Uluslararası İşgücü Yasası Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasanın özellikle Suriyeli sığınmacıları ilgilendiren ve yabancıların ülkede çalışması için izin verilmesinde TTB ve TMMOB gibi meslek odalarını devre dışı bırakılmasını öngören düzenlemeleri öne çıkıyor.
Yasa ile bir Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu’nun kurulması öngörülüyor. Bütünüyle Bakanlık temsilcilerinden oluşan bu kurulun, konunun muhataplarından sendika ve meslek örgütleriyle üniversiteleri dışlamasıyla eleştiriliyor. Çalışma izinleri bu kurulun kararları çerçevesinde Çalışma Bakanlığı tarafından verilecek.
Mesleki yeterlilik gerektiren sağlık ve eğitim hizmetlerinde ön izin zorunluluğu getirilmiş, ancak bu ön izinlerin meslek örgütleri dışlanarak Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarınca verilmesi öngörülmüştür.
Yasa ile profesyonel meslek mensubu yabancılara bağımsız çalışma izni veriliyor. Bu izinle süre kısıtlamaları da ortadan kaldırılıyor. Mimar, mühendis gibi mesleklerde bağımsız çalışma izni verildiğinde -meslek örgütleri de dışlandığından- bu mesleği yapacak yabancıların yeterliliklerinin denetimsiz kalması ve her an ülkeyi terk etme olasılığı nedeniyle halkın can ve mal güvenliği tehlikeye düşebilir uyarısı yapılıyor.
Yasa ile bir de “Turkuaz Kartı” uygulaması düzenlenmiş. Bu kart sahibine, eşi ve çocuklarına ilk üç yıllık geçiş süresinden sonra süresiz çalışma ve oturma izni veriyor. Ancak bu kartın verileceği kesimle ilgili tanımlamanın son derece muğlak ve geniş tutulduğu gözlemleniyor.
Yasa ile Bakanlar Kurulu’na Suriyeli sığınmacıları da kapsayan ama bir sınır da öngörmeyen geniş bir çalışma izni veya muafiyeti verme yetkisi verilmiştir. Tanım şöyle yapılmıştır; “ Bakanlar Kurulu, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde; ülke, kişi, coğrafi bölge, süre, sayı, oran, tür, nitelik, sektör, iş ve meslek itibarıyla çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti verilmesini belirleyebilir, sınırlandırabilir, kısmen veya tamamen durdurabilir veya yasaklayabilir”. Bu düzenleme Bakanlar Kurulu’na yasalar üstü bir yetki verildiği şeklinde eleştirilmektedir.
Yasa ile yabancı mühendis ve mimarlarda diploma denkliği aranmaması ve çalışma izninin meslek odaları ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı devre dışı bırakılarak doğrudan Çalışma Bakanlığı tarafından verilmesi bir başka eleştiri konusu olarak değerlendiriliyor.