Bir Mücadelenin Tarihi: Kadınların Oy Hakkı
08/05/2019
Oy hakkı mücadelesi, kadın işçilerin, kitlesel “Eşit işe eşit ücret ve muamele” mücadelesinin ardından yarattığı en büyük mücadelelerden biridir.
Kadınlar, bugün dünyanın pek çok ülkesinde sahip oldukları oy hakkını, büyük mücadeleler sonucu elde etmiştir. Seçme ve seçilme hakkı, feodalizmin ortadan kalkması ile önce mülk sahibi erkeklere tanınan bir ayrıcalık olmuştur. Fransız İhtilali sonrası tüm erkeklere tanınan bu hakkı, kadınların da elde edebilmesi ise büyük mücadelelerden sonra gerçekleşmiştir.
Kadınların oy hakkı mücadelesi, örgütlü olarak 1800'lerin sonlarında başlamıştır. Kadınlar, intihar eylemleri, açlık grevleriyle, dernekler, örgütler kurarak, mitingler düzenleyerek oy hakkını alma mücadelesi vermiştir.
Dünyada kadınların seçilme hakkını kazandığı ilk ülke, 19 Eylül 1893'te, Yeni Zelanda olmuştur. Ancak kadınların, erkeklerle eşit koşullarda seçme ve seçilme hakkını kazandığı ilk ülke 1917’de Sovyetler Birliği olmuştur. Çünkü ilk kez Sovyetler Birliği’nde kadınlar hem seçme hem de seçilme hakkını elde etmiştir.
İşçi Kadınların Oy Hakkını Kazanması Çok Daha Güç Oldu
Oy hakkı mücadelesi, burjuva kadınlarla işçi kadınları yan yana getirmiş, ancak bu hak için mücadele büyüdükçe devletlerin tavrı burjuva kadınlara bu hakkı tanıyıp işçi kadınlara vermemek olmuştur. Örneğin, Norveç'teki oy hakkı mücadelesi sonucu 1901'de bazı kadınların oy kullanmasına izin verecek bir yasa çıkarıldı. Ancak oy hakkı şartı olarak, belli bir miktar vergi ödeyen veya aynı miktarda ödeme yapan bir erkekle evlenmiş olan kadınların oy kullanabileceği düzenlenmişti.
Oy hakkı mücadelesi, kadın işçilerin, kitlesel “Eşit işe eşit ücret ve muamele” mücadelesinin ardından yarattığı en büyük mücadelelerden biridir. Seçme ve seçilme hakkı mücadelesiyle birlikte, işçi sınıfının kadınlarının mücadelesi de yükselmiştir.
Türkiye’de Kadınların Oy Hakkı
Türkiye’de kadınlar, seçme ve seçilme hakkını pek çok Avrupa ülkesinden önce kazanmıştır. Oy hakkı mücadelesi, Osmanlı’da bir grup aydın kadının, erkeklerle eşit siyasal haklar talebini yükseltmesiyle başlamıştır. Bu kadınlar, birinci dünya savaşına da katılmış ve ardından “Beraber savaştık, beraber yönetelim!” savaşını sürdürmüşlerdir. Türkiye'de kadınların mücadelesi 5 Aralık 1934’te kabul edilen değişikle seçme ve seçilme hakkı yasalaşmasını getirmiştir.
Kadın İşçiler
8 Mart Sözümüz: Başka Bir Dünya Kuracağız, Eşit Bir Dünya! Kadın İşçi Buluşmalarımızdan Derlenen Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin 190 sayılı ILO Sözleşmesi ve 206 sayılı Tavsiye Kararı Bilgilendirme KitapçığıYaşamı ve Eşitliği Savunanlara Her Gün Mücadele Her Gün 8 MartGenel-İş Kadın İşçi Buluşması ve Sonuç BildirgesiKadınlar Hâlâ Adaletin Kapsama Alanı Dışındaİstanbul Sözleşmesinin Yürürlükten Kaldırılması Hukuksuzdur!Kadınlar Sendikada Örgütlü, Birlikte Güçlü!Kadına Yönelik Her Türlü Şiddetin Karşısında, Kadınların Mücadelesinin Yanındayız!Ölmek İstemiyoruz! İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz! Salgın Kadınları İşsiz BıraktıKadınlar, Corona Günlerinde Artan Şiddete Karşı Mücadeleye ÇağırıyorEPSU 8 Mart’ı Kadının Sağlık Hakkına İthaf EttiÖRGÜTLEN, GÜÇLEN, Eşitsizliği, Adaletsizliği, Şiddeti Sömürüyü DURDUR!8 Mart: Örgütlen! Güçlen! Durdur!Asla Yalnız Yürümeyeceksin!Meksika'da Kadınlar Polislerin Cinsel Saldırılarına Karşı AyaktaNepal’de İnşaat İşçisi Kadınlar Direnişteİspanya’da Ev İşçisi Kadınlar Örgütleniyor Disk ve FNV’den Güvencesizlik ve Kadın Emeği Etkinlikleri Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Et!İsviçre'de Kadın GreviKreş İşveren SorumluluğudurBir Mücadelenin Tarihi: Kadınların Oy HakkıKadınların Coşkusu Yasakları YendiKadınlar 8 Mart’ta Tüm Dünyada Dayanışmayı Büyüttü8 Mart'a Giderken Kadınlar Yaşasın Hayat Dedi2018 Yılında Dünyada Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ÖrnekleriToplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Büyük Sıçrama8 Mart'a Atfen Türkiye'de Kadın Emeği Raporumuz Yayımlandı8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu OlsunGeçmişten Günümüze Kadınlar Direniyor!Nafaka HakkıGece Vardiyası Kadınlarda Meme Kanseri Riskini ArtırıyorTürkiye’de Kadınlar ve Kadın Emeği Raporumuz YayımlandıKadın İşçilerin Hakları Kitapçığımız ÇıktıEşitsizliğe, Adaletsizliğe, Şiddete Karşı Örgütlüyüz, Güçlüyüz!İzlanda’da Kadın İşçiye Düşük Ücret Ödemek YasakILO, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü İçin Çağrı YaptıŞiddetsiz Bir Hayatı Kuracağız!Şiddete Karşıyız, Hayatı Savunuyoruz!KADIN İŞÇİLERE YÖNELİK SON YASAL DÜZENLEMELER8 Mart'ta Alanlardaydık!8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Kadınlar Sözlerini Söylüyor25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında YönetmelikTürkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksinde Son Sıralarda!İşyerinde kadınlara layık görülenler: Taciz, şiddet, ayrımcılık Güvencesiz Kadın Emeği Toplantısında Emeğimizi, Kimliğimizi, Direnişimizi Konuştuk