11/02/2022
55 yıl önce, 13 Şubat 1967’de sınıf mücadelesinin yoğun olarak yaşandığı bir dönemde Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kuruldu. Dönemin ruhu ve işçilerin talepleri doğrultusunda, işçilerin kendi iradeleriyle kurdukları DİSK; Türkiye Maden-İş, Lastik-İş, Gıda-İş, Basın-İş ve Türk Maden-İş sendikalarının bir araya gelmesiyle ve Kemal Türkler, Rıza Kuas, İbrahim Güzelce, Kemal Nebioğlu ve Mehmet Alpdündar önderliğinde kuruldu. Bugün sendikamızın da dahil olduğu çatısı altındaki 22 sendikayla mücadelesini sürdüren DİSK’in yarım asrı aşan mücadelesinin temel çıkış noktası işçinin anayasal haklarını alabilmesi, özgürce örgütlenebilmesi için gerçek bir işçi konfederasyonuna duyulan ihtiyaçtı.
İşçi sınıfının tüm çıkarları, hakları, özgürlük ve onurları için bir araya gelerek emperyalizm ve kapitalizme karşı mücadeleyi ilke edinen DİSK Kuruluş Bildirgesindeki;
“Kendi tarihimizin derinliklerinden ve dünya işçilerinin mücadele deneyimlerinden yararlanarak sosyal adalet içinde hızla kalkınmayı, işçi sınıfının devlet yönetiminin her kesiminde söz ve karar sahibi olması ve böylece demokrasinin gerçekten uygulanması ile mümkün görürüz” ifadeleri DİSK’in olmazsa olmazlarına vurgu yapar: Sosyal adalet, işçi sınıfının iradesi ve demokrasi.
DİSK; -pek çok sendikal yapının aksine- sarı sendikacılığa karşı devletten ve sermayeden bağımsız olarak, sınıf ve kitle sendikacılığını temel ilkeleri olarak belirledi. 1967’den sonra işçilerin diledikleri sendikayı özgürce seçebilmeleri için yoğun mücadele veren DİSK, sarı sendikalara karşı ‘gizli oy-açık sayım’ ilkesine dayalı referandum uygulamalarıyla, güdümlü sendikacılığa karşı ilk ve ciddi seçenek haline geldi.
Bu ilkelerle ördüğü 55 yıllık mücadelesiyle bugün geldiği noktada DİSK, aynı kararlılıkla tavrını işçi sınıfı ve demokrasiden yana, hakça adil bir bölüşüm ve ezilenlerin adalet arayışının yanında durarak göstermeye devam etmektedir.
Geçen 55 yılda türlü badireler atlatan, çeşitli zamanlarda türlü kıyımlara uğrayan DİSK, hiç eğilip bükülmedi, geleneğine ve geçmişine hep sahip çıktı. 1 Mayıs 1977 Taksim Mitingi kontrgerillanın saldırısına uğradı, onlarca kişi katledildi. Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler faşistler tarafından bir suikast sonucu öldürüldü. 12 Eylül askeri darbesi sonrası yöneticileri ve üyeleri hapishanelere atıldı, işkencelerden geçirildi, öldürüldü, faaliyetleri yasaklandı ve mal varlığına el konuldu. DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve 51 DİSK’li idamla yargılandı.
Yine de DİSK hiç yılmadı; kuruluşunun ardından sadece kendi üyelerinin değil tüm ezilen ve sömürülen kesimlerin hakları için mücadele etmeyi kendine görev bildi.
Konfederasyonumuz DİSK, bugün de aynı kavgayı sürdürüyor. Yaşadığımız ekonomik zorluklarla işçilerin çalışma ve yaşam koşulları gittikçe daha da kötüleşiyorken; insanca yaşamak için gereken bütün haklarımız için, geçtiğimiz darboğazdan çıkış için en önde yürümeyi sürdürüyor.
DİSK’in 55 yıl önce kuruluş bildirgesindeki ilkelerin öngörüsü, bugün de güncelliğini sürdürüyor. DİSK, emeğin hakları için, işçi sınıfının ekonomik, demokratik, sosyal ve sendikal hakları için mücadele etmeye, işçilerin sesi olmaya “Emeğin Türkiyesi” için çalışmaya devam ediyor.
Duyuru:
Konfederasyonumuzun 55’inci kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında, 13 Şubat 2022 Pazar günü İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir etkinlik düzenleniyor. DİSK’in 55’inci kuruluş yıldönümü kapsamındaki etkinlikte üyeleri ve dostları bir araya gelecek.
13 Şubat 2022 Pazar günü İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda saat 18:00’de başlayacak ve sunuculuğunu Öykü Serter’in yapacağı etkinlikte Mercan Selçuk Dans Topluluğu, Mazlum Çimen ile Mor ve Ötesi de sahne alacak.