3 Aralık tarihi, 1992 yılında, Birleşmiş Milletlerin bir kararıyla "Uluslararası Engelliler Günü" olarak ilan edildi.
Ülkemizde ve dünyada engelli yurttaşların sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlarına yönelik kayda değer bir yol alınamadığını görüyoruz.
TÜİK verilerine göre, en az bir fonksiyonunda zorluk yaşayan kişi sayısının 4 milyon 882 bin 841 olduğu ülkemizde, engelli yurttaşlar, gündelik hayat içerisinde yer almakta zorlanıyorlar. Çünkü engelli yurttaşlarımızın büyük bölümü evlerine kapanmış bir şekilde yaşamlarını sürdürüyorlar. Kamusal düzenlemeler ve belediyelerin mevcut faaliyetleri, bütünlüklü bir politikanın parçası olmaktan uzak, parçalı ve geçici çözümler olarak kalıyor.
Engellilerin, her tür hizmete ulaşmadaki pozitif ayrımcılık hakları dikkate alınmıyor. Bu alanda belediyelerin ve ilgili devlet kurumlarının ortaya koyduğu çalışmaların yetersizliğinden kaynaklı olarak çok az sayıdaki engelli yurttaş bu hizmetlerden yararlanıyor.
Merdivenler, yüksek kaldırımlar, yaya geçitleri, toplu taşıma araçları engelli yurttaşlarımızın kronik sorunu olmaya devam ediyor.
TBMM'de her yıl yapılan bütçede, güvenlik harcamaları düşünüldüğünde engelli yurttaşlarımızın güvenliğinin bu bütçede yer almaması yaşanan sorunların kaynağını da bizlere gösteriyor.
Bu alandaki kamu harcamalarının artırılması ve güçlendirilmesi sosyal devletin bir gereği olduğu kadar bir insanlık ve vicdan meselesidir.
5 Aralık'ta başlayacak olan plan ve bütçe görüşmelerinde engelli yurttaşlarımıza insanca ve eşit yaşama koşullarını sağlayacak bir planın ve bütçenin Meclis tarafından hayata geçirilmesini önemli görüyoruz ve diğer kurumlara da örnek olacağını düşünüyoruz.
Engellilerin istihdamı ve çalışma hayatı ile ilgili sorunları da devam etmektedir. Engellilerin açık, kapsayıcı ve erişilebilir nitelikte, serbestçe seçtikleri bir işte çalışma haklarının yerine getirilmesi gerekir. İşe alım ve istihdam edilme koşullarında, çalışma koşullarında ve her hususta, engelliliğe dair ayrımcılığa karşı mücadele edilmelidir. Engelliler için güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları her düzeyde yaratılmalıdır.
Engellilerin sorunlarının giderilmesinde daha bütüncül politikalar geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Engelli yurttaşlarımızın, engelsiz yurttaşlarımız kadar kamusal imkânlardan yararlandığı ve bu konudaki insani haklarını kullandığı, hayatın her alanında var olabildikleri günleri birlikte mücadele ederek sağlayacağız.
Özgür ve engelsiz bir Türkiye özlemiyle, 3 Aralık Dünya Engelliler gününde engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam diliyoruz.
İstanbul'da Engelisiz Bir Dünya İçin Hep Birlikte El Ele!
Sendikamız İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle, engelli üyelere yönelik bir toplantı düzenledi. Toplantıya DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Sendikamız Eğitim Daire Başkanı Mahmut Şengül'de katıldı. Sendikamız üyesi engelli işçilerin de katıldığı toplantıda karşılaşılan sorunlara ilişkin çözüm önerileri tartışıldı.