Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dün yeni ekonomi programını açıkladı. Bu sefer açıklanan ekonomi programda “burası çok önemli” lafını duymadık zira daha öncekiler gibi işçi sınıfı açısından yine çok önemli bir durum söz konusu da değildi.
Yeni Ekonomi Programda İşe, Aşa Çözüm Yok
Yıllardır ülkeyi yöneten siyasi iktidar sanki dün göreve gelmiş gibi her seferinde yeni ekonomi programları açıklıyor ama hiç birisi de ekonominin asıl yükünü omuzlarında taşıyan emekçi halkın derdine derman olmuyor.
Daha önce açıklanan ekonomi programındaki hedeflerin neden tutmadığı ortaya konmadan açıklanan “yeni” ekonomi programda diğerleri gibi aslında Türkiye’nin ağır ekonomik sorunlarını görmeyen, çözüm üretmeyen, emekçinin iş, aş meselesinden uzak, inandırıcılığı olmayan programlar serisinin bir devamı niteliğinde.
Yönetenler ekonomideki kötü gidişatın sorumluluğunu bile taşıyamıyor. Ekonomide oluşan enkaz artarken siyasi iktidar gölge boksunu sürdürmeye devam ediyor.
Açıklanan yeni ekonomi programında somut hiç bir çözüm yok.
İstihdam nereden sağlanacak? İsraf nasıl önlenecek? Çiftçi ne yapacak? Üretim nasıl artacak? Enflasyon nasıl düşecek? Cari açık nasıl düşecek? Gelir artışı yokken ertelenmiş iç taleple hedeflenen büyüme nasıl gerçekleşecek?
Pardon ekonomi programda bu sorulara tek bir yanıt bulduk; inşaat sektörünü canlandırarak 7 Milyon işsize iş imkanı sağlamak! Bu da bize pek gerçekçi gelmedi ya size?
Bütçe Açığına Çözüm Ne?
Bu yılki bütçe açığı beklentisi ise 80.6 milyar liradan 125 milyar liraya revize edildi, hem de merkez bankasından harcanan ihtiyat akçesine rağmen.
Sizce bu bütçe açığı karşısında çözüm önerileri ne?
Program açıklandıktan hemen sonra, elektriğe %14,99 ( dikkatinizi çekmek isteriz %15 değil) zam gelmesi çözümün emekçi halka daha çok yüklenmesinden geçeceğini de gösteriyor. Yakın zamanda doğalgaza, akaryakıta, gıdaya yapılan zamlar artarak devam edecek gibi.
Açıklanan programda işçilerin payına düşen şunlar oldu: Daha fazla güvencesiz çalışma, daha düşük reel ücretler, zam, adaletsiz vergi sistemi.
Varlıklarımız Müteahhitlere mi Gitti?
Bakan açıklamasında Türkiye’nin varlıklarının toplandığı Türkiye Varlık Fonu Aş. için; Varlık Fonu’nun, ‘cari dengeyi güçlendiren, ülkenin stratejik hedeflerini destekleyen ve özel sektör işbirliklerine dayanan sabit sermaye yatırımları’ yapacağından bahsetti.
Halbuki Eylül ayında Türkiye Varlık Fonu (TVF), İstanbul Finans Merkezi projesinin 465 bin metrekarelik kısmını 1.67 milyar TL karşılığında devraldı. Neden? Çünkü bu projenin yüklenici firmaları olan, Ağaoğlu, İntaş ve YDA projeden çekilmek istiyordu. Finans merkezi inşaatının Varlık Fonu eliyle devletin yüklenmesi bir yatırım değil olsa olsa müteahhitlere yapılan bir kıyaktır.