EPSU’nun Sendikamızın IŞİD Terörüne Duyarlılık Çağrısı ile AB’ye Yazdığı Mektuba Yanıt Geldi
Sendikamız, Ekim 2014 tarihinde EPSU’ya IŞİD terörü karşısında sessiz kalınmaması, farkındalık yaratılması ve katledilen halklara destek sağlanması konusunda bir duyarlılık çağrısında bulunmuştu.
İnternet sitemizden sizlere aktarmış olduğumuz üzere, EPSU bu çağrıya yanıt vererek bir açıklama yapmış ve Avrupa Komisyonu’nu insani mücadele veren işçilerin, ilk yardım çalışanlarının, sağlık hizmetlerinde çalışanların ve sürece dahil olan tüm diğer işçilerin haklarının garanti altına alınması konusunda güvence oluşturmaya çağırmıştı. EPSU ayrıca, Avrupa Birliği’ne bir mektup yazarak Türkiye’deki sığınmacılara destek olunması ve IŞİD terörüne karşı adım atılması talebinde bulunmuştu.
Bu gelişmeler sonucunda, 27 Ocak 2015 tarihinde, Avrupa Dış Eylem Merkezi, EPSU Genel Sekreteri’nin mektubuna cevap verdi. Mektupta Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi’nin Irak ve Suriye konusunda EPSU ile benzer endişeler paylaştığı ifade ediliyor. Avrupa bölgeye insani yardımı sürdüreceği belirtiliyor.
Mektupta Suriyeli sığınmacılara destek konusunda Türkiye’nin olumlu bir role sahip olduğu ifade ediliyor ve bölgedeki krizin çözülmesinden sonra kalıcı bir barışın inşa edilmesinde işçi temsilcilerinin de katkısı olacağı vurgulanıyor.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi adına Avrupa Dış Eylem Merkezi tarafından EPSU Genel Sekreteri Jan Willem Goudriaan’a gönderilen 27 Ocak 2015 tarihli mektubun tam metni:
Sayın Goudriaan,
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi/Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı, size 24 Ekim tarihli mektubunuz için teşekkür ederek, kendisi adına size yanıt vermemi talep etti.
Yüksek Temsilci sizin ve ETUC üyesi meslektaşlarınızın Suriye ve Irak’ta yaşanan IŞİD vahşetine yönelik endişelerinizi paylaşıyor ve yaptığı basın açıklamalarında da bunu sıkça dile getiriyor. Pek çok AB üyesi ülkenin aksine, AB bir askeri müdahale girişiminde bulunmamıştır. Ancak söz konusu barbarlığa son verilmesi için bütün imkânları kullanmakta ve insani destek sağlamaktadır. Ayrıca, Suriye ve Irak için yeni bir insani yardım fonu da hazırlanmaktadır.
Yüksek Temsilci, insani mücadele veren işçilerin, ilk yardım çalışanlarının, sağlık hizmetlerinde çalışanların ve sürece dâhil olan tüm diğer işçilerin haklarının garanti altına alınmasının sağlanması ile ilgili görüşünüzde sizinle tamamen aynı fikirdedir. Aynı zamanda söz konusu işçilerin oynadığı rolün öneminin de farkındadır. Sahip olduğumuz bilgiye göre, AB tarafından ya da AB fonlarıyla istihdam edilmiş işçilerin hakları uluslararası standartlara uygun biçimde korunuyor.
Suriyeli sığınmacılara insani yardımına ilişkin ise, Avrupa Birliği, Türkiye’nin olumlu bir rol oynadığını kabul etmektedir. Her ne kadar AB ve Türkiye arasında bazı konularda görüş farklılıkları olsa da, Türkiye, özellikle IŞİD’le mücadele konusunda AB’nin önemli bir ortağı olmaya devam etmektedir.
Yüksek Temsilci size Suriye/Irak konusunda bir adım atmanızdan dolayı teşekkür etmekte ve Irak ve Suriye’de koşullar elverişli hale geldiğinde; bölgede, uzun dönemli barış ve sosyal adaletin sağlanması adına işçi temsiliyetinin yeniden inşası için uluslararası sendikal hareket ile işbirliği içinde olacağını ifade etmektedir.
Saygılarımla,
John O’Rourke
Avrupa Dış Eylem Merkezi
Arap Yarımadası, Irak ve İran Bölge Başkanı