DİSK/Genel-İş Genel Yönetim Kurulu’nun belediye çalışanlarının sürgün edilmesine olanak sağlayan ve iktidar partisi milletvekillerinin verdiği önergeyle Torba Yasaya eklenen yasal düzenleme ile ilgili basın açıklamasıdır.
Soma’da yaşanan felaketin yaralarını sarmak için hazırlandığı ileri sürülen Torba Yasa ile bir yandan taşeronlaştırma yaygınlaştırılarak, kalıcılaştırılmakta diğer yandan ise Meclis görüşmeleri sırasında verilen son dakika önergeleriyle Yasa işçi kıyımının bir aracına dönüştürülmektedir.
İktidar partisi milletvekillerinin verdiği önergeyle belediyelerde çalışan personel, İş Yasasındaki hakları, toplu sözleşmelerdeki kazanımları yok sayılarak, yok edilerek belediye başkanının bir sözüyle çalıştığı yerden, yaptığı işten olacaktır. Yılların mücadelesiyle elde edilen hakların bir gecede yok edilmesi en hafifinden faşizm uygulamalarını hatırlatmaktadır.
Bilindiği gibi 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı Yasadan sonra görev ve yetki sınırları il sınırlarına çıkarılan 30 büyükşehir belediyesi ortaya çıkmıştır. Torba Yasaya önergeyle eklenen düzenlemeye göre belediye işçileri büyükşehir belediyelerinde il sınırları içinde herhangi bir yere, herhangi bir göreve sürülebilecek, yaşadığı şehirden, evlerinden koparılacaklardır. Yapılan düzenleme hukuksuzluğun en üst noktasına nasıl gelinebileceğinin bir sembolü niteliğindedir. Bir çalışanı bir yerden başka bir yere sürmek, yaptığı görevi değiştirmek için hiçbir ölçüt aranmamış, işçinin ve ailesinin kaderi belediye başkanının iki dudağı arasına bırakılmıştır.
Bu yasal düzenleme ile AKP’nin elinde bulunan büyükşehir belediyelerinde belediye çalışanlarını tam bir sürgün ve kıyım dönemi beklemektedir. 6360 sayılı Yasa ile oluşturulan derebeylik yönetimi emekçinin üzerine kabus gibi çökecektir. Meydan hak, hukuk tanımaz AKP’nin yerel derebeylerine, zalimlerine bırakılmak istenmektedir..
Ama bunlara pabuç bırakmayacağız!
Yapılan yasa eliyle mobbing uygulamasıdır, belediye çalışanı yasayla taciz edilmektedir. Bu kabul edilemez, kabul etmeyeceğiz. Belediye çalışanlarının İş Yasasından, toplu sözleşmeden ve evrensel hukuktan doğan haklarının ihlal edilmesinin önü açılmaktadır. Bu ihlal belli bir çalışan grubunu hedef aldığı için de Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Herhangi bir biçimde Anayasa Mahkemesinin önüne gittiğinde eşitlik ilkesi gereği iptal edilmesi kaçınılmaz bir düzenleme söz konusudur.
Yasa tasarısı görüşmeleri devam etmektedir. Fırsat varken iktidar partisinin bu düzenlemeyi derhal geri çekmesi gerekmektedir. Uyarılarımız sürecek, Sendikamız, bu hukuksuzlukla mücadele edecektir.
Belediye çalışanlarına sesleniyoruz. Biz mücadeleye hazırız. Sendikamızın mücadelesine katılın, tepkinizi gösterin. Haklarımızı, yerimizi, yurdumuzu bir gecede elimizden alan zihniyete karşı üretimden gelen gücümüzle karşı koyalım. Haklarımıza sahip çıkalım.