20/02/2019
- Abd’de Öğretmenlerden Grev
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 2018’de başlayan mücadele dalgasından bu yana öğretmenlerin grevle- rine sahne oluyor. 14 Ocak’ta Los Angeles bölgesinde 30 binden fazla öğretmen Los Angeles Öğretmenler Birliği isimli sendika ile Los Angeles Birleşik Okul Böl- gesi ile anlaşmaya varılamaması sonucu greve çıktı. Grev 500 bin öğrenciyi etkiledi. Öğretmenler daha az kalabalık sını ar, daha fazla kaynak, daha iyi ücretler, devlet okullarına daha çok yatırım istiyor. ABD'nin Batı Virginia eyaletinde geçen yıl başlayan ve ülkeye yayı- lan hareketliliğin etkilerinin devam ettiğini gösteren iş bırakmalar tekrar başladı. 19 Şubat’ta yapılan eylemin nedeni ise Batı Virginia Senatosunun eğitim politika- sına ilişkin geleneksek kamusal eğitime zarar vereceği düşünülen bir düzenlemeye onay vermesi ve bu süreç- te sendikalara danışılmaması oldu.
- Bangladeş Tekstil İşçileri Direniyor
Dünyanın en büyük ikinci tekstil ihracatçısı Bangladeş’te dünyaca ünlü giyim markalarına üretim yapan işçiler aynı zamanda en düşük ücretle çalışanlar. Ülkede asgari ücret çok düşük. Buna son vermek için mücadele eden Bangladeş tekstil işçileri 6 Ocak’ta greve başladı. Greve çıkan işçilere karşı polisin yoğun müdahalesinin gerçekleştiği grevin ilk haftasında onlarca fabrika kapatıldı ve bir protestocu hayatını kaybetti. 11 bin işçinin ise işten atıldığı söyleniyor. İşverenin yaklaşımı “çalışma yoksa ücret de yok” şeklinde.
- Belediyede Grev Kırıcılarına Karşı Grev
İngiltere’nin Birmingham Şehir Konseyi’nde çalışan Unite üyesi çöp işçileri, başka bir sendika olan GMB üyesi işçilere gizli ödemeler yapıldığı ortaya çıkınca 19 Şubat’ta greve gitti. Unite sendikası, 2017 yılındaki greve katılmadıkları için işçilere ödeme yapılmasını ve greve katılanların “kara listeye” alınmasını protesto ediyor.
- Belçika'da İşçiler Hayatı Durdurdu
EPSU üyesi Belçika sendikaları 13 Şubat’ta ülke çapında 24 saatlik genel greve çıktı. 11 milyon nüfuslu ülkede 4 milyona yakın kamu ve özel sektörden sendikalı greve katıldı. Toplu taşıma, uçak ve tren seferlerinde ciddi aksamalar yaşandı, fabrikalarda üretim durdu. Çok sayıda devlet okulu, bakımevi, spor merkezi kapanmak zorunda kaldı.
Sendikaların talepleri şunlar oldu:
► Yeterli ücret zammı
► Asgari ücret zammı
► Genç işçilere hayatlarını kazanabilecekleri düzeyde ücretler
► Sosyal yardımların yüzde 10 artırılması
► Eşit işe eşit ücret
► Kamu hizmetlerinin güçlendirilmesi
► Kamuda çalışma koşullarının ve ücretlerin iyileştirilmesi
► Güçlü bir sosyal güvenlik sistemi
► Vergi adaleti –zenginlerden ve büyük şirketlerin daha fazla katkı yapacağı bir sistem
-Tarihin En Büyük Grevi
Hindistan’da 150 milyon işçi çalışma koşullarındaki kötüleşmeye karşı sokaklara çıktı. On sendika merkezi ve çok sayıda bağımsız sendika federasyonu bir araya gelerek 8-9 Ocak 2019 tarihlerinde genel grev gerçekleştirdi.
Greve imalat, inşaat, enerji, ulaşım, bankacılık, kamu hizmetleri gibi pek çok sektörden işçiler katıldı. Ayrıca tarım işçileri ve çiftçiler de greve katılarak Hindistan’ın kırsal kesiminde ilk kez üretimin durmasına neden oldular.
Sendikaların ana talebi çalışma yasası reformları konusunda muhatap alınmak ve söz sahibi olmak. Sendikalar ayrıca hükümetin ILO 87 ve 98 sayılı sözleşmelerini imzalamasını ve işveren yararına yasal değişiklikler yapmaya son vermesini talep ediyor.
Sendikaların diğer talepleri:
>Tüm işçiler için sosyal güvenlik kapsamı
>Asgari ücretin yeterli düzeye ulaşması
>Kamu kaynaklarının özelleştirilmesine son verilmesi
>Güvencesizleştirmeye son verilmesi