İş cinayetlerinde ilk sıralarda yer alan Türkiye’de intihar eden işçi sayısı artıyor. Ekonomik sıkıntılar yani borç, işsizlik gibi nedenler; OHAL’in yarattığı güvensizlik; belirli bir süre sistematik biçimde devam eden, yıldırma, pasifize etme veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan, işçilerin kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tutum ve davranışlar yani mobbing; iş yerindeki kötü çalışma koşulları, uzun çalışma süreleri gibi nedenler; intihar eden işçi sayısını arttırdı.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, (İSİG) 2013, 2014 ve 2015 yıllarında gerçekleşen toplam 99 işçi intiharına karşın yalnızca bu yılın kasım ayına kadar geçen sürede ise 71 işçinin intihar ederek yaşamına son verdiğini açıkladı.
2016 yılında gerçekleşen işçi intiharı sayısının ise en az 90 olduğu kaydedildi.
Raporda; İşçi intiharlarında başı çeken nedenin ekonomik darboğaz olduğu belirtildi. Raporlara yansıyan verilere göre, intiharların büyük kısmının borçlar nedeniyle gerçekleştiği kaydedildi. İşsizlik ve mobbingin de işçi intiharlarında büyük payı olduğu vurgulandı.
İNTİHARLARIN İŞKOLLARINA GÖRE DAĞILIMI
Son dört yılda 6 bin 500’e yakın işçi hayatını kaybederken, son üç yılda yaşanan intihara bağlı işçi ölümlerinin bilinen işkollarındaki dağılımı ise şöyle gerçekleşti:
-Ticaret, büro ve eğitim: 23 işçi.
-Savunma ve güvenlik: 15 işçi
-İnşaat: 11 işçi.
-Sağlık: 7 işçi
-Tarım: 5 işçi
-Konaklama-eğlence: 2 işçi
-Kimya: 2 işçi
-Taşımacılık: 2 işçi
-Tersane-gemi: 2 işçi
-Belediye-genel işler: 2 işçi
-Tekstil: 1 işçi
-Ağaç-Ormancılık: 1 işçi
-Bankacılık: 1 işçi