5 milyona ulaşmıştır. Özetle işsizlik 2011 yılından bu yana yıllık bazda yükseliş eğilimindedir. Kentsel işsizlik ise 2010 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumdadır. Özet olarak işverenlere kaynak aktarmaya dayalı “seferberlik” başarısız olmuştur.

Geniş Tanımlı İşsiz Sayısı 6,2 Milyon!

TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı işsizlik oranları işsizliğin gerçek boyutlarını ortaya koyamamaktadır. DİSK-AR’ın geniş tanımlı işsizlik hesaplamalarına göre işsizlik oranı yüzde 18,3’tür. 2017 yılında toplam işsiz sayısı 6 milyon 203 bindir. 2014 yılında 5 milyon 900 bin olan geniş tanımlı işsiz sayısı 271 bin artarak 2017 yılında 6 milyon 200 bini bulmuştur.

Eğitimliler, Gençler, Kadınlar İşsizlik Kıskacında!

İşsizliğe eğitim ve cinsiyet açısında bakıldığında oldukça çarpıcı sonuçlar çıkmaktadır. 2014 yılında yüzde 16,6 olan eğitimli genç erkek işsizliği yüzde 17,8’e ulaşmıştır. Eğitimli genç kadınlarda ise işsizlik daha büyük bir tehdittir. 2014 yılında yüzde 20,4 olan yüksek öğrenimli genç kadın işsizliği 2017 yılında yüzde 26,1’e yükselmiştir.

“Geçinemiyoruz” diyerek kendini yakan, işsiz kaldığı için intihar eden vatandaşlarımızın sayısı gün geçtikçe artmaktadır. İş cinayetlerinde ilk sıralarda yer alan Türkiye’de ekonomik sıkıntılar ve işsizlik nedeniyle intihar eden işçi sayısı ürkütücü boyutlara ulaşmaktadır. Bu vesileyle, iş bulmaya çıktığını belirterek evinden çıkan ve yaşamına son veren sosyal bilgiler öğretmenliği mezunu 25 yaşındaki Merve Çavdar’ı anmak, üzüntülerimizi ifade etmek istiyoruz.

Kadınlar Kayıt Dışılık Sarmalında!

İstihdamda güvencenin en önemli göstergesi kayıtlı istihdamdır. Genel olarak kayıtdışı çalıştırma oranı yüzde 32,5 iken kadınlarda bu oran yüzde 41,3 olarak gerçekleşmektedir. Kayıtdışı istihdama ilişkin verilerin neredeyse tamamı kadınların daha sigortasız ve güvencesiz çalıştıklarını ortaya koymaktadır. Diğer bir ifadeyle kadınlar daha güvencesiz, daha belirsiz, daha esnek işlerde çalışmaktadır.

İstihdam Seferberliği İşe Yaramadı!

Mızrak çuvala sığmamaktadır. İstihdam seferberliğinde hedeflenen 1,5 milyon istihdam yaratılamamıştır. Geçen yıldan bu yıla toplam istihdam 984 bin artmıştır. Bunun ise sadece 584 bini kayıtlı istihdamdır. 464 bin kişi ise kayıt dışıdır. 2016 yılında 174 bin kişi olan yeni kayıt dışı istihdam; 2017 yılında yüzde 47 artarak 464 bin kişiye ulaşmıştır. İstihdam seferberliğinin sonucu kayıt dışı istihdamı arttırmak olmuştur!

2017’de büyük kaynaklar ayrılan ve büyük iddialarla sürdürülen istihdam seferberliği sonucunda sağlanan kayıtlı ücretli istihdam artışı 2016’nın bile gerisinde kalmıştır.

Ülkede rekor büyüme yaşandığı iddia edilirken, bu sözde büyüme, işsizliğe, “geçinemiyoruz” çığlıklarına ve iş cinayetlerine çözüm olmamaktadır. 19’uncu yüzyılın işçi cehennemleri, 21’inci yüzyılın Türkiye’sinde sürmektedir. İstihdamda kuralsızlık yükselmektedir. Stajyer, çırak gibi adlar altında ucuz genç işgücü deposu yaratılmaktadır. Kadın işsizliği yükselmektedir. Kayıtdışı kadın çalışan sayısı artmaktadır. Çalışan kadınlar ise düşük ücrete razı edilmektedir.

İşsizliğin azaltılması ve güvenceli istihdam için taleplerimiz özetle şöyledir:

• Çırak, stajyer, kursiyerlerin ve bursiyerlerin ucuz işgücü deposu olarak kullanılmasına son verilmelidir.
  • Haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 37,5 saate düşürülmelidir.
  • Kamuda personel açığı derhal kapatılmalı, kadrolu güvenceli istihdam artırılmalıdır.
  • Ayrımsız, kayıtsız şartsız, tüm taşeron işçilere kadro verilmelidir.
  • İşsizler açlıkla boğuşurken, İşsizlik Sigortası Fonunun amaç dışı kullanımına son verilmelidir.
  • Kadın istihdamının artırılması için devlet nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetleri sağlamalıdır.

Bu taleplerimize sahip çıkmak için tüm işsizleri, geçinemiyoruz diyenleri, kadınları, gençleri 1 Mayıs alanlarına davet ediyoruz.

Güzel Günler Görmek İçin Haydi 1 Mayıs’a!

DİSK Haberleri
İşsizler, Güvencesizler, “Geçinemiyoruz” Diyenler Haydi 1 Mayıs’a!
6,1 Milyon İşsiz: İşsizlik Kıskacında Kadınlar ve Gençler Var!
DİSK “Türkiye İşçi Sınıfı Gerçeği” Saha Araştırmasının Özet Sonuçlarını Açıkladı
İşsizlik 6 Milyon Sınırında!
DİSK 51. Kuruluş Yıldönümünü Direnişteki Kod- A İşçileri ile Kutladı
Asgari Ücretten Fedakarlık Olmaz! #AsgariÜcret2300Net
Genç, Kadın ve Üniversite Mezunu İşsizliğinde Vahim Tablo!
Gençlerin Yüzde 28’i Hiçbir Şey Yapmıyor!
İstihdam Seferberliği: Çırak, Stajyer, Kursiyer Patlaması
DİSK: ILO Toplantısına Katılmıyoruz!
İşsizlik Gerçek, İstihdam Seferberliği Yapay!
DİSK-AR Sendikalaşma ve Toplu İş Sözleşmesi Raporu Yayınlandı
DİSK'ten OHAL Raporu: OHAL Emeğe Zararlıdır
İstihdam Seferberliği Lafta Kaldı
DİSK'ten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na...
Çalışma Bakanlığı Önünde Haykırdık: Kıdemi Değil Taşeronu Kaldır!
İşsizlik ve İstihdam Krizi Büyüyor
DİSK’in Sesi’nin 181. sayısı yeni formatında çıktı
İşsizliğe Hayır! İşsizlik Sorununu Çözemeyenlere de Hayır!
İşimiz yok; krizdeyiz!
DİSK Diyor Ki; Asgari Ücret 2000 TL Net!
Krizdeyiz çünkü işimiz yok!
10 Madde İle “Güvencesizlikte ve İşsizlikte İstikrar” Programı
DİSK'ten Soru ve Yanıtlarla Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Raporu
DİSK'in İşsizlik ve İstihdam Raporu-Eylül 2016
DİSK: İşçinin Cebinden, Halkın Kaynaklarından Elinizi Çekin!
DİSK’in İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Bülteni DİSK-İSG çıktı!
DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun Bireysel Emeklilik Sistemindeki değişiklerle ilgili açıklaması
DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi
DİSK'in Sendikalaşma ve Toplu İş Sözleşmesi Raporu