17/01/2017
İşçi Haklarına Saldırmanın ve Yolsuzluğun Sonu
Güney Kore Cumhurbaşkanı’nın işçi haklarına saldırıları ile uzun süredir mücadele eden Güney Kore sendikaları 30 Kasım 2016 günü genel grev yaptı. Greve yaklaşık 220 bin sendika üyesi işçi katıldı. Kore’nin çeşitli şehirlerinde 60 bin kişi sokağa çıkarak adı yolsuzluğa da karışan Devlet Başkanını istifaya çağırdılar.
Güney Kore işçilerine büyük bir küresel destek de geldi. Uluslararası işçi dayanışmasının önemini bir kez daha ortaya koyan bu süreçte yüzlerce kişi 30 farklı ülkeden sosyal medya aracığıyla dayanışma mesajı verirken 48 ülkeden 86 sendika Güney Kore Devler Başkanına protesto mektubu yolladı.
Kasım ayında, Devlet Başkanı Park Geun-hye görev süresi dolmadan istifa edeceğini açıkladı. 9 Aralık’ta ise Güney Kore Parlamentosu 300’de 234 oy ile Devlet Başkanının görevden alınması için sunulan önergeyi kabul etti. Güney Kore Devlet Başkanı işçilere, işçilerin sendikalarına yönelik uyguladığı baskıların, şiddetin ve yolsuzluğa karışmanın bedelini ağır ödüyor.
***
Brezilya Sendikaları İş Durdurdu
Brezilya sendikaları ortak bir kararla 25 Kasım’da ulusal eylem günü gerçekleştirdi. Şirketlerde, fabrikalarda iş durdurdu. Sendikaların eylem gündeminde işçi hakları, emekli aylıkları, sağlık ve eğitime yatırım yapılması, kadın hakları, işyerinde ve toplumda kadına, yönelik şiddetle mücadele, ülkede istihdam yaratılması, yerli üretimin desteklenmesi konuları yer aldı.
***
Bireysel Emeklilik Sistemi Şili’de Neden Protesto Ediliyor?
Şili’de eski diktatör General Pinochet döneminde uygulamaya koyulan bireysel emeklilik sistemi nedeniyle ülkede emeklilik maaşları olması gerekenin altında. Bireysel emeklilik sistemi yüzünden yaklaşık 10 milyon kişi asgari ücretten daha düşük emekli maaşı alıyor. Bu uygulamanın son bulması için ülkede yaklaşık 75 bin kişi protesto gösterilerine katıldı.