Seni Unutmayacağız Belgüzar Başkan…

09/06/2017

Vefalı ve tarihimizde iz bırakan yöneticilerimizden Belgüzar Can’ı bugün 84 yaşında kaybettik.

1964 yılında İstanbul Belediyesi Makine Müdürlüğü’nde işçiliğe başlayan Belgüzar Başkan 1966 tarihinde Beyoğlu Şubesi Kurucu Başkanlığı’na atandı; 1967’de ise Genel Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.

1977 yılında İstanbul Bölge Merkez Şube Başkanı olan Belgüzar Can, 1978 yılında Örgütlenme Dairesi Başkanlığına seçilerek Genel-İş Yürütme Kurulu üyesi oldu. Bu görevini 12 Eylül 1980 darbesine kadar sürdüren Belgüzar Başkan 11 yıl süren yargılamada 4 yıl tutuklu kaldı.

1980 Askeri Darbesiyle çalışmaları durdurulan Sendikamızın, Askeri Yargıtay 3. Dairesinin verdiği 16 Temmuz 1991 tarihli kararıyla tüm yöneticilerinin aklanması ve DİSK ve üyesi sendikalar hakkında yerel mahkemece verilen kapatma kararının kaldırılması sonucu 1-2 Şubat 1992’de toplanan 9. Genel Kurul’da Belgüzar Başkan Genel Yönetim Kurulu üyeliğine seçilerek yeni dönemin ilk Örgütlenme Dairesi Başkanı oldu.

Genel-İş’in coşkuyla ve fedakarca yürütülen ilk yıllarının örgütlenme faaliyetlerine aktif olarak katılan Belgüzar Başkan bilinçle, özveriyle ve kararlılıkla bu mücadelede saf tuttu. Alınterini belediye işçilerinin insanca yaşama mücadelesine akıttı.

16 Temmuz 1992’de barajları yıkarak yeniden örgütlenmeye başlayan Genel-İş’in Örgütlenme Dairesi Başkanı olarak şunları söylüyordu: Şimdi işçi sınıfının gönüllü birliğini sağlayacak, kişiliksizleşmiş çalışma ilişkilerine müdahale edecek, özelleştirme-taşeronlaştırma dalgasına karşı direnerek işçi haklarının ödünsüz takipçisi olacağız…”

Mütevazı, insancıl, sevecen ve sakin, hiç pes etmeyen ve hayatını emek mücadelesine adayan örnek bir sendikacıyı kaybettik.

O’nun mücadelesini ve Genel-İş’e kattığı değeri unutmayacağız. Çocuklarına, ailesine, yakınlarına ve yoldaşlarına başsağlığı diliyoruz. Genel-İş tarihinden bir yaprak daha sonsuzluğa uçtu; Onların izinde ve ışığında yürüyeceğiz.

Işıklar içinde yat Belgüzar Başkan.

Seni Unutmayacağız Belgüzar Başkan…