24/08/2020
Son üç ayda Ankara, Burdur, Artvin, Rize, Van, Trabzon, Ağrı ve son olarak Giresun’da yaşanan sel felaketlerinde birçok yurttaşımız yaşamını kaybetti. Büyük maddi kayıplar yaşandı. Giresun’da 7 yurttaşımız hayatını kaybetti. 9 kişiyi arama-kurtarma çalışmaları da devam ediyor. 118 köy yolu ulaşıma kapandı.
Dünyada ’da küresel ısınma arttıkça afetler de çoğalıyor, seller ise küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle artık sıkça yaşanıyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin insanlar üzerindeki en yıkıcı etkileri ise, sıkça ve şiddetli şekillerde yaşanmaya başlayan doğal felaketler sonucunda oluşmaktadır. Kuraklık, sel, fırtına ve tayfunlar gibi doğal felaketler nedeniyle dünyanın dört bir yanında çok sayıda kişi ölmekte, yaralanmakta veya sağlıklarını kaybetmektedirler.
Seller ve Doğal Afetler Öldürmez Ama Rant Öldürür
Giresun’da Dereli, Doğankent ve Yağlıdere ilçelerinde büyük acılara ve hasara neden olan sel felaketi bizlere şu acı gerçekleri bir kere daha gösterdi:
Doğal felaketlere; Karadeniz sahil yolu ve HES’ler gibi ekolojik dengeyi bozucu tahribatlar, toprak, su, bitki arasındaki doğal dengeyi bozucu nitelikteki müdahaleler, yanlış arazi kullanımları, ormansızlaşma, rant politikaları, betonlaşan kentler, bilim dışı ve plansız kentleşme, karı önceleyip insanı öteleyen politikalar eklenince durum daha da vahim hale geliyor. Bir de bunların üstüne bent yapımı, nehir ve derelerin ıslahı, inşaat standartlarının yükseltilmesi ya da risk altındaki yerleşim birimlerinin güvenli bölgelere nakli gibi etkin önlemler alınmadığında ise her şey daha da kötüleşiyor.
Tarihten biliyoruz ki her türlü felaket önlenebilir, felaketler öldürmez ihmal ve tedbirsizlik öldürür. Kentler daha eski zamanlarda bile suyun akışına, gelgitlerin yükselişine, doğanın dengesini korumaya yönelik biçimlenip insanları heyelanlara, taşkınlara karşı korumayı öncelerlerken bugün bu önlemlerin alınmamasını nasıl açıklayabiliriz?
Yaşanılan Sel felaketi Yurttaşları Covid-19’a karşı Korumasız Bırakıyor
Seller insan sağlığını kısa, orta vadede ve uzun vadede etkileyebilmektedir.
Sellerin insan sağlığı üzerinde hemen ortaya çıkan etkileri, yükselen nehir suları sebebiyle meydana gelen boğulma olayları, seller sonucu taşınan ağır materyallerin insanlara çarpması sonucu meydana gelen ölümler ve yararlanmalardır.
Sellerin insan sağlığı üzerinde orta ve uzun vadede ortaya çıkan etkileri ise içme ve kullanma sularının kirlenmesi sebebiyle bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşması (Kolera, Hepatit A gibi) veya felaket sonrası rutubetli, kalabalık ve sağlıksız ortamlarda yaşamak zorunda olan kişilerde solunum yolu hastalıklarının görülmesidir. Bunlara ek olarak sel sonrası Kanada'da yapılan bir çalışmada sel felaketi sonrası çocuklarda öksürük, hırıltı, astım, bronşit göğüs ağrısı, üst solunum yolu rahatsızlıkları ve göz kızarması gibi rahatsızlıklarda artış olduğu saptanmıştır. Bu ise yurttaşları Covid-19 Pandemisi karşısında daha korumasız ve zayıf hale getirecektir. Bu nedenle halk sağlığı açısından sel felaketi yaşayan yerlerde acil olarak tüm sağlık önlemleri eksiksiz alınmalıdır.
Giresun’da yaşanan sel felaketinde hayatını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına baş sağlığı; geride kalanlara geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
İktidarı;