Uluslararası Sendikalardan Açıklama: Görüşmeler durdurulsun – TiSA müzakereleri sona ersin

14 Ekim 2016 – EI, PSI, EPSU, UNI, IUF & ITF

Ülkede olağanüstü hal devam ederken ve özgürlükler büyük bir hızla ortadan kaldırılırken, hükümet uluslararası düzeyde de kamuoyundan gizli bir şekilde müzakereler yürütmektedir. Türkiye’nin 50 kadar ülkeyle masaya oturduğu ve kısa adı TiSA olan Hizmet Ticareti Anlaşması’na küresel sendikalar tarafından şiddetle karşı çıkılmaktadır.

WikiLeaks isimli, hükümetlerin ve diğer kuruluşların hassas belgelerini yayımlamasıyla bilinen uluslararası kuruluş, görüşmeleri gizlilikle yürütülen Hizmet Ticareti Anlaşması hakkında da pek çok belge yayımladı bugüne kadar. Ekim ayı içinde yeni bir belgenin kamuoyuyla paylaşılmasıyla da uluslararası sendikalar bir basın açıklaması yaparak değerlendirmelerini sundu.

Küresel sendika kuruluşlarına göre denetimsizliği getirecek politikalar ve demokratik yönetime yönelik saldırılar ifşa oldu. Avrupa Birliği yerel yönetimlerden merkez yönetimlere, taraf ülkelerin bütün yönetim düzeylerinde kontrol gücüne sahip olmak istiyor. Sızdırılan belgelere göre AB, TiSA’nın taraflarından kamu hizmetlerini liberalleştirmesini talep ediyor.

Eğitim Enternasyonali (EI) Genel Sekreteri Fred van Leeuwen: “Sızan bu belgeler, TiSA müzakerelerinin çok tehlikeli bir yönde olduğunun açık bir göstergesi. Yurttaşların ve sivil toplumun ise müzakerelerin gidişatından haberdar olmak için belge sızmasına muhtaç olması ise hiç tatminkâr değil.”

Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI) Genel Sekreteri Rosa Pavanelli: “Avrupa Birliği’nin tutumu, gelişmekte olan ülkelere saldırgan özelleştirme politikaları ihraç etmenin potansiyel tehlikesini göz ardı ediyor. Ki bu politikalar pek çok AB ülkesindeki toplumsal ve siyasi istikrarsızlığın nedeni olarak gösterilmektedir.”

Avrupa Kamu Hizmetleri Sendikaları Federasyonu (EPSU) Genel Sekreteri Jan Willem Goudriaan: “Biz AB’nin, kamu hizmetlerinin piyasaya açık olması yönündeki talebinin kesinlikle karşısındayız. Bu hizmetlerde rekabet olması gelişmekte olan ülkelerde nitelikli bir kamu hizmeti sistemi oluşturulmasının altını oyacaktır. AB, kalkınmanın önünü kesmemelidir.”

UNI Avrupa Bölge Sekreteri Oliver Roethig: “Avrupalı politikacılar çok iyi bilmektedir ki her yurttaşın evrensel hakkı olan kamu hizmetlerinden faydalanma hakkı, sürdürülebilir ekonomiler geliştirmenin çekirdeğidir. Bizim yaşantımızın temeli olan ve kendimiz faydalandığımız olanaklardan başkalarını mahrum bırakamayız.”

Uluslararası Gıda, Tarım, Otel, Restoran, Tütün ve Birleşik İşçi Sendikaları (IUF) Genel Sekreteri Ron Oswald: “Şimdi müzakereleri durdurma, gizli metinleri yayımlama ve bu anlaşmaların demokrasiye ve emek hareketine yönelik içerdiği tehditleri açığa çıkarmak için mümkün olan en geniş kamuoyu tartışmasını başlatma zamanıdır.”

Uluslararası Ulaşım İşçileri Federasyonu (ITF) Genel Sekreteri Stephen Cotton: “AB’nin tasarıları ITF’in halihazırda dile getirdiği, küresel standartların sarsılması, güvenlik denetiminin zayıflaması ve ulusal iradenin zayıflaması hakkındaki endişelerini pekiştirmektedir.”

EI, PSI, EPSU, IUF, ITF ve UNI küresel sendikaları Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye de dahil olmak üzere bütün katılımcı ülkeleri, anlaşmaya ilişkin tutumları ve diğer ülkelerden talepleri konusunda kamuoyunu bilgilendirmeye çağırmaktadır.

TiSA müzakereleri nedir?

Hizmet Ticareti Anlaşması (TiSA), Dünya Ticaret Örgütü üyesi Türkiye de dahil 23 ülkenin ve Avrupa Birliği’nin içinde olduğu bir dizi görüşmeyi ifade etmektedir. Bu görüşmeler, hizmet ticaretini daha da liberalleştirme amacı taşımaktadır.

Müzakereleri 2012 yılından bu yana kamuoyundan gizlilikle yürütülen TiSA, yatırımcılara ve şirketlere, taraf ülkelerin pazarlarına özgürce erişebilme konusunda yasal olarak bağlayıcı garantiler sunmaktadır. Aynı zamanda da yabancı ve yerli yatırımcılar için eşit şartlar öngörerek hükümetlerin kamusal ve özel sektördeki hizmet sağlayıcıları arasında ayrım yapmamasını sağlamayı amaçlamaktadır. Kısaca kamu hizmetleri piyasaya açık ve geri dönüşü olmaksızın savunmasız hale gelecektir.

Dünya Emek Hareketi
Hindistan'da 1 Milyon Çalışan İş Bıraktı
Arjantin ve Brezilya Direnişte
Şili Halkı Bireysel Emeklilik Sisteminden Kurtulmaya Kararlı
Hizmetler Belediyelere!
ITUC-ETUC Türkiye Ziyareti ve Sendikalarla Ortak Bildiri
Emek Gazetesi'nden Derleme (Ocak, Şubat 2017)
“Barış Arıyorsan Adalet Ek”
Dünya İşçi Sınıfı 2016 Yılını Mücadele ile Geçirdi
Emek Gazetesi'nden Derleme (Kasım, Aralık 2016)
Ücretlerde Dünya Hali
Sendikal Haklarda Dünya Hali
Mesai Dışında Çevrimdışı Kalma Hakkı
Avrupa İşçileri Mücadelede
Güvencesiz Çalışmaya Karşı IndustriALL Sendikaları Sokağa Çıktı!
7 Ekim Dünya İnsana Yakışır İş Günü
2000 – 2014 Yılları Arasında Suyun Yeniden Belediyeleştirilmesi Vaka Sayısı 180’e Ulaştı
Avrupalı Sendikalar 23 Haziran KAMU HİZMETLERİ GÜNÜ’nde Kamu Hizmetlerinin Ticarileşmesine ‘HAYIR’ Dedi
Avrupalı işçilerden mültecilere kışlık yardım
Sendikaların G20 hükümetlerine önerileri
Dünya sendikaları G20 öncesinde buluştu
Fransız Sendikalar Konfederasyonu CGT’nin Paris Katliamı’na ilişkin açıklaması
ETUC: “Avrupa ve Türkiye insani krizle baş etmeyi başaramadı!”
Emek Gazetesi'nden Derleme (Temmuz, Ağustos 2016)
İnsanlığın Durumu: 167 Ülkede 45.8 Milyon Köle Yaşıyor
Hindistan İşçi Sınıfı Genel Greve Çıktı
Dünya Gençliği: 73 Milyon İşsiz, 160 Milyon Yoksul
20 Haziran Dünya Mülteci Günü: Suriyeli Göçmenler
7 Nisan Dünya Sağlık Günü’nde Avrupalı Sendikalar Grevdeydi!
Avrupalı Sendikalar Hakları İçin Sokakta!