17. Genel Kurulumuz Birlik, Mücadele ve Dayanışma Şiarı ile Yapıldı

26/08/2019

Sendikamızın 17. Genel Kurulu 23 Ağustos 2019 tarihinde Ankara DSİ Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda başladı; 24 Ağustos’ta sendikal çalışmalarımız ele alındı; 25 Ağustos günü yapılan seçimlerle sonuçlandı.

Genel Kurul öncesinde “Küresel Ekonomi ve Siyaset Bağlamında Sendikal Haklar ve Kamu Hizmetlerinin Geleceği” başlıklı bir panel yapıldı. Panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir, Panel konuşmacıları ise PSI (Küresel Kamu Hizmet Çalışanları Sendikaları Federasyonu) Genel Sekreteri Rosa Pavanelli, EPSU (Avrupa Kamu Hizmetleri Sendikası) Genel Sekreteri Jan Willem Goudriaan ve Doç. Dr. Aziz Çelik oldu.

Genel Kurul öğleden sonra Genel Kurul Genel Sekreter Cafer Konca tarafından açıldı. Genel Kurul Başkanlık Divanının oluşturulmasının ardından yapılan saygı duruşu ve Genel-İş’in mücadele süreçlerinden kesitlerin yer aldığı kısa film gösterimi ardından Genel Başkanımız Remzi Çalışkan açılış konuşmasıyla Genel Kurula ve konuklara hitap etti.

Genel Başkan Remzi Çalışkan’ın delegeleri ve konukları selamladığı açılış konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle yer aldı:

Yeni Dünya Düzeni, insanlık için, ekonomik ve sosyal yapıda bozulmalarla birlikte, ölümden başka bir gelecek yaratamamıştır.

Diyarbakır, Van, Mardin Belediye Başkanlarının hukuksuz bir şekilde görevden alınması halk iradesine ağır bir darbedir.

Emek otoriter rejim altında baskı altına alındıkça demokrasi geriliyor, demokrasi geriledikçe emek baskı altına alınıyor.

Demokratik, katılımcı ve paylaşımcı değerleri gözeten, emek eksenli yeni bir anayasa, mutabakatla hazırlanıp toplumumuzun onayına fazla gecikmeden sunulmalıdır.

Çalışma yaşamında toplumsal cinsiyet eşitsizliği devam ediyor.

Barış mücadelesini sınıf mücadelesinin bir parçası olarak görülmelidir ve bu mücadele başarana kadar sürecektir.

Taşeron şirket işçiliğine karşı biz meydanlardaydık.

Sefalet ücreti olan asgari ücret insanca yaşanabilir bir ücret olsun diyerek alanlarda olan bizdik.

Kıdem tazminatının fona devredilme tartışmalarına alanlarda biz karşı koyduk.

KHK zulmüyle ve ihraçlarla, haksız hukuksuz yere ihraç edilenler işlerine dönsün dedik.

Demokrasi talep ettik, karanlığa hayır dedik, hukuk devleti istedik.

Açılış konuşması sonrası devam eden Genel Kurulumuz konuklarımızın yaptıkları konuşmalar ve verilen dayanışma mesajlarıyla devam etti.

Genel Kurulumuzu selamlayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu; Grev hakkına vurgu yaptığı konuşmasında: Kamu idarelerinde ve belediyelerde tüm taşeron çalışmayı ortadan kaldırana kadar mücadeleye devam edeceğiz, bir ülkede emek bu kadar açık bir şekilde sömürülüyorsa doğa da sömürülür. Bunlar aynı sermaye zihniyetidir dedi. Çerkezoğlu, tarihimiz geleceğimizi aydınlatan rehberdir dediği konuşmasında, işçilerin özgürce sendikasını seçemediği bir ülkede demokrasiden bahsedilemeyeceğini belirterek, Diyarbakır, Van ve Mardin’de belediye başkanlarının görevden alınmasını eleştirdi.

Kongremize seslenen PSI Genel Sekreteri Rosa Pavanelli; burada olmaktan gurur duyuyorum çünkü sizler sendikal hak ve özgürlükler mücadelesinin ön saflarındasınız dediği konuşmasında  özelleştirmelere, mültecilere ve güvencesiz çalışmaya vurgu yaptı.

EPSU Genel Sekreteri Jan Willem Goudriaan; Genel-İş mücadelemizin parçası diyerek kongreyi selamladığı konuşmasında, Diyarbakır, Van, Mardin’de belediye başkanlarının görevden alınmasını eleştirerek demokrasiye vurgu yaptı ve emeğin ve doğanın sömürülmesine hayır dedi.

Ver.di temsilcisi Nils Kammradt; Genel Kurulumuza seslendiği konuşmasında asla yalnız yürümeyeceksiniz dedi.

VISION İsveç sendikası temsilcisi Magnus Andersson; demokrasi ve emek mücadelesinin önemine vurgu yaparak sendikamıza dayanışma dileklerini iletti.

Birlikte uzun süredir kadın işçilere yönelik ortak çalışmalar yürüttüğümüz FNV Kadın Ağı Başkanı Anya Wiersma; kadınların çalışma yaşamında görünürlüğünü arttırmak gerektiğini vurguladı

Romanya ATU Başkan Yardımcısı Misca Lon; onurlu ve insana yakışır işler için birlik, beraberlik ve dayanışma içinde çalışmalıyız dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba Genel Kurulumuzu selamladığı konuşmasına Kayyum zihniyetini eleştirerek başladı. Ağababa, taşeron şirket işçiliğinden kadroya geçirilme sürecinin haksızlıklarına vurgu yaparak, Türkiye’de demokrasiyi savunan milyonlar olduğunu söyledi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür Genel Kurulumuzu selamladığı konuşmasında; bugün belediye başkanlarını görevden alan zihniyet karşısında yan yana durmalıyız dedi. Gür, demokrasi mücadelesini büyütmeliyiz, demokrasiyi ancak emekçilerin nasırlı elleriyle kurabiliriz mesajı verdi.

DİSK ve Genel-İş eski Genel Başkanı Kani Beko Genel Kurulumuz selamladığı konuşmasında, birlik, mücadele ve dayanışma mesajını iletti.

KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik Genel Kurulumuzu selamladığı konuşmasında; Neoliberal politikaları eleştirerek ekonomik krizin yükünün emekçilere yüklendiğini belirtti. Bozgeyik, demokratik sürece yapılan müdahaleleri kabul etmeyeceğiz diyerek halk iradesinin gasp edilmesini eleştirdi.

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan Genel Kurulumuzu selamladığı konuşmasında; kadına yönelik şiddetin politik olduğunu vurguladı. Gürkan, siyasi iktidarı ve uygulamalarını eleştirdiği konuşmasında hak ve özgürlüklerin gaspı karşısında mücadele ve birliktelik vurgusu yaptı.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan Genel Kurulumuzu selamladığı konuşmasında; demokrasi ve barış vurgusu yaptı.

DİSK/Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu Genel Kurulumuzu selamladığı konuşmasında;  adaletin olduğu yerde güce ihtiyaç yok diyerek Türkiye’de adaletin olmadığını belirtti. Serdaroğlu, Toplumsal mücadeleyi daha keskin bir şekilde vermeliyiz, safları sıklaştıralım sınıf mücadelesi verelim dedi.

DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, DİSK/Dev Turizm İş Genel Başkanı Mustafa Saffet Yahyaoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Mülayim Demirtaş Genel Kurulumuzu selamladılar; birlik, mücadele ve dayanışma mesajlarını ilettiler.

Genel Kurulumuza Mesaj Gönderenler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Çanakkale Belediye Başkanı Ülker Gökhan, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kars Belediye Başkanlığı, Hakkari Belediye Eş başkanı ve Hakkari eski Şube Başkanımız Cihan Karaman, CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın, Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, İngiltere Kamu İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Devy Pirentisin, İtalya Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Japonya Belediye işçileri Sendikası, Belçika Yerel ve Bölgesel Yönetim İşçileri Sendikası, Finlandiya Kamu ve Sosyal Hizmetler Sendikası, DİSK/Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş, DİSK/İletişim-İş Genel Başkanı Ünal Doğan, İZELMAN A.Ş. Genel Müdürü Burak Alp Ersen ile Kurucu Genel Başkanımız Abdullah Baştürk’ün sevgili eşi Ayten Baştürk.

17. Genel Kurulumuz Birlik, Mücadele ve Dayanışma Şiarı ile Yapıldı