Mersin Yenişehir Belediyesi’nde Toplu İş Sözleşmesi İmzaladık

30/12/2020

Sendikamız ile Mersin Yenişehir Belediyesi Personel Ltd. Şti. işçilerini kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. Toplu iş sözleşmesinde işçilerin günlük ücretlerine zam yapılarak sosyal haklarında kazanımlar sağlandı.

Toplu iş sözleşmesi imza törenine, Genel Başkanımız Remzi Çalışkan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Milletvekilleri, Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy ve şube yöneticileri, belediye yöneticileri ile belediyede çalışan üyelerimiz katıldı.

Mersin Şube Başkanı Kemal Aksoy’un açış konuşmasını yaptığı törende konuşan Genel Başkanımız Remzi Çalışkan şunları söyledi:

Bu toplu sözleşme töreninde bulunan herkese; CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’ya, CHP milletvekillerine, bu toplu sözleşmeye emekleriyle vesile olan, emek üreten Genel-İş sendikasının, DİSK’in onurlu üyeleri, öncelikle sizleri Genel-İş Sendikası Genel Yönetimi adına saygıyla, sevgiyle selamlıyorum, hepiniz hoş geldiniz diyorum. Bu zor dönemde böylesine güzel bir tabloyu oluşturan başta Belediye Başkanımıza, belediyenin çok değerli kadrolarına, Şube Başkan ve yöneticilerine, temsilcilerine, salgının bulaşma riskine rağmen alanda emek üreten bütün mücadele arkadaşlarıma, bütün işçi arkadaşlarıma, Genel-İş sendikasını oluşturan 120 bin üyemiz adına teşekkür ediyorum.

Bu salgın döneminde hayatını kaybeden arkadaşlarımız var, onları buradan saygıyla anıyorum. Tedavi gören arkadaşlarımın da bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını diliyorum. Bu zor salgın döneminde tüm sorunlar katlanarak artı. İşsizliği ikiye, üçe katladı, zorluğu ve umutsuzluğu getirdi, açlığı daha da katladı. Bu kötü tablo ülkede var olan krizlerin tam üzerine geldi. Üretenler olarak, bu ülkede yaşayan bütün toplum kesimleri olarak zaten ekonomik krizin, siyasi krizin tam göbeğindeydik. İşsizlik, açlık, sefalet, kuralsız ve güvencesiz çalışma, iş cinayetleri bu dönemde had safhaya çıktı. Diğer taraftan adaletin olmadığı, hukukun olmadığı, demokrasinin bütün değerlerinin alaşağı edildiği, tabi üretimin de olmadığı, sadece ve sadece bir iktidarın devamına hizmet eden, ötekileştiren, ayrıştıran, çatıştıran politikalarla bu ülkede kendini var etmeye çalışan bir iktidar ve onun politikalarıyla karşı karşıya kaldık. Ve bunun üzerine salgın geldi. Biz emekçiler, biz çalışanlar, hakkımızı, alın terimizin karşılığını sonuna kadar istiyoruz. Haklarımızı istedikçe saldırıya uğruyoruz; saldırı bize, saldırı çocuklarımıza, saldırı emeğimize yönelik tüm hızıyla sürüyor. Son asgari ücret rezaletini hep birlikte yaşadık, birkaç yüz TL’lik bir artışla adeta insanların emeğiyle alay ettiler, alay ediyorlar. Bu asgari ücret tablosu insani değildir, hukuki değildir, adaletli değildir. Bu belirlenen asgari ücretin üzerinde ücret veren, değerli belediye başkanlarına, Yenişehir Belediye Başkanımıza bir daha yürekten, sizler adına bir kez daha teşekkür ediyorum.

Mücadelemiz yalnızca asgari ücretin bu şekilde belirlenmesine değil, emeğin kazanımlarına karşı bütün saldırılara karşı mücadelemiz devam edecek. Kamunun kaynaklarını tüketenler, yok edenler, bir şekilde kaynak ihtiyacını bizim sırtımızdan sağlamaya çalıştılar. Çünkü üretim yok,  Ülkeye yatırım yok, halka yatırım yok, geleceğe yatırım yok, ülkenin geleceğine yatırım yok, sadece iktidarın bekasına yatırım var. Dolayısıyla boşalan hazinenin de ihtiyacını bizim sırtımızdan gidermeye çalıştılar ve sağlamaya devam edecekler. TBMM önünde torba yasa ile kıdem tazminatlarımızın gaspına karşı yapmış olduğumuz açıklamamıza saldırılmasının nedeni budur. Türkiye’nin her tarafından ses verdiniz, Mersin’den de ses verdiniz. Bu mücadele sadece meclisin önünde değildi.  Türkiye’nin her yerinde DİSK üyeleri, Genel-İş üyeleri bunu reddettiler, karşı çıktılar ve meclisin önündeki açıklamamıza saldırı bunun son perdesi oldu. Bizi yalnız bırakmayan emek dostu sayın Veli Ağbaba’ya ve orada bulunan tüm milletvekillerine tekrar teşekkür ediyorum.

Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Değerli arkadaşlar, bizim gibi insanlar için masanın bu tarafında olmak oldukça zor, hele benim için daha da zor. Ama tabi ki zor koşullarda, ülkenin içinde bulunduğu zor koşullara paralel olarak, biz de bu kurumları güllük gülistanlık içerisinde idare etmiyoruz. Bu koşullarda yapabileceğimizin en iyisini yapmak, sizlerin emeğine karşılık vermek konusunda biz davranış sergilemek istedik. Bunun için Sendikamızla oturduk konuştuk. Onların eksik kaldığı yerde benim tamamladığım haklarınız dahi oldu. Yani kendimizi bir türlü işveren safına koyamadık. Sizler emeği karşılanamaz, emeğinin karşılığı ödenemez insanlarsınız. Sizler bu kenti sel bastığında, bu kentte herhangi bir sıkıntı olduğunda, bu kentte pandemi yaşandığında canınız pahasına emeğinizi veren, özveriyle çalışan, sabaha kadar sel, su baskını bitmeden evlerine gitmeyen insanlarsınız. Onun için ne versek az. Onun için eksik kaldıysa şimdiden sizlerden özür diliyorum.

Enflasyonun üzerinde bir zam gerçekleştirdik. Yeterli midir? Değildir. Keşke daha çok imkanımız olsa daha çok ücret verebilsek. Sizlerin samimi emeği, samimi desteği ile bu kenti daha yaşanabilir, daha güzel, herkesin imrendiği bir kent haline getirme noktasında birlikte mücadelemize devam edeceğiz. Diliyorum ki Yenişehir’de yaşayan her vatandaşın daha sağlıklı, daha mutlu olmasına katkı veren sizler de yuvanızda sağlıkla, mutlulukla, huzurla yaşayın. Bu mutluluğunuz bütün kente, bütün Türkiye coğrafyasına yayılsın. Ve Türkiye’nin hak, hukuk, adaletin hüküm sürdüğü, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun dediği gibi “her çocuğun yatağına tok şekilde girdiği”, çağdaş, adaletin hüküm dürdüğü, adaletin güvenildiği bir ülke olmasını diliyor, hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Tekrar hoşgeldiniz ve hayırlı olsun diyorum.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın da  kutlama konuşması yaptığı tören belediye işçilerinin attıkları sloganlar eşliğinde sona erdi.

Mersin Yenişehir Belediyesi’nde Toplu İş Sözleşmesi İmzaladık