15/03/2018
Sendikamız Eğitim Dairesi 30 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında Çanakkale Şubemizin örgütlü bulunduğu işyerlerinde taşeron işçilerin belediye şirketlerine geçişi ve ardından yaşanacak süreç ile ilgili bilgilendirme çalışması yaptı. 30 Ocak’ta Çanakkale Belediyesi park-bahçeler şantiyesinde çalışan işçilere verilen eğitime katılanlar süreç ile ilgili sorularını sordu, kaygılarını paylaştı.
1 Şubat’ta Britanya Milletler Topluluğu Harp Mezarlıkları’nda çalışan üyelerimizle bir araya gelen Eğitim Dairesi emek gündemi ve işçi hakları ile güncel gelişmeleri tartıştı, toplu sözleşme süreci ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Ardından Biga Belediyesi işçileriyle bir araya gelen Dairemiz burada da işçilerin KHK ile yapılan taşeron düzenlemelerine ilişkin sorularını yanıtladı
Yerel Yönetimlerde Kadro Yok
Eğitim yapılan işyerlerindeki üyelerimiz, kadro söyleminin yanlış olduğunu, bu düzenleme ile belediye şirketlerine geçebilmek için bile işçilerin yıllardır o işyerinde çalışmıyor gibi bir muameleye tabii tutularak soruşturulduğunu, sınava tabi tutulduğunu ifade etti ve birçok hak gaspı yaşanmasına vesile olacak uygulamalara tepki gösterdi.
Düzenleme sonrası geçişi yapılan işçilerin koşullarında ne gibi değişiklikler olacağı konusunda sorular yanıtlandı.
Taşeron işçilerin, eğitim toplantıları sırasındaki en büyük tepkisi ise bu statünün yıllardır eşit işe eşit ücret, güvenceli iş ve özgür toplu sözleşme taleplerinin hiçbirini karşılamaması oldu.
İşçiler kadro için mücadeleyi sürdürmek gerektiğini ve bunun için de doğru sendikada örgütlenmenin önemi vurgulandı.
Belediye Şirketlerine Geçiş Neden Kadro Değildir?
Eğitim çalışmaları sırasında en sık sorulan sorulardan birisi de şu oldu:
“Belediye şirketine geçmek ne demektir, kadroya geçmek midir?”
Belediye şirketleri, belediyeler tarafından kurulan ve sermayesinin en az yarısının belediyenin olduğu özel hukuka tabi kuruluşlardır. Belediye şirketleri, belediyenin belirlediği yönetim kurulu tarafından yönetilir. Her ne kadar bu şirketlerin yönetimi ve çoğunluk hissesi belediyelere ait olsa da, bu şirketler özel şirketlerdir. Bu yüzden de belediye şirketleri, özel hukuka tabi olup hukuksal olarak iflas edebilmeleri de mümkündür. Bu şirketlerin işçileri, kadrolu işçi sayılmaz ve 657/4-d kapsamında değildir. Yani kadrolu işçi gibi belediyenin kendi işçisi değil, belediye şirketinin işçisi olacaktır. Değişen şey belediyelerde çalışan ve belediye şirketine geçirilecek işçilerin işvereninin artık taşeron şirket değil, belediye şirketi olmasıdır. Ücret ve mali haklar bakımından farklılıklar ve hak gaspları devam edecektir. Dolayısıyla belediye şirketlerine geçiş bir “kadro” geçişi değildir.