Gece Vardiyası Kadınlarda Meme Kanseri Riskini Artırıyor
30/10/2018
Montreal Üniversite Sosyal ve Koruyucu Hekimlik Bölümü tarafından Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya ve İspanya'da beş yıl süren ve gece vardiyasında çalışan 13 bin kadın işçiyi kapsayan araştırmanın sonucuna göre gece çalışması kadınlarda meme kanseri riskini artırıyor.
Araştırma kapsamında meme kanseri teşhisi konan yaklaşık 6 bin 100 kadına ve tanısı olmayan yaklaşık 7 bin kadın üzerinde yapılan araştırmada;
♦ Gece vardiyasında 3 ila 5 saat arasında çalışan kadınların, gece boyunca hiç çalışmayan kadınlara göre meme kanserine yakalanma riski yüzde 12 artıyor.
♦ 10 saatten uzun vardiyalı çalışan gece çalışanlarının, gece boyunca hiç çalışmayan kadınlarla karşılaştırıldığında, yüzde 36 oranında meme kanseri riski artıyor.
♦ Gece vardiyalı çalışan kadınlar arasında haftada üç geceden ve 10 saatten fazla çalışma meme kanseri riskini yüzde 80 artırdığı görülmüştür.
Kadın İşçiler için Gece Çalışması
Gece çalışması, 4857 Sayılı İş Kanunu Madde 69’da belirtildiği gibi en geç 20.00’de başlayarak, en erken saat 06.00’ya kadar süren ve en fazla 11 saat sürebilen çalışmayı ifade eder. Kadın işçiler, “Kadın İşçilerin Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik” ile belirtilen şartlara uyularak gece postalarında çalıştırılabilirler. Kadın çalışanlar gece postalarında yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. Ancak turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü işyerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde kadın çalışanın yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir.
Kadın İşçiler
8 Mart Sözümüz: Başka Bir Dünya Kuracağız, Eşit Bir Dünya! Kadın İşçi Buluşmalarımızdan Derlenen Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin 190 sayılı ILO Sözleşmesi ve 206 sayılı Tavsiye Kararı Bilgilendirme KitapçığıYaşamı ve Eşitliği Savunanlara Her Gün Mücadele Her Gün 8 MartGenel-İş Kadın İşçi Buluşması ve Sonuç BildirgesiKadınlar Hâlâ Adaletin Kapsama Alanı Dışındaİstanbul Sözleşmesinin Yürürlükten Kaldırılması Hukuksuzdur!Kadınlar Sendikada Örgütlü, Birlikte Güçlü!Kadına Yönelik Her Türlü Şiddetin Karşısında, Kadınların Mücadelesinin Yanındayız!Ölmek İstemiyoruz! İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz! Salgın Kadınları İşsiz BıraktıKadınlar, Corona Günlerinde Artan Şiddete Karşı Mücadeleye ÇağırıyorEPSU 8 Mart’ı Kadının Sağlık Hakkına İthaf EttiÖRGÜTLEN, GÜÇLEN, Eşitsizliği, Adaletsizliği, Şiddeti Sömürüyü DURDUR!8 Mart: Örgütlen! Güçlen! Durdur!Asla Yalnız Yürümeyeceksin!Meksika'da Kadınlar Polislerin Cinsel Saldırılarına Karşı AyaktaNepal’de İnşaat İşçisi Kadınlar Direnişteİspanya’da Ev İşçisi Kadınlar Örgütleniyor Disk ve FNV’den Güvencesizlik ve Kadın Emeği Etkinlikleri Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Et!İsviçre'de Kadın GreviKreş İşveren SorumluluğudurBir Mücadelenin Tarihi: Kadınların Oy HakkıKadınların Coşkusu Yasakları YendiKadınlar 8 Mart’ta Tüm Dünyada Dayanışmayı Büyüttü8 Mart'a Giderken Kadınlar Yaşasın Hayat Dedi2018 Yılında Dünyada Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ÖrnekleriToplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Büyük Sıçrama8 Mart'a Atfen Türkiye'de Kadın Emeği Raporumuz Yayımlandı8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu OlsunGeçmişten Günümüze Kadınlar Direniyor!Nafaka HakkıGece Vardiyası Kadınlarda Meme Kanseri Riskini ArtırıyorTürkiye’de Kadınlar ve Kadın Emeği Raporumuz YayımlandıKadın İşçilerin Hakları Kitapçığımız ÇıktıEşitsizliğe, Adaletsizliğe, Şiddete Karşı Örgütlüyüz, Güçlüyüz!İzlanda’da Kadın İşçiye Düşük Ücret Ödemek YasakILO, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü İçin Çağrı YaptıŞiddetsiz Bir Hayatı Kuracağız!Şiddete Karşıyız, Hayatı Savunuyoruz!KADIN İŞÇİLERE YÖNELİK SON YASAL DÜZENLEMELER8 Mart'ta Alanlardaydık!8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Kadınlar Sözlerini Söylüyor25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında YönetmelikTürkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksinde Son Sıralarda!İşyerinde kadınlara layık görülenler: Taciz, şiddet, ayrımcılık Güvencesiz Kadın Emeği Toplantısında Emeğimizi, Kimliğimizi, Direnişimizi Konuştuk