DİSK/Genel-İş Emek Araştırma Dergisi Haziran 2024/1 Sayısı Yayımlandı

17.07.2024

Sendikamızın Araştırma Dairesi bünyesinde yılda iki kez yayımlanan hakemli dergi Emek Araştırma’nın Haziran 2024 sayısı "Toplumcu Belediyecilik" teması ile çıktı. Emek eksenli çalışmalara yer veren dergimizin Haziran sayısında altı makale ve bir kitap tanıtım yazısı bulunuyor.

Emek Araştırma’nın yeni sayısındaki makalelerin başlıkları ve kısa içerikleri şöyledir:

Bu sayının tema makalesinde belediyecilik tartışması iletişim stratejileri üzerinden inceleniyor. “Twitter ve Belediyeler: Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin Belediyecilik Yaklaşımları” başlıklı makalede Evrim Yılmaz, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin belediyecilik yaklaşımlarını, sosyal medya üzerinden bir modellemeye tabi tutuyor.

Bu sayımızda tema dışı yazılar oldukça kapsamlı ve zengin. “Cumhuriyet’in Kuruluşundan Günümüze Demir-Çelik: Emek Ürün-Metalarının İzini Sürmek” başlıklı ikinci makalede N. Berna Güler, Cumhuriyet’in kuruluşundan günümüze demir-çelik ürünlerinin işleniş formlarını, emek-sermaye ilişkileri, ulus-devletin farklılaşan rolleri ve değişim dinamikleri ekseninde inceliyor. Bu kapsamda, Cumhuriyet tarihinin belirli bir metanın tarihi üzerinden nasıl ele alınabileceği yönünde önemli bir örnek sunuyor.

“Kriz ve Yükseliş Arasında: Türkiye’de İşçi Sendikalarının Güncel Üye Sayılarının Bir Analizi” başlığını taşıyan makalede Mustafa Berkay Aydın ve Şenol Baştürk, 2013-2024 yılları arasındaki işkolu istatistikleri üzerine kapsamlı bir betimsel analiz gerçekleştiriyor. Sendikal alandaki kriz ve yükseliş ikilemine dair ayrıntılı veriler sunarak kimi ortak eğilimlerle birlikte farklılaşan dinamikleri de ortaya koyan yazarlar, işkollarının yapısal özellikleri kadar mücadelelerin politik yönünün de göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguluyorlar.

“Otomasyon ve İş-Sonrası Toplum Kuramları: Eleştirel Bir Analiz” başlıklı makalede ise M. Arif Koşar, iş-sonrası toplum kuramlarının varsayımları ve öngörüleri üzerine ayrıntılı bir tartışma gerçekleştiriyor. Söz konusu kuramlarda teknolojinin toplumsal ve sınıfsal yönünün görmezden gelindiğini vurgulayan yazar, bu nedenle teknolojik gelişmelerin işçi sınıfı ve toplum üzerindeki etkileri konusunda hatalı yargıların dolaşıma sokulduğuna dikkat çekiyor.

Servet Gün tarafından kaleme alınan beşinci makalemiz ise “Hizmet Sektöründe İstihdamın Beşeri Sermaye Teorisi Bağlamında Eleştirel Analizi (Sahadan Notlar)” başlığını taşıyor. Beşeri sermaye kuramını merkeze alan makalede yazar, beşeri sermaye ihtiyacının temellerini ve emekçi için bir gelecek sunup sunmadığını tartışmaya açıyor. Sahadan notlarla desteklenen tartışmada, beşeri sermaye kuramının başarısızlığı ve bunun nedenleri çok boyutlu bir şekilde ortaya konuyor.

Son makalemiz ise edebiyat ve emek ilişkisini merkeze alıyor. “George Orwell’in ‘Wigan İskelesi Yolu’ Adlı Yapıtı Özelinde ‘Emek’ ve ‘Edebiyat’ İlişkisinin İncelenmesi” başlıklı makalede Hasan Yüksel, George Orwell’ın en önemli eserlerinden olan Wigan İskelesi Yolu’nu işgücü piyasası, emek ve emek tarihi gibi bağlantılarla ele alıyor. Kitabın edebi üslubu ve Orwell’ın özellikleri ile emeğe dönük temaların altının çizildiği makalede yazar, söz konusu eserin emek ve edebiyat konusundaki en güçlü eserlerden biri olduğunu vurguluyor.

Kitap Eleştirisi bölümünde ise Ulaş Taştekin, Kıvanç Eliaçık’ın Ortadoğu’da İşçiler ve Sendikal Hareket adlı kitabını inceliyor. Kitabın Ortadoğu’daki işçi hareketlerini genel bir bakışla ele alması bakımından önemli olduğunu ve bu konudaki bilgi eksikliğini gidermek yönünde anlamlı bir katkı sağladığını vurgulayan Taştekin, bu bakımdan hem sendikacılara hem sosyal bilimcilere hem de sınıf mücadelesinde görev alan aktivistlere faydalı olabilecek başarılı bir çalışma olduğunun altını çiziyor.

Emek Araştırma 2024/1 sayısına buradan ulaşabilirsiniz: (pdf)