Birleşmiş Milletler: Çalışma Yaşamı Aynı Kalamaz

22/06/2020

ILO ve BM Genel Sekreterliği Çalışma Yaşamı ve COVID-19 adıyla hazırladığı raporda risk altındaki işçilere, işletmelere, istidama ve gelirlere acilen destek verilmesi çağrısı yaptı.

Rapor, dünya çapında işçilerin yüzde 94’ünün bulunduğu ülkelerde Mayıs 2020’den bu yana önlem kapsamında işyeri kapatmalarının yaşadığını gösteriyor. Çalışma saatlerinde meydana gelen azalmanın ise 2020 yılının ikinci yarısında 305 milyon tam zamanlı işe tekabül edecek düzeyde olacağı tahmin ediliyor.

ILO’nun verilerine dayanarak hazırlanan rapor, son aylarda işlerini ve geçim kaynaklarını kaybedenlerin yakın zamanda emek piyasasına yeniden girmelerinin mümkün olmayacağını söylüyor.

Raporda, krizden çok daha sert bir şekilde etkilenen kadınların işlerini ilk kaybedenler olmalarına rağmen istihdama dönüşlerinin daha geç olacağı öngörülüyor. Engelliler gibi, istihdamda eşitsizliklere halihazırda daha fazla maruz kalan gruplar da benzer şekilde istihdama dönüşte daha büyük zorluklarla karşı karşıya kalacaklar.

Güvencesiz koşullarda çalışanların bu krizden orantısız şekilde etkilendiğini vurgulayan rapor, kayıt dışı ekonomide çalışan iki milyara yakın insanın, krizin ilk bir ayında, yüzde altmış kadar gelir kaybı yaşadığını ortaya koyuyor.

BM Genel Sekreteri bu durum için; “COVID-19 krizi çalışma dünyasını tepe taklak etti. Her işçi, her işletme ve dünyanın her bir köşesi bu durumdan etkilendi” diyor. BM Genel Sekreterliği aşağıdaki konularda eylem çağrısında bulunuyor:

• İşyeri kapatmalarını, istihdam kayıplarını ve gelirlerde düşüşün engellenmesi için işçilere, işletmelere, istihdam ve gelirlere acil destek
  • Tecrit önlemleri gevşetildikten sonra hem sağlık hem ekonomik faaliyete işyerinde sağlık ve haklara saygı duyulması ile daha fazla odaklanılması
  • Yeni teknolojilerin olanaklarını insana yakışır işler oluşturmak, işçilerin ve işletmelerin yaratıcı ve olumlu yöntemlerde bu süreci aşmasını sağlayacak insan odaklı, yeşil, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir iyileşme planı

BM Genel Sekreterliği, krizden sonra çalışma yaşamının aynı kalamayacağını; bu nedenle küresel bölgesel ve ulusal düzeyde yeşil, kapsayıcı ve güçlü bir iyileşme planının temellerini oluşturacak bir işbirliğine olan ihtiyacı vurguluyor.

Kaynak: COVID-19: Protecting workers in the workplace