10/05/2007
İşçilerin 80 yıllık kazanımı olan kıdem tazminatının fona devredilerek iktidarın ve sermayenin kendisine kaynak oluşturmak için kullanacağı fon uygulamasında sona gelindiği açıklandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu kıdem tazminatıyla ilgili teknik çalışmaların tamamlandığını söyledi. Yeni düzenleme Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda tartışıldıktan sonra sendikalarla görüşülecek. Kıdem tazminatı konusunda ise temel aldıkları Avusturya modeli .
Bakan Mehmet Müezzinoğlu kıdem tazminatıyla ilgili bakanlıkta yaptığı açıklamada mevcut kıdem tazminatının işçinin aleyhine geliştiğini savundu. Çalışanların %80’inin kıdem tazminatından faydalanamadığını belirten Müezzinoğlu teknik çalışmaları tamamladıklarını belirtti.
Daha önce Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin aylık olağan toplantısında, kıdem tazminatı fonunda sona gelindiğini ifade etmişti. Kıdem tazminatının sonunu nereye vardırmak istediğini de şu cümleyle itiraf etmişti: “Piyasalara ciddi katkılar sağlayacak kıdem tazminatı fonunda sona geldik.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da yaptığı açıklamada “10 milyonun mağdur olduğu bir sisteme daha çok rıza mı göstereceğiz.” dedi ama asıl amacın 10 milyon işçiye kıdem tazminatı vermek olmadığını biliyoruz. Eğer siyasi iktidarın derdi 10 milyon işçinin mağduriyetini gidermekse yapılması gereken basit; mevcut yasaya bir cümle koyarak bir yılın altında çalışanlara da kıdem tazminatı ödemesi sağlanabilir.
Yine işverenin ödemede acze düşmesi durumunda İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yer alan “ Ücret Garanti Fonu” kapsamında ödeme yapılması mümkündür. Devlet daha sonra bunu işverenden tahsil edebilir. Bu kanuna da ek bir madde koyarak kıdem tazminatı dahil tüm işçi alacaklarının kapsamı genişletilmiş olur.
Avusturya Modeli Ne Getiriyor ?
Öngörülen Avusturya modeli kazanımlarımıza bir saldırı niteliğinde. Aslında Avusturya modeli bildiğimiz bireysel tasarruf hesabı. Ancak hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, hem de işverenler bu modeli topluma benimsetmeye çalışıyorlar.
Türkiye’de bir yıl çalışıp işten çıkarılan tazminat alırken Avusturya’da bu süre 3 yıl. Bu modelde tazminat miktarı da üçte bir oranında azalıyor. Şöyle ki;
Avusturya’daki modelde işçilerin kıdem tazminatı ödentisi bir fonda birikiyor. İşveren bu fona her ay işçi ücretinin yüzde 1.53’ü kadar bir prim yatırıyor. Türkiye’de ise, on iki aya bir aylık ücret dikkate alındığında bu oran yüzde 8.3’tür.
Avusturya modelinde 25 yıl çalışan işçi sadece 7 aylık kıdem tazminatı alabiliyor. Avusturya modelinin kesinti oranları Türkiye’de uygulanırsa Türkiye’de kıdem tazminatı 30 günden bir haftaya, en iyi ihtimalle 10 güne düşer.