ITUC Uluslararası Göçmenler Günü Bildirisi Yayımladı

18/12/2017

Uluslararası Göçmenler Günü: BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, Göçmenler için Eşit Haklar ve İnsana Yakışır İş Sağlamalıdır

Brüksel, 18 Aralık 2017

Uluslararası sendikal hareket, doğduğu ülkeden başka bir yerde yaşayanların sayısının 244 milyonu bulduğu bu süreçte, Birleşmiş Milletlerin Göç Hakkında Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin üçte ikisi işçilerden oluşan göçmenlere eşit haklar ve insana yakışır işler sağlaması çağrısında bulunuyor.

Çoğunlukla iş aramak amacıyla gönüllü olarak göç edenlerle birlikte, 60 milyon insan savaş ve çatışma yüzünden kalıcı olarak yerlerinden edilmiş durumda. Kenya'da 400 bin yerinden edilmiş Somalili varken üç milyon yerinden edilmiş Süryani ise Orta Doğu ve Avrupa'nın çeşitli yerlerinde yaşıyor. On binlerce göçmen Libya'da köleliğe maruz kalıyor. Son yirmi yılda, tehlikeli kara ve deniz yollarında göç yolculuğu boyunca 60 binden fazla yetişkin ve çocuk öldü. 2016 yılında, güvenliksiz teknelerle Kuzey Afrika'dan Akdeniz'i geçmeye çalışan yaklaşık 5 bin kişi boğuldu. Aileler Orta Amerika'da yoksulluk ve şiddetten kaçıyorlar. 2017'de ABD - Meksika sınırı boyunca kaydedilen göçmen ölümlerinde yüzde 17'lik bir artış oldu.

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, "BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, insan ve işçi haklarını koruyan bir emek göçü çerçeve oluşturmak ve hükümetler tarafından göçmenlerin ve mültecilerin haysiyetine saygılı davranılmasını, insana yakışır istihdama erişimlerinin olmasını ve yasal koruma altında olmalarını sağlamak için harekete geçme fırsatı sunuyor. ABD Yönetiminin Sözleşme’den çekilmesi -ki bu büyük bir sorumluluktan da kaçma anlamına gelir- diğer BM üye ülkelerinin adalet ve hakkaniyeti garanti eden ortak yaklaşımlar üzerinde ilerlemelerini engellememeli" dedi.

Farklı ekonomik sektörlerdeki Küresel Sendika Federasyonları ile birlikte çalışan ITUC, Sözleşme’nin bütün göçmenlerin ve mültecilerin sendikalarda örgütlenme ve toplu pazarlık hakkına kavuşmasını, eşit muamele ve ayrımcılığa uğramama haklarının garanti altına almasını sağlaması çağrısında bulunuyor. Diğer temel talepler arasında göçün istihdamı için "bağlı" ikamet veya "sponsorluk" sistemlerinin sona erdirilmesi,  iş ve sürdürülebilir kalkınma için menşe ülke ve varış yerlerinde gerekli süreçlerin sağlanması, kadın göçmenlerin haklarına dikkat çekilmesi, adalete ve sosyal korumaya erişim, düzenlemelerin yolunun açılması ve istihdam süreçlerinin düzenlenmesi.

Burrow: "Göç, günümüz uluslararası gündemindeki en önemli konulardan biri ve çatışma ve iklim değişikliği nedeniyle yerinden edilmiş insanlar sayısının artmasıyla konunun önemi de artmakta. BM sürecine adalet sağlayacak ve ekonomik ve sosyal kalkınmayı engellemeyecek, aksine destekleyecek çözümler geliştirmesi açısından bakıyoruz. Göç, insan gelişiminin her zaman merkezinde olmuştur ve yabancı düşmanlığı ve ırkçı yaklaşımın yükselişte olması, siyasetçilerin ırkçı söylemleriyle de tetiklendiği düşünüldüğünde, pek çok göçmen ve mültecinin günümüzde karşılaştığı ayrımcılık ve şeytanlaştırmayı sona erdirmek için küresel çözümler bulmak hayati önem taşımaktadır."

Türkiye’de Mülteciler ve Geçici Koruma Kapsamında Suriyeliler

Türkiye’de hukuksal düzenlemeler sonucu yalnızca Avrupa’dan gelenleri mülteci statüsünde kabul edilmekte, Avrupa dışından gelen yabancıları ise üçüncü ülkeye yerleştirilinceye kadar uluslararası korumaya alarak şartlı mülteci statüsünde kabul etmektedir. Ancak 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı nedeniyle Türkiye “açık kapı politikası” izlemiş ve Suriyelilere Geçici Koruma Statüsü verilmiştir.

Türkiye’de Suriyeli Olmak

Geçici koruma statüsünde Türkiye’de 3 milyon 381 bin 5 (Türkiye nüfusunun yüzde 4,24’ü)  Suriyeli bulunmaktadır.  Türkiye’de geçici koruma kapsamında yer alan Suriyeliler sırası ile İstanbul, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep, Mersin, Adana, Bursa, Kilis, İzmir, Kahramanmaraş illerinde yaşamaktadırlar. Bununla birlikte yüzde 93’ü (3 milyon 152 bin 481’i) barınma merkezleri dışında yaşarken, yüzde 7’si (228 bin 524’ü) 10 ile bulunan 21 barınma merkezlerinde yaşamaktadır.

Suriyelilerin 1 milyon 557 bin 426’sı (yüzde 46’sı) kadın, 1 milyon 823 bin 579’u (yüzde 54’ü) erkektir. Yine 1 milyon 547 bin 649’u (yüzde 46’sı) 18 yaşın altındadır.

Dünya Emek Hareketi
Fransa’da Binlerce Kamu Çalışanı Greve Çıktı
İngiltere ve Finlandiya’da Akademisyenler Grevde
Norveç’te Çöp Hizmetleri Özel Sektörün Elinden Alınıyor!
Almanya Metal İşçileri Kazandı!
Finlandiya İşçileri İşsizlerin Hakları İçin Greve Çıktı!
ILO: İşsizlik 2018'de de Yüksek, İnsana Yakışır İşler Yetersiz
Davos’a Protestolar Damga Vurdu
Brezilya İşçileri Metro Özelleştirmesine Karşı Greve Çıktı
Yunanistan Genel Grevde!
Almanya Metal İşçileri “Daha Az Çalışma, Daha Çok Ücret” Diyor
ITUC Uluslararası Göçmenler Günü Bildirisi Yayımladı
Yunanistan İşçi Sınıfı Genel Greve Çıkıyor
ILO’dan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı: Çalışma Yaşamı Engellilerin Tam Katılımını Sağlamalıdır
Genel Başkanımız PSI Kongresi'nde Konuştu
Türkiye Eşitsizlikte Birinci!
Hindistan'da 1 Milyon Çalışan İş Bıraktı
Arjantin ve Brezilya Direnişte
Şili Halkı Bireysel Emeklilik Sisteminden Kurtulmaya Kararlı
Hizmetler Belediyelere!
ITUC-ETUC Türkiye Ziyareti ve Sendikalarla Ortak Bildiri
Emek Gazetesi'nden Derleme (Ocak, Şubat 2017)
“Barış Arıyorsan Adalet Ek”
Dünya İşçi Sınıfı 2016 Yılını Mücadele ile Geçirdi
Emek Gazetesi'nden Derleme (Kasım, Aralık 2016)
Ücretlerde Dünya Hali
Sendikal Haklarda Dünya Hali
Mesai Dışında Çevrimdışı Kalma Hakkı
Avrupa İşçileri Mücadelede
Uluslararası Sendikalardan Açıklama: Görüşmeler durdurulsun – TiSA müzakereleri sona ersin
Güvencesiz Çalışmaya Karşı IndustriALL Sendikaları Sokağa Çıktı!
7 Ekim Dünya İnsana Yakışır İş Günü
2000 – 2014 Yılları Arasında Suyun Yeniden Belediyeleştirilmesi Vaka Sayısı 180’e Ulaştı
Avrupalı Sendikalar 23 Haziran KAMU HİZMETLERİ GÜNÜ’nde Kamu Hizmetlerinin Ticarileşmesine ‘HAYIR’ Dedi
Avrupalı işçilerden mültecilere kışlık yardım
Sendikaların G20 hükümetlerine önerileri
Dünya sendikaları G20 öncesinde buluştu
Fransız Sendikalar Konfederasyonu CGT’nin Paris Katliamı’na ilişkin açıklaması
ETUC: “Avrupa ve Türkiye insani krizle baş etmeyi başaramadı!”
Emek Gazetesi'nden Derleme (Temmuz, Ağustos 2016)
İnsanlığın Durumu: 167 Ülkede 45.8 Milyon Köle Yaşıyor
Hindistan İşçi Sınıfı Genel Greve Çıktı
Dünya Gençliği: 73 Milyon İşsiz, 160 Milyon Yoksul
20 Haziran Dünya Mülteci Günü: Suriyeli Göçmenler
7 Nisan Dünya Sağlık Günü’nde Avrupalı Sendikalar Grevdeydi!
Avrupalı Sendikalar Hakları İçin Sokakta!