12/03/2019
Sürekli iş göremezlik ödeneği hangi durumlarda alınır? Ödenekten kimler, hangi şartlarda faydalanabilir?
Sürekli iş göremezlik geliri, işçinin iş kazası veya meslek hastalığı geçirmesinden sonra yapılan tedavi sonucu tamamen iyileşmemesi durumunda meslekte kazanma gücünden yoksun olması nedeniyle bağlanan gelirdir.
Meslekte kazanma gücünün kayıp oranı, Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'ndeki cetvele göre belirlenir.
Gelir, sürekli tam iş göremezlik geliri ve sürekli kısmi iş göremezlik geliri olarak ikiye ayrılır.
Sürekli İş Göremezlik Geliri Hangi Durumlarda Bağlanır?
İşçi, iş kazası veya meslek hastalığı geçirmesi sonucu gördüğü tedavi sonrası meslekte kazanma gününün en az %10‘undan yoksun olması durumunda bağlanır.
İşçi meslekte kazanma gücünün %10 ile %99,9’u arasında yitirilmesi halinde “sürekli kısmi iş göremezlik geliri” bağlanır.
Eğer işçi meslekte kazanma gücünün %100’ünü yitirmişse “sürekli tam iş göremezlik geliri” bağlanır.
Gelir Nasıl Hesaplanır?
*İş kazası veya meslek hastalığı geçirmesi sonucu meslekte kazanma gücünü %100 yitiren işçiye sürekli tam iş göremezlik geliri bağlanır ve işçinin aylık kazancının %70’i oranında hesaplanır. Ancak işçi başkasının bakımına muhtaç ise bu gelir aylık kazancının %100'ü oranında hesaplanır.
*İş kazası veya meslek hastalığı geçirmesi sonucu meslekte kazanma gücünü %10-%99,9 arasında kaybetmiş işçiye ise sürekli kısmi iş göremezlik geliri bağlanır. Sürekli tam iş göremezlik geliri üzerinde iş göremezlik derecesi oranı hesaplanır ve hesaplanan miktar sürekli kısmi iş göremezlik geliri olarak ödenir. (Aylık gelirinin %70’i üzerinden iş göremezlik oranı miktarı hesaplanır). İşçi başkasının bakımına muhtaç ise bu oran %100 üzerinden hesaplanır.