İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Toplu İş Sözleşmesi Sevinci

31/07/2019

Sendikamız ile İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İZENERJİ A.Ş. arasında 25 ay süreli toplu iş sözleşmesi 31 Temmuz 2019 tarihinde düzenlenen törenle imzalandı. Toplu iş sözleşmesinde işçilerin günlük taban ücretlerine zam yapılarak sosyal haklarında iyileştirmeler sağlandı.

Sözleşmeyle işçilere; öğle yemeği-yemek yardımı, aylık ulaşım yardımı, aylık yakacak yardımı, kadrolarına göre aylık iş riski, koku primi ve kaçak su önleme primi, kadrolarına bakılmaksızın işyerlerinde çalışan tüm işçilere sorumluluk zammı, yıllık gıda yardımı, öğrenim gören işçi çocukları için tahsil durumlarına göre yıllık öğrenim yardımı, engelli çocukları için de eğitim gördükleri özel eğitim okulları için yıllık eğitim yardımı ile % 40 üzeri engelli raporu olan çocuklar için yıllık engelli yardımı,  Ramazan ve Kurban Bayramları öncesi yardım, koruyucu gıda, sabun, havlu, giyim ve temel gıda karşılığı yıllık yardım, yazlık ve kışlık giyim yardımı ile koruyucu eşya yardımı, kullanılan yıllık izin gün sayısına göre izin yardımı, işçilerin ve ailelerinin gerekli ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla işçiler tarafından kurulacak tüketim kooperatiflerine işverence yer tahsisi yapılması ve yıllık dört ikramiye verilmesi kararlaştırıldı. Sözleşmeye ilk defa sünnet ve düğün yardımı yapılmasına yönelik maddeler de eklendi. Buna göre, işçilerin sünnet olacak çocukları için sünnet yardımı yapılması ile  evlenen işçilere bir cumhuriyet altını verilmesi de sözleşme hükümleri içerisinde yer aldı.

İmza törenine, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel Başkanımız Remzi Çalışkan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Genel Sekreter Cafer Konca, Örgütlenme Daire Başkanı Taner Şanlı, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız ve şube yöneticileri, İzmir şube başkan ve yöneticileri ile İZENERJİ A.Ş. çalışanı üyelerimiz katıldı.

İmza töreninin açış konuşmasını yapan İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, önemli olanın 'kazandık' değil cebine konulanı koruyabilmek olduğunu belirterek, kıdem tazminatını yedirmeyeceklerini söyledi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, en onurlu şeyin, emeğinin hakkını almak için yan yana gelmek ve mücadele etmek olduğunu söylediği konuşmasında, kıdem tazminatına ilişkin de şunları söyledi: "İzmir’den DİSK olarak sesleniyoruz. Kıdem tazminatı bizim son kalemizdir. Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimizdir. Eğer kıdem tazminatımızı gasp etmeye kalkarlarsa DİSK olarak bütün gücümüzle, sendikalı ve sendikasız işçilerle birlikte sonuna kadar mücadele edeceğiz. İş güvencemize sonuna kadar sahip çıkacağız."

Genel Başkanımız Remzi Çalışkan da yaptığı konuşmasında,  işçi sınıfının önüne engellerin konulduğunu; ancak işçilerin o engelleri hep birlikte aştığını ifade etti. Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile sendikaların önüne engeller çıkarıldığını belirten Çalışkan, "Emeğe düşman saldırılar devam etti, bundan sonra da devam edecek. İzmir'den güçlü bir ses verdiniz KHK'lara karşı durdunuz; ancak adaletsiz bir uygulama ile kadro düzenlemesi yapıldı. Kamu görevi yapan üyelerimizin de olduğu işçiler kadro düzenlemesinden mahrum edildi. Kadro anamızın ak sütü gibi haklıdır. Bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise yaptığı konuşmada, 31 Mart’tan bu yana, 2 Haziran ve 23 Haziran'da devam ettiğini gördüğümüz bir dip dalgası geldiğini ifade ettiği konuşmasında: "Türkiye, yepyeni bir Türkiye olacak. Bambaşka bir Türkiye olacak. Bu değişim başladı ve bu değişimin öncülüğünü bizler yapacağız. Bu değişim İzmir'den başlayacak. Hepimiz İzmirli olmakla gurur duyuyoruz. Ben sizlerle gurur duyuyorum. Uzun bir müzakere sürecini tamamladık. Göreceksiniz önümüzdeki birkaç yıl içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde eşit işe eşit ücreti başaracağız" dedi.

Toplu iş sözleşmesi düzenlenen törenle imzaların atılması ile hep birlikte çekilen halayla sona erdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Toplu İş Sözleşmesi Sevinci