Tire Belediyesi'nde Coşkulu Toplu İş Sözleşmesi

01/08/2019

Sendikamız ile Tire Belediyesi şirketi Personel A.Ş. arasında bir yıl süreli ilk toplu iş sözleşmesi, düzenlenen imza töreniyle 31 Temmuz 2019 tarihinde imzalandı. Toplu iş sözleşmesinde işçilerin ücretlerine zam yapılarak sosyal haklarında kazanımlar sağlandı. İmzalanan toplu iş sözleşmesinde, kazanılan tüm hakların geçerliliğinin 1 Nisan 2018 tarihinden bugüne kadar 19 ay geriye dönük olarak işletileceği hususu da ayrıca yer aldı.

Sözleşmeyle işçilere; öğle yemeği-yemek yardımı, sorumluluk zammı, çalışılan günler için bulaşıcı hastalık primi, yol yardımı, temizlik işleri müdürlüğü, fen işleri müdürlüğü ve park bahçe müdürlüğünde çalışan işçilere fiilen çalıştıkları her gün için koruyucu gıda yardımı, her ay yakacak yardımı, Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi bayram yardımı, yazlık ve kışlık giyim ve koruyucu eşya yardımı, öğrenim gören işçi çocukları için tahsil durumlarına göre yıllık öğrenim yardımı, yıllık izin yardımı, şirkete veya şirketin sermayesinin yarısından fazlasına sahip olan belediyeye ait olan sosyal tesis, kreş, bakımevleri vb. hizmetlerinden ayrıca spor aktiviteleri, konser, tiyatro v.b hizmetlerden sendika üyesi işçilerin aileleri ile birlikte ücretsiz yararlanmaları ile yılda iki ikramiye verilmesi kararlaştırıldı. Sözleşmenin ayrımcılığın önlenmesi, eşit, demokratik hakların desteklenmesi maddesine göre de;  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde tüm kadın işçilerin ücretli sayılmalarına, kadın işçilerin kendi belirledikleri bir günde ayda bir gün ücretli izin kullanmalarına ve aile içi şiddete başvurduğu belirlenen işçinin maaşının ve tüm sosyal yardım alacaklarının 6 ay boyunca eşine ödenmesine karar verildi.

Tire Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesi törenine, Genel Başkanımız Remzi Çalışkan, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç ve şube yöneticileri, İzmir şube başkanları ve yöneticileri ile belediyede çalışan üyelerimiz katıldı.

Toplu iş sözleşmesi imza töreninde açış konuşmasını yapan İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, Tire Belediyesi’nin mali durumunun kötü durumda olmasına rağmen belediye çalışanlarına haklarını verdiğini ifade ederek Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran’a teşekkür etti.

Genel Başkanımız Remzi Çalışkan, emeğin en yüce değer olduğunu ifade ettiği konuşmasında, ‘’Zor zamanlarda emek mücadelesi veriyoruz. Talebimiz herkes için her şeyin güzel olması. İşçi kazanırsa herkes kazanır. Sayın belediye başkanımıza halka hizmet eden bu kurumumuzun her biriminde çalışan kardeşlerimiz için verdikleri haklar için teşekkür ediyorum’’ dedi.  Çalışkan, toplu iş sözleşmelerine sadece idari mali ve sosyal hakların kazanımı olarak bakmadıklarını belirterek, “Bizler bu toplu iş sözleşmesine, yıllardır taşeronda çalışan, birçok sorunla boğuşan ve hakkı gasp edilen işçi kardeşlerimizin yazgısının değişmesi olarak bakıyoruz. Emeğin kenti olan Tire’de, emeğin hakkının alınmaya başlandığı, tüm iş kollarındaki işçi kardeşlerimizin hak arama mücadelelerine cesaret katacak bir sözleşme olarak bakıyoruz” dedi.

Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Turan ise yaptığı konuşmada,  “Bugünkü iş sözleşmesi ile devletin tanıdığı tüm hakları almaya hak kazandınız. Bugünkü iş sözleşmesi ile maaşlarınızda artış sağlandı. Bugünkü iş sözleşmesinde daha birçok hakka sahip oldunuz ve emin olun daha da olacaksınız. Sizler belediyeyi sahiplendikçe, belediye işlerini kendi işinizi yapar gibi yaptığınız sürece kazanan sizler olacaksınız ve bizler de maaşınızı, mesainizi, ikramiyenizi ve hakkınızı, teriniz kurumadan hesaplarınıza yatırmış olacağız” dedi. Atakan, Emek için mücadele etmenin hak olduğunu belirterek, “O yüzden bu mücadeleyi en iyi verecek olan Genel İş Sendikası ile bugün toplu iş sözleşmesine imza attık. Beni, iş ve emek mücadelenizde bir abiniz, bir kardeşiniz olarak görün. Belediyemizin mali durumu düzeldikçe işçilerimizin maaşlarını iyileştirme hususunda hedeflerimiz var. İnşallah mali durumumuz düzeldikçe bunları gerçekleştireceğiz. Bu tarihi günün işçilerimiz ve aileleri, belediyemiz ve sendika yetkilileri açısından hayırlı olmasını temenni ediyor. Hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.

Düzenlenen toplu iş sözleşmesi töreni, atılan imzalar sonrasında işçilerin hep birlikte coşkuyla söylediği marşlar eşliğinde sona erdi.

Tire Belediyesi'nde Coşkulu Toplu İş Sözleşmesi