Öleceğim, Kaçış Yok...
Delhi’deki fabrika yangınında 43 işçi yaşamını yitirdi. Hindistan’ın Delhi kentinde yaşanan bu facia ülkemizde olduğu gibi; kayıt dışı ve güvencesiz çalışmanın ve hükümetin işçi güvenliğine yönelik pasif tutumunun bir sonucu olarak gerçekleşti. Yangında 43 işçinin 39’u boğularak yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerin çoğunluğu, Hindistan’ın yoksul kentlerinden gelen genç göçmen işçiler oldu.
Yangın sonrası, yüzün üzerinde işçinin çalıştığı ve yanıcı maddelerin bulunduğu fabrikanın; yasadışı faaliyet gösterdiği, yangın departmanından izninin olmadığı, binada yeterli havalandırma ve yangın güvenliğine ilişkin planın bulunmadığı anlaşıldı.
Yangın, oyuncaklar, okul çantaları ve okul malzemelerinin yapımında kullanılan çok sayıda yanıcı madde nedeniyle hızla yayıldı. Fabrika binasının bulunduğu sokağın itfaiye araçlarının doğrudan giremeyeceği kadar dar olması ve fabrika çıkış kapılarının kilitli olması nedeniyle itfaiyenin müdahalesi gecikti.
Yangında yaşamını kaybeden bir işçi hayatını kaybettiği 8 Aralık günü şu umutsuz mesajı yazmıştı;
“ Öleceğim, kaçış yok...”
Kaynak: http://www.industriall-union.org
İşçi Sağlığı
Atakum Belediyesi’nde İki Üyemizi İş Kazasında KaybettikAğustos Ayında 208 İşçi İş cinayetlerinde Yaşamını YitirdiBir Üyemizi İş Kazasında Kaybettikİşe Bağlı Hastalıklar Dosyası - 3Hiçbir Şey Yaşamdan Değerli Olamaz, Zorunlu Olmayan Tüm İşler Derhal Durdurulsun!Öleceğim, Kaçış Yok...İşe Bağlı Hastalıklar Dosyası 2-Türkiye’de Meslek Hastalıklarının Sınıflandırılması ve Sorunlarİşe Bağlı Hastalıklar Dosyası 1 “Meslek Hastalığı” mı? “İşe Bağlı Hastalık” mı?Dünya Tuvalet Günü: Su ve Kanalizasyon İşçileri İçin Sağlık ve Güvenlik Bu Bir İş Kazası Değildirİşverenin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Genel SorumluluklarıBu Bir “İş Kazası” mıydı? 3 İş Kazası Örneğinde İşveren Sorumluluğu Ya da SorumsuzluğuMülteciler Sınıf Kardeşimizdir: Beş Canımız YandıYine Güvenliksiz İş Yine İş Cinayeti!Belediye İşverenlerini Uyarıyoruz: Çalışırken Ölmek İstemiyoruz!Belediye İşverenlerini Sorumluluğa Çağırıyoruz: Çalışırken Ölmek İstemiyoruz!Batman Belediyesi’nde Çalışan Üyemiz Mehmet Mehdi Tenha’yı İş Cinayetinde Yitirdikİşçi Sağlığı ve İş Güvenliği İşverenin İnsafına Terkedildiİşçi Sağlığında Bilinmesi GerekenlerÇalışan Temsilcisinin Görev ve SorumluluklarıÇalışma Hayatında Psikososyal Riskler 2İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin Bilinmeyen Boyutu: Psikososyal Riskler 1Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak İçin Son Tarih 31 Aralık 2016!ILO'dan Türkiye'nin İş Sağlığı ve Güvenliği Profili