Adana Büyükşehir Belediyesi ile Toplu İş Sözleşmesi İmzaladık

16/09/2020

Sendikamız ile Adana Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ’de çalışan kadrolu işçileri kapsayan 3 yıl süreli, Adana Ulaşım A.Ş. işçilerini kapsayan 1 yıl süreli toplam 8 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmeleri Adana Büyükşehir Belediyesi 75. Yıl Sanat Galerisi’nde imzalandı. Toplu iş sözleşmesinde işçilerin günlük ücretlerine zam yapılarak sosyal haklarında kazanımlar sağlandı.

Adana Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ Toplu iş sözleşmelerinde işçilere; öğle yemeği-yemek yardımı, çalışılan her gün için ağır hizmet ve yükseköğrenim zammı, her ay birleştirilmiş sosyal yardım, her ay kreş yardımı,  yazlık ve kışlık giyim yardımı ile koruyucu eşya yardımı, Ramazan ve Kurban Bayramı yardımı,  yıllık yakacak yardımı,  öğrenim gören çocukları için tahsil durumlarına göre yıllık öğrenim yardımı, yıllık izin yardımı, 1 Mayıs yardımı ile işçilere yılda 4 ikramiye verilmesi kararlaştırıldı. Ulaşım A.Ş.’de çalışan işçilere; yapılacak yardımların yanı sıra, yakacak yardımının her ay yapılmasına, gıda yardımının ise  6 ay süreyle yapılmasına ve yılda iki ikramiye ödenmesine karar verildi.

Toplu iş sözleşmesi törenine, Genel Başkanımız Remzi Çalışkan, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Mali İşler Daire Başkanı Mehmet Güleryüz, Toplu Sözleşmeler Daire Başkanı Çetin Çalışkan, Adana Şube Başkanı H. Yaşar Gündoğdu ve Şube Yöneticileri ve belediyede çalışan üyelerimiz katıldı.

Törenin açış konuşmasını yapan Adana Şube Başkanı H. Yaşar Gündoğdu, toplu iş sözleşmelerinde emeği geçenlere teşekkür ettiği konuşmasında, işçilerin ekonomik ve sosyal hakları için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

TİS töreninde konuşan Genel Başkanımız Remzi Çalışkan, Toplu iş sözleşmesi görüşmelerini anlaşmayla sonuçlandıran Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a, Adana şube yöneticilerine ve üyelerimize teşekkür etti.

Genel Başkanımız Remzi Çalışkan şunları ifade etti:

Alın terinin hakkını, insanca yaşanacak bir ücreti talep ediyoruz.  Yaşadığımız ülkeyi, çevreyi, çocuklarımızın geleceğini hatta dünyamızın geleceğini iyi analiz etmek ve buna göre mücadele yürütmek zorundayız. Dünyayı ve ülkeyi etkileyen Covid-19 salgını ile birlikte, ülkemizde ekonomik kriz daha da derinleşti, iş cinayetleri arttı, güvencesizlik ve kuralsızlık hakim oldu, emeğin değeri düştü. Demokrasinin en temel değerlerinin yerle bir edildiği bu dönemde salgınla karşı karşıya kaldık.

KHK ile haksız, hukuksuz, ayrımcı bir düzenleme yapılmıştı; belediye de taşeron şirket işçisi olarak  çalışanlar belediye şirketlerine aktarıldı ancak işçiler, birçok hak kaybına uğradı; işçiler 4+4 ücret zammına mahkum edildi,  özgür toplu sözleşme haklarını elinden alındı, ilave tediye hakları elinden alındı. Gerçek kadro olmayan bu uygulamayı biz hiçbir zaman kabul etmedik, bu hak gaspının giderilmesi için daima alanlardaydık. Buradan bir kere daha tekrarlıyorum, anamızın ak sütü gibi hak ettiğimiz kadroyu alacağımız güne kadar mücadeleyi sürdüreceğiz.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’da yaptığı konuşmada, belediyeyi  devraldıklarında 4 buçuk milyar lira borç, aylık 60 milyon açıkla karşılaştıklarını, işçinin 3 ayda bir maaş aldığını hatırlatarak, “Geçmişten kalan mesai ve ikramiye alacakları vardı işçinin. Ama çalışana maaş ödemeden mesaiyi, geçmişe yönelik ikramiyeyi ödeyemezdik. Maaşı zamanında ödeyebilmek için 9 ay alnımızın damarı çatladı. Zorlandık fakat sorunu kısmen çözdük. Şimdi maaşlar zamanında ödeniyor. Belediyeyi; mesai, ikramiye gibi hakların da zamanında ödendiği bir duruma elbette getireceğiz” diye konuştu.

Başkan Karalar, belediyede kadrolu, kadrosuz personel ayrımı yapmadıklarını, geçmişte ayrım yapıldığını ancak bunu ters yüz ettiklerini de vurguladığı konuşmasında, “İşçilere verilen ücret ve sosyal hakların helali hoş olsun” dedi.

Toplu iş sözleşme töreni, tarafların birbirlerine çiçek vermesiyle sona erdi.

Adana Büyükşehir Belediyesi ile Toplu İş Sözleşmesi İmzaladık