17/12/2021
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) tarafından Kasım 2011 iş cinayetleri raporu açıklandı. Açıklamaya göre Kasım ayında 164, yılın ilk on bir ayında ise 2017 işçi hayatını kaybetti.
Kasım ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 164 işçiye ilişkin raporun öne çıkanları ise şöyle:
164 emekçinin 149’u ücretli (işçi ve memur), 15’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
İş cinayetlerinde ölenlerin 23’ü kadın işçi, 141’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, gıda, eğitim, ticaret, sağlık, konaklama ve genel işler işkollarında meydana geldi.
7 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 3’ü Suriyeli, 2’si Türkmenistanlı, 1’i Afganistanlı ve 1’i Rusyalı.
Ölümler en çok inşaat/yol, sağlık, ticaret/büro/eğitim, tarım/orman, belediye/genel işler, taşımacılık, konaklama, metal, gıda, madencilik, güvenlik, çimento ve enerji işkollarında meydana geldi.
Kasım ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 7’si sendikalı işçi. Sendikalı işçiler tarım, eğitim, büro, tersane, sağlık ve belediye işkollarında çalışıyordu.
En fazla ölüm nedenleri: Covid-19, yüksekten düşme, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, kalp krizi, zehirlenme/boğulma, elektrik çarpması, intihar, kesilme/kopma ve şiddet.
• Covid-19 nedeniyle: 26 ölüm sağlık, 17 ölüm büro/eğitim, 3 ölüm güvenlik, 3 ölüm belediye, 1 ölüm tarım ve 1 ölüm metal.
• İnşaatlardaki iş cinayetlerinin yarısı yüksekten düşme nedenli.
• Sanayi işkollarında ölümlerin yarısı ezilme nedenli.
3 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk işçiler tarım ve gıda işkolunda çalışıyordu.
İş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımı: 13 ölüm İstanbul’da; 11 ölüm Kocaeli’de; 8’er ölüm Ankara ve Bursa’da; 7’şer ölüm Antalya ve İzmir’de; 6 ölüm Adana’da; 5’er ölüm Denizli, Mersin ve Muğla’da; 4’er ölüm Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kırklareli, Konya ve Zonguldak’ta gerçekleşti.