İşçilerin Yüzüncü Yıl Bildirgesi: Emeğin Türkiye’si için Demokratik ve Sosyal Cumhuriyet
31/10/2022
“Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının eşiğinde ülkemiz için bir karar anındayız” diyen DİSK Yönetim Kurulu, Cumhuriyetimizin doksan dokuzuncu yıl dönümünde “EMEĞİN TÜRKİYE’Sİ İÇİN DEMOKRATİK VE SOSYAL CUMHURİYET” bildirgesini açıkladı.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Genel Başkanımız Remzi Çalışkan ile DİSK Yönetim Kurulu’nun katılımıyla 31 Ekim 2022 Pazartesi günü (bugün) saat 12.30’da DİSK Genel Merkezi’nde gerçekleşen basın açıklamasında “İŞÇİLERİN 100’ÜNCÜ YIL BİLDİRGESİ” açıklandı.
İŞÇİLERİN 100’ÜNCÜ YIL BİLDİRGESİ: DEMOKRATİK VE SOSYAL CUMHURİYET İLE EMEĞİN TÜRKİYE’Sİ
Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının eşiğinde ülkemiz için bir karar anındayız.
En başta belirtmek gerekir ki, TDK sözlüğünde “Milletin, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimi” olarak tanımlanmış olsa da, ülkemiz açısından “Cumhuriyet kavramı” bunun çok daha fazlasını temsil eder.
Bugün, bir karar anında, ülkemizin hak ettiği, işçilerin söz ve karar sahibi olacağı “Demokratik ve Sosyal bir Cumhuriyet’in” nasıl kurulabileceğini hep birlikte konuşmak, tartışmak ve yaşama geçirmek gibi bir tarihsel sorumluluğumuz var.
Bir yandan yaklaşık yarım yüzyıldır Cumhuriyet fikrinin tüm dayanaklarını ortadan kaldıran neoliberal yıkım stratejisi, diğer yandan bu stratejinin bir sonucu olarak ortaya çıkan otokratik tek adam zihniyeti ülkemizi bir enkaz altında bırakmış durumda. Bu enkazın altında kalmamak için tek yolumuz var: Cumhuriyet’i kendi anlamına uygun biçimiyle, yani halk egemenliğiyle yeniden kurarak, laik, sosyal ve demokratik bir hukuk devleti niteliğine gerçekten kavuşturarak geleceğe taşımak.
Cumhuriyet’i halk egemenliğiyle güçlendirmek ve geleceğe taşımak için Cumhuriyet’in tüm dayanaklarını ortadan kaldıran egemen politikayı doğru anlamak gerekmekte:
Egemenliğin kayıtsız şartsız millette olduğu bir yönetim biçimi olarak tarif edilen Cumhuriyet ile otokrasi ve tek adam yönetimi bağdaşmaz.
Toplumun yüzde 1’inin, toplumun yüzde 99’unun üzerindeki egemenliğine dayalı bir rejim ile Cumhuriyet taban tabana çelişir.
Toplumun büyük çoğunluğu işçilerden oluşurken sermayenin egemenliğini esas alan bir düzen ile Cumhuriyet fikri uyuşmaz.
Toplumun yarısını oluşturan kadınların toplumsal yaşamın her alanındaki eşitliğini kabul etmeyen, edemeyen bir anlayış ile Cumhuriyet fikri bağdaşmaz.
Cumhuriyet, bir ulusun egemenliği kendi elinde tuttuğu yönetim biçimi olarak tanımlanır. Dolayısıyla Cumhuriyet özünde halkın egemenliğine işaret eder. Cumhuriyet ile egemenliğin kaynağı artık bir hanedandan, bir sülaleden gelmez, babadan oğula geçmez. Cumhuriyette egemenliğin simgeleştiği yer saraylar değil meclislerdir. Egemenliğin kaynağı halktır.
Ancak ülkemizde yaşanan gerçeklik maalesef bu tanımlardan uzaktır: Sermayenin giderek artan egemenliği başta işçi sınıfı olmak üzere halkın geniş kesimlerini dışlayarak, Cumhuriyet fikrinin altını boşaltmıştır. Küçük bir azınlığın ekonomiden hukuka, siyasetten kültüre her alanda toplumun yüzde 99’u üzerinde tam bir egemenlik kurduğu, halkın yüzde 99’unun ekonomik, demokratik ve siyasi tüm haklarının olabildiğince kısıtlandığı bir toplumsal düzen inşa edilmiş, böylesi bir düzende “Cumhuriyet” maalesef bir etiket haline dönüştürülmüştür.
Özetle Cumhuriyet’in, yani halk egemenliğinin karşısında en önemli iki engel vardır:
Birincisi toplumun yüzde 99’unun çıkarlarının karşısında sermayenin egemenliğinin giderek pekiştirilmesidir.
Diğeri ise sermaye egemenliğinin pekişmesinin bir sonucu olarak siyasi iktidarın otokratik ve baskıcı bir hal almasıdır.
Sermaye egemenliğinin en vahşi görünümü olarak neoliberalizm, son yarım yüzyılda Cumhuriyet’i enkaza çevirmiştir. İşçiler, ezilenler ve kadınlar, Cumhuriyet’ten iyice dışlanmıştır. Son 20 yılda AKP yönetimi altında siyasal demokrasinin ve hukuk devletinin en küçük olanaklarının da yok edildiği otokratik rejim, neoliberal saldırının ve karşı devrimin zirvesidir.
SERMAYE DARBESİNİN TAHRİBATI
Bugün tüm dünyada demokratik kazanımların gerileyerek otoriter, baskıcı, ayrımcı, ırkçı, cinsiyetçi iktidarların yükselişini görüyoruz. Her yerde ve her tarihsel dönemde sendikalar başta olmak üzere emeğin örgütlü gücü zayıfladıkça, işçi sınıfının toplumsal ve siyasi gücü geriletildikçe, genel olarak halkın örgütlülüğü engellendikçe demokrasi de gerilemiştir. Türkiye bu gerilemenin en çarpıcı ve hızlı yaşandığı ülkelerden biridir. Emeği, çevreyi ve kamu yararını esas alan politikalar zayıfladıkça Cumhuriyet fikrine yabancı, demokrasi ve insan haklarına düşman, köktenci, ayrımcı ve baskıcı siyasal akımlar güçlenmektedir.
Ülkemizde de toplumun yüzde 99’unun kendi geleceği, ülkenin geleceği, neyi üreteceği, nasıl üreteceği ve nasıl bölüşeceği üzerinde söz ve karar hakkının olmadığı bir düzeni inşa edenler Cumhuriyet’in içinin boşaltılmasının sorumlularıdır.
Özellikle 1980’deki 24 Ocak kararları ve bu kararların toplumsal tepki olmadan uygulanmasını mümkün kılan 12 Eylül askeri darbesi ile başlayan iktisadi açıdan liberal, siyasal açıdan otoriter ve baskıcı rejim giderek kurumsallaştı. İşçi sınıfı örgütlerinin dağıtıldığı, etkisizleştirildiği; halkın hakkını arayıp soracağı tüm demokratik kanalların ortadan kaldırıldığı darbe koşullarında bugünkü rejimin yol haritası çizildi.
Geleneksel baskıcı yöntemlerin yanı sıra askeri darbe ile önü açılan neoliberal politikalar bugüne kadar neredeyse kesintisiz sürdü. Öncelikle ülke içindeki üretimin amacı bu ülke halkının ihtiyaçları olarak değil ihracat olarak tarif edildi. “Emeği ucuzlatarak rekabet gücü kazanmak” ihracatı artırmanın en kolay yolu olarak belirlendi. Üretimin iç pazar ihtiyaçlarından koparılması, satın alma gücüyle desteklenmiş iç talebin önemini azalttı ve emek gücünün sadece “maliyet kalemi” olarak görülmesine yol açtı. Emeği değersizleştirmeye yönelik politikalar sürekli hale geldi.
12 Eylül ile başlayan bu tahribat AKP döneminde Cumhuriyet’in tüm hukuksal kazanımlarının yok edildiği otoriter bir rejim altında perçinlendi. 1961 Anayasası’ndan beri temel bir ilke olarak Anayasa’da yer alan demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkesi AKP döneminde hem demokrasi, hem laiklik, hem de sosyal ve hukuksal yönüyle tahrip edildi.
Emeğin sadece hakları değil yarattığı tüm birikimler de heba edildi. Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana yaratılan ekonomik değerler, yoksul kentlerin istihdamına destek veren, halkın alım gücüne uygun üretim yapan tesisler, işletmeler tek tek satıldı. Özelleştirmeler ile Türkiye’nin kamusal birikimi yok edildi. Halkın çoğunluğu yoksullaşırken iktidar zenginleri yaratıldı. Kamu ekonomisi özelleştirildi ve kamu hizmetleri ticarileştirildi. Özelleştirmelerin yüzde 80’i AKP döneminde gerçekleştirildi; yani emeğin, halkın birikimine en büyük darbe bu dönemde vuruldu.
İşçi sınıfının kazanımları saldırıya uğradı; sağlık, sosyal güvenlik ve eğitim alanları başta olmak üzere sosyal haklar zayıflatıldı, kısmen paralı hale getirildi, metalaştırıldı. Çalışma hayatında güvencesizlik arttı. Esneklik uygulamaları ile işçi sınıfının kazanımları ve iş hukukunun temelini oluşturan koruyucu düzenlemeler zayıflatıldı. Çalışma yaşamı sadece güvencesiz değil, güvenliksiz bir hal aldı. Çalışırken ölüm, iş cinayetleri muazzam bilimsel ve teknik gelişmeye rağmen azalmak bir yana, arttı; dini değerler bile çarpıtılarak “kader” olarak sunuldu. Mezarda emekliliği dayatan, vergi dilimleri ile gelirimizi azaltan, kıdem tazminatına göz koyan politikaları yaşama geçirmek için olağanüstü çabalar harcandı.
İşçi haklarına, sosyal haklara, kamusal birikime o kadar öfkeliydiler ki bu yıkımı yaparken “sosyal devlet” uygulamalarını kastederek “son sosyalist devleti yıkıyoruz” demekten çekinmediler. Gerçekten de Cumhuriyet’in tüm sosyal ve iktisadi birikimini yıktılar.
YIKIMIN HEDEFİ: ÖRGÜTSÜZ BİR İŞÇİ SINIFI VE ÖRGÜTSÜZ BİR HALK YARATMAK
Özellikle 1980 askeri darbesiyle başlayan dönemde sendikal haklar ağır baskılarla yüz yüze kaldı. Sendikal haklar hem yasal düzeyde hem uygulamada aşındı. Bunun sonucunda sendikalaşma ve toplu pazarlık kapsamı ciddi biçimde zayıfladı. Sonuçta bugün Türkiye işçi sınıfının yüzde 90’dan fazlası sendikal korumadan yoksun kaldı. İşçi sınıfı, temel haklarını ve demokratik kazanımlarını talep etme konusunda baskı altına alındı. Neoliberal örgütsüzleştirme saldırısı özellikle AKP döneminde hız kazandı ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) Küresel İşçi Hakları Endeksi’nde ülkemiz dünyada işçilerin haklarının en kötü olduğu 10 ülke arasına girdi. Bugün 14 milyonu aşan sayıda işçi, yani kayıtlı işçilerin yüzde 90’ı herhangi bir sendikal korumaya sahip değil. Sayısı 15 milyonu aşan işçilerin yüzde 92’si ise toplu iş sözleşmesi hakkı başta olmak üzere sendikal haklarını kullanamıyor.
GREVLERİ YASAKLAYANLARDAN İŞÇİYE DOST OLMAZ
Grev hakkı devlet tarafından yasaklama ve ertelemelerle sistematik biçimde ihlal edilerek kullanılamaz hale getirildi. Yine AKP iktidarı döneminde neredeyse tüm grevler hukuksuz bir şekilde erteleme adı altında yasaklandı. Üstelik ülkemizin Cumhurbaşkanı Anayasal bir hak olan grevleri yasaklamayı yerli ve yabancı sermaye temsilcilerine canlı yayınlarda övünerek anlattı, onlardan alkış aldı. Sadece grev hakkının değil salon toplantılarından yürüyüşlere, imza toplamaktan mahkemede hakkını savunmaya kadar her türlü demokratik hak arayışının keyfi biçimde kısıtlandığı ve engellendiği bir ülke, sermayenin bu coşkulu alkışları arasında adım adım inşa edildi.
SADAKA DEĞİL EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ!
Bu ortam içinde gelir eşitsizliği artarken, ortalama ücretler asgari ücret düzeyine yaklaşmaya başladı. Ağır vergi yükü işçilerin gelirlerini aşındırdı. Bunlara kamusal hakların giderek paralı hale gelmesi eklenince emekçilerin geçim şartları olağanüstü zorlaştı; satın alma gücü düştü ve yoksullaşma arttı. Bu sürecin doğal bir sonucu olarak işçi sınıfı ve emekçiler finansal araçlar yoluyla daha fazla borçlandırıldı. İktidar yoksullaştırdığı halkı ve işçi sınıfını, bir yandan borçlandırarak bir yandan da “sosyal yardım” bağımlılığı üzerinden yönetmeye başladı. Sosyal yardıma muhtaç insan sayısı her geçen gün arttı, sosyal yardımlar iktidar partilerine yakınlığa göre dağıtıldı.
DEMOKRASİ İŞÇİNİN EKMEĞİDİR
Türkiye hızla ihracata odaklı bir ekonomiye yönelirken, emeğin ucuzlatılması, nüfusun çoğunluğunu oluşturan emekçilerin hakkını arayıp sormasının engellenmesi ancak otoriter bir yönetim ile mümkündü. İşçileşmiş ama uysal bir toplum isteyen sermaye örgütlerinin aktif veya pasif desteğiyle ülkemizde demokrasinin tüm kırıntıları adım adım tahrip edildi. Geçmişte de kalıcılık kazanamayan demokratik haklar bir bir ortadan kaldırıldı. Laikliğin ortadan kaldırılmasına yönelik hızlı adımlar ile işçi sınıfının tepkilerinin önlenmesi ve iktidara boyun eğmesi hedeflendi. İşçi sınıfının birliğinden korkulduğu için ayrımcı politikalar, böl-parçala-yönet politikaları, kutuplaştırıcı nefret söylemleri ivme kazandı. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği kurumsallaştırılarak, kadınlar bir yandan ucuz ve güvencesiz istihdama veya işsizliğe mahkum edildi. Ailede, toplumda, yaşamın her alanında eşit ve bağımsız görülmeyen kadınlar, diğer yandan da devletin çekildiği tüm “sosyal” görevleri omuzlamak zorunda kalarak hane içi görünmez emeğin artmasıyla yüz yüze kaldı. Tüm bu yaşananların bir sonucu olarak kadına yönelik şiddet giderek tırmandı.
KRİZLER CUMHURİYETİ!
DEMOKRASİ KRİZİ… GELİR DAĞILIMI KRİZİ… CUMHURİYET’İN KRİZİ…
Yüzde 99’un dışlanarak yüzde 1’in sınırsız ve sorumsuz egemenliğine dayalı bir sistem kurma çabaları en sonunda mantıki sonucuna ulaştı ve otoriter bir başkanlık rejimi ülkemize getirildi. Türkiye ağır bir demokrasi krizi içine girdi. Kuvvetler ayrılığı ortadan kalktı, tüm kuvvet tek kişide toplandı, denge ve denetleme mekanizmaları işlemez oldu. Yargı, bağımsızlığını tamamen yitirdi; uluslararası antlaşmalar bir kenara atıldı. Seçme ve seçilme hakkına dahi el uzatıldı. Özetle “yüzde 1’in egemenliği” tek kişide cisimleşti.
Tek kişide cisimleşen yüzden 1’in egemenliğinin, yani başkanlık sisteminin işçi sınıfı için, halkımız için çok ağır sonuçları oldu. Sistem değişikliğinden sonraki dört yılda yüzde 15’ten yüzde 85’e fırlayan enflasyon ile alım gücümüz hızla geriledi. Milyonların mahkûm edildiği asgari ücret dört yıl içinde 337 dolardan 297 dolara geriletildi; böylece sermaye için özlenen “rekabet gücü” elde edilmek istendi. Asgari ücretin Kişi Başı Gayri Safi Milli Hasıla’ya oranı yüzde 53’ten yüzde 38’e düştü. Bu dört yılda işsiz sayısının 5,5 milyondan 8,5 milyona çıkmasıyla ücretler daha fazla baskı altına alındı. Büyük bir bölüşüm krizini gösteren bu rakamlar tesadüfen ortaya çıkmadı; aksine Başkanlık sistemiyle hedeflenen sonuçlar tam da bunlardı: Vahşi kapitalizm koşullarında “cumhur”un yüzde 99’una karşı, yüzde 1’in en yıkıcı egemenliği!
Cumhuriyet’in altını oyan süreç aslında toplumun en büyük kesimi olan ücretlileri baskı altında alarak, son lokmasına göz koyma stratejisinin bir parçası olarak ve en önemlisi bir sermaye programı olarak işletildi. İşçi sınıfının kendi hak ve çıkarlarını savunan bir sınıf olarak var olmaması için her türden ırkçı, gerici, ayrımcı, baskıcı ve otoriter politikaya ihtiyaç duyanlar, Cumhuriyet’in temellerinin sarsılmasından hiç de rahatsızlık duymadı. Aksine bu sürece aktif veya pasif destek verdi.
Sayısal olarak hızla artarken, siyasi ve toplumsal etkisi azalan bir işçi sınıfı hayali, Cumhuriyet’in temellerini tamamıyla sarstı. Egemenliğin kayıtsız şartsız millette olduğu bir yönetim biçimi olarak tarif edilen Cumhuriyet fikri, o milletin çoğunluğu işçileştiği andan itibaren sermayenin hayalleriyle taban tabana çelişti.
Yaklaşık yarım yüzyılda sadece ülkemizde değil dünya çapında işçi sınıfı büyüdü, ücretli emek yaygınlaştı; işçileşme (proleterleşme) toplumun çok geniş bir kesimini içine alarak genişledi. Bir yandan ücretli çalışma yaygınlaşırken, öte yandan ücretlilerin, yoksul halkların toplumsal zenginlikten aldığı pay azaldı. Servetin küresel, toplumsal ve sınıfsal dağılımında da ciddi bir çarpıklık yaşandı ve bu çarpıklık sürekli olarak arttı. Dünya Eşitsizlik Laboratuvarı’nın verilerine göre 90’ların ortasından bu yana, son çeyrek yüzyılda yaratılan servetin yüzde 38’ine en zengin yüzde 1’lik kesim el koyarken, en alttaki yüzde 50 ancak yüzde 2’sine sahip olabildi.
Artan eşitsizliklerin Türkiye tarihindeki en sert görünümüne ise son dönemde hep birlikte tanık olduk. Türkiye ekonomisi dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olarak sunulurken, sadece son 2 yılda üretilen değerde emeğin payı yüzde 37’den yüzde 25,2’ye düştü. Sermayenin payı ise 2020-2022 arasında yüzde 42,9’dan yüzde 54’e çıktı.
Bugün cumhurun büyük çoğunluğunun, neredeyse dörtte üçünün bağımlı çalışan olarak yaşamını sürdürdüğü ülkemizde, ücretli çalışanların örgütlenmesini yasal ve fiili yollarla engelleyenler belki bugün kâr oranlarını yükselttikleri için, kâr rekorları açıkladıkları için ürettiğimiz değerden aldıkları pay yükseldiği için mutlu olabilirler. Sadece emek gücünün değil, memleketin yer altı ve yer üstü kaynaklarını, doğasını, kentlerini, kamusal tüm birikimini, eğitimden sağlığa tüm temel hizmetlerini sınırsız ve sorumsuzca, sermaye birikiminin çıkarları için seferber edebildikleri bu düzenin devamına çeşitli biçimlerde onay verebilirler.
Ancak toplumun yüzde 99’unun emeğine, geleceğine, ülkesine örgütlü biçimde sahip çıkamadığı, sahip çıkmasının engellendiği bir ülkede, nasıl tehlikeli bir gelecek inşasına el verdiklerini de tarih mutlaka değerlendirecektir.
YOL AYRIMI: YA TEK ADAM REJİMİ ve SERMAYE EGEMENLİĞİ YA DA DEMOKRATİK ve SOSYAL CUMHURİYET
Hem nicel olarak nüfusun çoğunluğu olan hem de ülkenin tüm değer ve güzelliklerini üreten milyonların söz sahibi olmadığı bir Cumhuriyet, ismiyle çelişecektir. Kısacası işçi sınıfı olmadan Cumhuriyet olmaz. Emek olmadan, halk olmadan çoğulcu, katılımcı ve özgürlükçü temellere dayalı gerçek bir demokrasi olmadan Cumhuriyet olmaz. Cumhuriyet ikinci yüzyıla ancak başta örgütlü işçi sınıfı olmak üzere halk egemenliği ile taşınabilir. Bugün Cumhuriyet önümüzdeki yüzyılda ancak ve ancak Emeğin Türkiye’si olarak var olabilecektir. İnsanca yaşayabilmek ve geleceğe umutla bakabilmek için neoliberalizmin ve otoriter rejimin tahribatlarını ortadan kaldıracak ve harcında eşitlik, özgürlük, demokrasi, sosyal ve ekonomik haklar olacak emeğin dünyasını ve Türkiye’sini inşa etmek mümkün ve zorunludur. Önümüzdeki dönemde, Türkiye’nin belki de kader anında ülkemizi hangi Cumhurbaşkanı’nın yöneteceğine, hangi parti veya partilerin iktidara geleceğine dair elbette bir karar vereceğiz. Ama sadece bir aday, bir parti tercihi yapmayacağız. AKP’nin kökleştirdiği neoliberal dönüşümün bir sonucu olarak işçilerin, emekçilerin, yoksulların, gençlerin, kadınların, halkımızın geniş kesimlerinin siyasetten dışlanmasına, tüm ifade ve katılım kanallarının kapatılmasına, siyasetin demokratik zeminlerden uzaklaşmasına karşı bir yanıt üreteceğiz. Bu oranda işçileşmiş bir toplumda, demokratik bir Cumhuriyet’in, ancak eşitlikçi-halkçı-kamucu-özgürlükçü-sosyal bir Cumhuriyet olarak var olabileceğinin bilincinde olacağız. Toplumun çoğunluğunun dışlanmasına dayanan sermaye politikaları sona ermediğinde Cumhuriyet’in temellerini sarsan aynı karanlık yere yeniden çıkılmasının kaçınılmaz olduğunu anlatacağız.
Yani sadece nasıl bir Cumhurbaşkanı sorusuna yanıt vermeyecek, nasıl bir Cumhuriyet istediğimize, Cumhuriyet’in nasıl kendi anlamının hakkını vererek yaşayabileceğine dair fikirlerimizi de savunacağız.
EMEĞİN TÜRKİYESİ’NDE DEMOKRATİK ve SOSYAL BİR CUMHURİYET
DİSK olarak Cumhuriyet’i gelecekte anlamına uygun yaşatmanın yolunu “Demokratik ve Sosyal bir Cumhuriyet ve Emeğin Türkiye’si” olarak tanımlıyoruz.
Emeğin Türkiye’si, sermayenin değil halkın egemenliğini esas alır. Halkın ve nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan işçi sınıfının, çalışanların, üretenlerin egemen olabilmesinin yolu da örgütlü olmasından, örgütlü olmasının önüne engel koymak bir yana, örgütlenmenin güvence altına alınmasından geçer. Bu nedenle örgütlenmenin ve demokratik hak arayışının önündeki her türlü baraj, baskı, fiili ve hukuki engeller kaldırılmalıdır. Barajsız, engelsiz sendikal haklar, çok düzeyli toplu pazarlık hakkı, hak grevi, dayanışma grevi ve genel grevi de kapsayan grev hakkı tanınmalıdır.
Emeğin Türkiye’si toplumsal zenginliğe el koyan yüzde 1’in değil toplumun yararını esas alan kamucu ekonomi politikalarını içerir. Yani bir avuç sermayedar ve zenginin yararına işleyen, toplum ve kamu yararını, toplumsal ve kamusal çıkarları tahrip eden, toplumsal kaynakları rant uğruna talan eden, az kazanın çok/çok kazananın az vergi verdiği, Kur Korumalı Mevduat gibi yöntemlerle zenginlerin birikimlerinin emekçilerden alınan vergilerle desteklendiği mevcut politikalar yerine, toplumun yüzde 99’unun çıkarlarını esas alacak toplumcu/kamucu politikalar uygulanır. Bu ülkenin iflas etmiş neoliberal dogmalar yerine halkın yaşamını iyileştirecek, işsizlere iş bulacak, daha iyi işler yaratacak, daha iyi ücretler sağlayacak, emeğin haklarını, insanca çalışmayı, toplumsal gelirin adil yeniden dağılımını, vergide adaleti, katılımcı demokrasiyi, toplumsal cinsiyet eşitliğini, kadınların toplumsal yaşamın her alanında eşit katılımını ve herkesin sosyal güvenliğini sağlayan ekonomi politikalarına ve kalkınma modellerine ihtiyacı vardır.
Emeğin Türkiye’si insan onuruna yaraşır, güvenceli bir işi ve ücreti, kamusal sosyal güvenliği, emekliliği, eğitim-sağlık gibi temel hizmetleri alınıp satılan bir meta değil bir hak olarak görür ve bu hakları kamusal olarak güvence altına alır. Başta sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik olmak üzere temel toplumsal ihtiyaçların, eşit, parasız, nitelikli ve ulaşılabilir olması esastır.
Emeğin Türkiye’sinde neoliberal bireyciliğin kültürel olarak hâkim kıldığı çıkarcılık, rekabet, ayrımcılık ve dışlanmaya karşı dayanışmanın geliştirilmesi hedeflenir.
Emeğin Türkiye’si kutuplaşmanın değil işçilerin birliğinin, halkların kardeşliğinin güvencesidir; çok sesliliği, çoğulculuğu, toplumsal cinsiyet eşitliğini, bir arada kardeşçe yaşamı, yurtta, bölgede ve dünyada barış politikasını benimseyen demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinin egemenliğini esas alır. Emeğin Türkiye’si, demokrasiye, laikliğe, bir sosyal hukuk devleti ilkesine dayalı yeni bir Anayasa ile de güvence altına alınmalıdır.
DEMOKRATİK VE SOSYAL CUMHURİYET ÖRGÜTLÜ İŞÇİ SINIFIYLA MÜMKÜN
Cumhuriyet’in yüzüncü yılı için belirlediğimiz bu hedefler ilk bakışta gerçekleşmesi zor hedefler olarak görülebilir. Çünkü toplumun yüzde 1’i, bizlere, biz toplumun üreten çoğunluğuna tüm bunları gerçekleştirmenin hayal olduğunu söylüyor. Sermaye egemenliğindeki bir dünyayı ve Türkiye’yi akılcı bir seçenek olarak dayatıyor.
“Başka bir alternatif yok” sloganıyla palazlanan neoliberal aklın ülkemizi ve dünyayı getirdiği nokta ortada. Artan eşitsizlikler, savaşlar, yıkımlar, göçler, yağmalanan bir dünya ve sermayenin kâr hırsıyla yok oluşa sürüklenen bir gezegen haline geldik.
Toplumun yüzde 99’u için iyi olan her şey “ütopya” olarak küçümsendi. Dünyanın, ülkenin ve düzenin değiştirilemez olduğuna dair yalanlar söylendi. Bu yalanların etkili olmasının tek koşulu bizim bölünmüşlüğümüz, bizim örgütsüzlülüğümüz. Bu nedenle emeğin Türkiye’si ve dünyası için, demokratik ve sosyal bir Cumhuriyet için mutlaka ve mutlaka örgütlenmeliyiz. Her şeye rağmen örgütleneceğiz. İşyerlerinde sendikalaşacağız. Bununla da yetinmeyecek meslek örgütlerimizde, üniversitelerimizde, mahallerimizde, kentlerimizde yaşamın her alanında örgütleneceğiz. Sadece ekonomik-demokratik alanda değil siyasi alanda da örgütlü davranacağız. Büyük bir sermaye saldırısı altında bir yandan ekmeğimizi, haklarımızı koruma ve geliştirme kavgası verirken, bir yandan da bu düzeni değiştirmek için siyasi olarak da özne olacağız.
Demokrasi bize hediye olarak verilmeyecek, gökten zembil ile inmeyecek; “diş ile tırnak ile, umut ile sevda ile düş ile”, yani mücadeleyle inşa edilecek ve korunacak. Demokratik ve sosyal Cumhuriyet, örgütlü bir toplumla ve örgütlü işçi sınıfıyla mümkün olacak, hep birlikte kurulacak.
Bu hedeflere ulaşmak için kısa vadede ve acilen önümüzdeki engelleri kaldırmak zorundayız. Sendikalaşma hakkımız başta olmak üzere tüm demokratik haklarımızın kullanımının önünde engel olan “Başkanlık Sistemi” adı verilen ucube sistemden kurtulacağız. Önümüzdeki seçimlerin ülkemizin ve geleceğimizin önündeki bu engeli kaldırmak için önemli bir sınav olduğunu unutmayacağız.
Hangi sendikaya üye olacağımıza, hangi gazeteyi okuyacağımıza, hangi filmi izleyeceğimize, hangi festivale gideceğimize, nasıl giyineceğimize, nasıl düşüneceğimize karışmaya kalkanlara; grev, toplantı ve gösteri yürüyüşü gibi Anayasal demokratik haklarımıza el uzatanlara DUR diyeceğiz. Cumhuriyet’in en temel kazanımlarına sahip çıkacağız.
Ülke kaynaklarının nasıl kullanılacağına, neyi üreteceğimize, nasıl üreteceğimize ve nasıl bölüşeceğimize dair söz ve karar sahibi olacağımız bir düzen için mücadeleyi büyütme iradesini yükseltmekten vazgeçmeyeceğiz.
Bu ülkeyi en demokratik, en barışçı, en özgürlükçü, en adil, en eşitlikçi biçimiyle, Emeğin Türkiye’si olarak kendi ellerimizle kuracağız.
Disk Genel-İş Haber Arşivi
Türkiye'de İşsizlik Krizi Derinleşiyor: Geniş Tanımlı İşsiz Sayısı 11,8 Milyon!İşçi Sınıfına Adanmış Bir Yaşam: İsmail Hakkı Önal Emek Mücadelesine Adanmış Bir Yaşam: Mahmut SerenEPSU Kongresi: Artık Kamu Hizmeti Zamanı!Türkiye Yine Sınıfta KaldıBütün Biçimleriyle Çocuk İşçiliğine Son Vermek MümkündürEzber Bozan Devrimci Bir Çıkış: 15-16 Haziran Büyük İşçi DirenişiTürkiye’de İşsizlik Rekor SeviyedeDİSK/Genel-İş ’21-‘22 Yıllığı Yayında!Hakkâri Belediyesine Kayyum Atanması ile İlgili Basın Açıklamamızİşçilerin Günü 1 Mayıs’ı KutladıkDünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü: İşçilerin Sağlığı için İklim Kriziyle Mücadele Şart!1 Mayıs 2024 Afişlerimiz Yayında!Sömürüsüz, Eşit ve Adil Bir Dünya Ellerimizde: Gelecek Biziz62. Yılımızı Kutluyoruz: Gelecek EllerimizdeDurum Kötü, İşsiz Sayısı 10 Milyona DayandıÇankaya Belediyesi ile Toplu İş Sözleşmesi İmzaladıkİşsizlikte Dünya Birincisiyiz!İzmir ve Muğla’da Toplumcu, Demokratik ve Emekten Yana Yerel Yönetimler için Temel Taleplerimizi AçıkladıkŞişli Belediyesiyle Toplu İş Sözleşmesi İmzaladık DİSK/Genel-İş EMAR Kadın Emeği Raporu Yayımlandı8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Afişlerimiz8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Kadınlar Kazanacak, Emek KazanacakKadın Cinayetleri Politiktir!Küçükçekmece, Silopi, Lüleburgaz ve Kırklareli Belediyeleriyle Toplu İş Sözleşmeleri İmzaladıkTunceli Belediyesi İşçisi ZÜLFÜ ÇELİKDEMİR’in Ölümü Üzerine20 Şubat Dünya Sosyal Adalet Günü: Eşitsizlikte Adalet AramakEMEK Gazetesi'nin 184. Sayısı ÇıktıBir Yılın Ardından Deprem Bölgesinde Hayat Hâlâ Normalleşemiyor!“Adil Vergi İstiyoruz” Talebimiz TBMM’deDİSK/Genel-İş Emek Araştırma Dergisi Aralık 2023 Sayısı YayımlandıDİSK/Genel-İş Sendikası Başkanlar Kurulu Yapıldı, Sonuç Metni YayımlandıSendikamız ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Arasında Toplu İş Sözleşmesi Ek Protokol TöreniYeni Yılda İşçiler için Değişen Bir Şey Yok: Küresel İşsizlik, Sosyal EşitsizlikSendikamız ile Yenimahalle Belediyesi Arasında Ek Protokol TöreniEPSU Toplu İş Sözleşmesi Bülteniyle Avrupa’dan Sendikal Mücadele HaberleriKurucu Genel Başkanımız Abdullah Baştürk’ü AndıkAbdullah Baştürk'ü Özlemle AnıyoruzAbdullah Baştürk'ü Özlemle AnıyoruzSendikamızın Kurucu Genel Başkanı Abdullah Baştürk’ü Ölümünün 32. Yılında Saygı ve Özlemle Anıyoruz10 Aralık: İnsanlık Onurunun Hakkını Verenlerin Günü3 Aralık Dünya Engelliler Günü: Engellilerin Hakları Hâlâ Sistematik Olarak İhlal EdiliyorDİSK’ten Asgari Ücret Açıklaması: Gelirde Adalet, Vergide Adalet, İnsanca Yaşanacak Ücret!Büyüme Gerçeği: Sermaye Büyümüş, Emekçi Küçülmüş25 Kasım: Eşit ve Özgür Bir Yaşam için 16 Kasım Sendikal Baskılara Karşı Küresel Eylem Günü: Yılmadık, Yorulmadık, İnadına Sendika!EMEK Gazetesinin 182-183. Sayısı Çıktı100. Yılında Cumhuriyet’i Kutluyoruz!Emekçiler İstanbul Kartal'da Vergide Adalet için BuluştuDirenen Filistin Halkının Yanındayız!Bu Defa 17 Ekim Hatırlatsın: Yoksulun Haysiyeti Var!Enflasyon Hedefleri Dikiş Tutmuyor: Şimdiden Yüzde 65 Hayal!18 Eylül: Ücret Eşitsizliğine Mecbur Bırakılan Kadınlar Yoksul!2023 ITUC Küresel Haklar Endeksi: İşçi Hakları Saldırı AltındaDİSK-AR: İşsizlik TırmanıştaBarış Emekle Gelecek!18. Genel Kurulumuzu GerçekleştirdikGenel-İş 18. Olağan Genel Kurulu Toplanıyor DİSK/Genel-İş 18. Olağan Genel Kurulu ToplanıyorEnflasyon ve Zamlardan Sonra Ahvalimiz: “Demir olsak çürürdük, toprak olduk dayandık”Başkanlarımız Mahmut Seren ve İsmail Hakkı Önal’ı AndıkÖnderlerimizi Özlemle AnıyoruzDİSK Önderlerini AnıyorSendikamız ile Elmadağ Belediyesinin Toplu İş Sözleşmesi TöreniUmut, Dayanışma, Birlik ve Mücadelemizde 15-16 Haziran Büyük İşçi DirenişiÇOCUK, İŞÇİ OLMAZ!TÜİK’in Doğalgaz Fiyatını Enflasyon Hesabından Düşme Kararı Ne Anlama Geliyor?Genel Başkanımız Remzi Çalışkan’a Şükran Belgesi1 Mayıs’ta Haklarımız için AlanlardaydıkDünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü: İşçiler Çalışırken Ölüm Kalım Mücadelesi Veriyor!Mücadelenin 61. Yılı: Daha Gidecek Çok Yolumuz Var1 Mayıs 2023 Bildirimiz İşçi Sınıfı Deprem Bölgesinde Yaşamı Yeniden ÖrüyorEYT Düzenlemesi ile Zorunlu Emeklilik Yürürlükten Kalktı Ama Yetmez!Afet Bölgesinde Çalışan İşçiler için Acil İşçi Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri AlınsınDİSK Heyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile GörüştüDeprem Kararnamesi’nden Sosyal Politika Çıkmadı!Dayanışma Yaşatacak!Şimdi Dayanışma ZamanıZorunlu Emekliliğin Kaldırılması Yetmez Belediye Şirket İşçilerinin Yaşadığı Bütün Hak Kayıpları Giderilsin, Kadro Verilsin!İşçi Sınıfının Tahakküm Altına Alınışının Miladı: 24 Ocak KararlarıYargıtay Sendikamızı Haklı Buldu: İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Her Bir Şirket İçin Ayrı TİS Yetkisi Verilecek!Milyonlar İşsiz: İşsizlerin Yüzde 90’ı İşsizlik Ödeneği AlamıyorYolların, Yolculukların ve Varışların Mimarı: Ulaşım İşçileriYeni Yıl Mesajımız “İnsanca Ücret, Vergide Adalet” için Bakanlıkların Önündeyiz!Yoksulluğa Teslim Olmayacağız: Asgari Ücret Değil Toplu SözleşmeKurucu Genel Başkanımız Abdullah Baştürk’ü Vefatının 31. Yıl Dönümünde AndıkSendikamızın Kurucu Genel Başkanı Abdullah Baştürk’ü Ölümünün 31. Yılında Saygı ve Özlemle Anıyoruz10 Aralık İnsan Hakları Günü: Haklarımızla VarızDİSK Asgari Ücret Talebini Açıkladı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü: Engelliler Sosyal Adalet İstiyor!Kadro Talebimizi Meclis’e Taşıdık!Şiddet, Sömürü ve Eşitsizliğe Karşı Mücadelemiz Bitmeyecek!16 Kasım Sendikal Baskılara Karşı Küresel Eylem Günü: Hakkımız Olanı Alacağız!Ankara Ulus Meydanı'ndan Belediye Şirket İşçilerinin Kadro Hakkını Haykırdık İşçilerin Yüzüncü Yıl Bildirgesi: Emeğin Türkiye’si için Demokratik ve Sosyal CumhuriyetCumhuriyet’in 99. Yılı Kutlu Olsun!EMEK Gazetesi'nin 177. Sayısı ÇıktıRıza Kuas’ı Saygıyla AnıyoruzGrev Hakkımız EngellenemezBir “Kader Planı” Olarak YoksullukDİSK Başkanlar Kurulu Sonuç BildirgesiDİSK-AR İşsizlik Ve İstihdamın Görünümü Raporu Yayımlandı: 7,3 Milyon İşsiz!“Belediye Şirket İşçilerine Kadro” KampanyamızSendikamızın Olağanüstü Genel Kurulu Yapıldı18 Eylül Eşit Değerde İşe Eşit Ücret Günü12 Eylül’ün Karanlığını Hesaplaşarak YeneceğizRefah ve İstihdam Yaratan Bir Büyüme MümkündürKumluca Belediyesi’nde Neler Yaşanıyor?Makas Açılmaya Devam Ediyor: Emeğin Payı Küçülürken Sermayenin Payı BüyüyorSosyal Adaletin Taşıyıcısı Olarak Bakım Emekçileri1 Eylül Dünya Barış Günü: İşçiler Neden Barışta Israr Etmeli?İşsizlik Bilmecesi: İŞ-KUR ve TÜİK Verileri Örtüşemiyor!Bu Böyle Gitmez!İsmail Hakkı Önal ve Mahmut Seren’i Sevgi, Saygı ve Özlemle AndıkDİSK/Genel-İş Muğla 2 No'lu Şube 1. Olağan Genel Kurul İlanıGenel Başkanlarımız İsmail Hakkı Önal’ı ve Mahmut Seren’i AnıyoruzYarınlar İçin Aydınlık Yollar İnşa Eden Bir Önder: Kemal TürklerCumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemiyle Çöküş İvme Kazandı!Hayat Çok Pahalı, Emek Değeri Çok Ucuz! Bu Böyle Gitmez!15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi’ne Bugünden Bakmak12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü: “Çocuklar Tarlaya Değil Okula Gitsin!” İstikrarlı Yükselişte! Yeni Perde8 Milyon İşsizi Nasıl Saklarız?Enflasyon İstikrarlı(!) Yükselişini Sürdürüyor!1 Mayıs Alanlarını DoldurdukSendikamızın Bayram Mesajıİllere Göre 1 Mayıs Etkinlik ProgramlarımızModern Zaman Semenderleri: İtfaiyecilerGeçmişten Bugüne Genel-İş 1 Mayıs Afişlerimiz Çıktı1 Mayıs Bildirimiz: Emek, Adalet, Barış ve Demokrasi̇ için Haydi 1 Mayıs’a!Genel-İş 60 YaşındaEMEK Gazetesi'nin 174. Sayısı ÇıktıDİSK TARİHİ: Dayanışma, Direniş ve Her Şeye Rağmen Umutİzmir Şubelerimizin Binası Törenle Açıldı İzmir’den Haykırdık: Emeğimizi, Haklarımızı, Geleceğimizi Ezdirmeyeceğiz! Görevden Alınan Temsilcilerle İlgili BilgilendirmeSavaşa Hayır20 Şubat Dünya Sosyal Adalet Günü ve Türkiye’nin Hal-i Pür-MelaliAfrika'da aşı yokken AB aşıyı çöpe atacak Yüksek Faturalara Karşı ve Haklarımız İçin Alanlara Çıktık!EMEK Gazetesi'nin 173. Sayısı ÇıktıDİSK: “Bitmeyen Kavgadır, Sürüp Gider…” Şehrin En Sahici Tanıkları: Temizlik İşçileri42 Yıllık Çöküş: 24 Ocak Kararları İnsanlık İçin Kırmızı Alarm: İklim KriziYeşilin Mimarları: Park/Bahçe İşçileriZam ve Enflasyon Fırtınası Emekçileri VuruyorSendikamızın Yeni Yıl MesajıDİSK/Genel-İş seni üye olmaya çağırıyor!Abdullah Baştürk'ü AndıkAbdullah Baştürk'ü Saygı ve Özlemle Anıyoruz Abdullah Baştürk Mücadelemizde Yaşıyor! Özgürlük ve Eşitlik Hepimizin HakkıDİSK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Önünde Asgari Ücret 5200 Net Dedi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü: Engelleme Yeter!Emeğimizi ve Memleketimizi Savunmak İçin Omuz Omuza!EMEK Gazetesi'nin 172. Sayısı ÇıktıAkademisyenler Göreve İade Edilsin!Cumhuriyet’in 98. Yılı Kutlu Olsun!Rıza Kuas’ı Saygıyla AnıyoruzMilyonlara Bütçe, Yüzde 1’e Değil!Yaşam Protestosu: Barınma Kamusal Haktır12 Eylül Karanlığını Yeneceğiz!DİSK Abdullah Baştürk Parkı’nda!Barış Emekle Gelecek!Afet Bölgelerinde Dayanışmayı Büyütüyoruz!Orman Varlıklarımızı Koruyun! Sendikal Önderlerimiz Mahmut Seren ve İsmail Hakkı Önal’ı AndıkSendikal Önderlerimizi Anıyoruz Önderlerimizi AnıyoruzBasın Özgürlüğü Baskıya, Sansüre Maruz Bırakılamaz! Yüzde 1’lik Zengin Kesim Dünya Malının Yarısına SahipDİSK’in 15-16 Haziran Bildirisi Yayımlandı Emeğimizin Hakkını Almak; Hiç Kimseye Muhtaç Olmadan Yaşamak İstiyoruz!ILO'dan Yeni Rapor: Salgın Eşitsizliği ve Yoksulluğu Derinleştirmeye Devam Ediyorİşçiler Büyümeden Pay Alamıyor!Bayram Mesajımız 1 Mayıs'ta Umudu, Dayanışmayı ve Mücadeleyi Ördük!1 Mayıs'ta Umudu, Dayanışmayı ve Mücadeleyi Ördük İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Toplu İş Sözleşmesi İmzaladıkKonak Belediyesi’nde Toplu İş Sözleşmesi İmzaladık Tam Kapanma Yok, Sınıf Ayrımcılığı Var!Nazım Hikmet’in 1 Mayıs Şiiri Bestelendi23 Nisan Kutlu Olsun! Yanlıştan Dönüldü: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yeniden Kuruldu1 Mayıs Afişimiz : Umut Dayanışmada Mücadele Yan Yana Genel-İş 59 Yıldır Emek ve Demokrasi MücadelesindeKod-29 Zulmüne Son Verin!Emek ve Demokrasi İçin 1 Mayıs’ta Yan Yana Virüsten Dolar Çıkardılar!Son Dönem Yapılan Toplu İş Sözleşmesi ve Grev Süreçlerine İlişkin AçıklamamızdırEmeğin Hakları Olmadan Demokrasi Olmaz!Kadıköy Belediyesi Şirketi KASDAŞ ile Sendikamız Arasında İmzalanan TİS Sürecine İlişkin Açıklamamızİşveren Zulmü: Kodu 29Mücadele Sürüyor Genel-İş BüyüyorAbdullah Baştürk Eğitim ve Dinlenme Tesisleri ve Yönetici Ücretleri ile İlgili Asılsız İddialar Üzerine AçıklamaSendikamızın Yeni Yıl MesajıKurucu Genel Başkanımız ve DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk’ü AndıkAnayasa Mahkemesi’nden Üyelerimiz Lehine Yeni Hak İhlali KararlarıAbdullah Baştürk'ü AnıyoruzVergide Adalet Olmadan Ücrette Adalet OlmazNeden İnsan Hakları?Sendikamızın Hukuki Mücadelesi Sonuç Verdi: Anayasa Mahkemesi'nden Sendikal Hak İhlali KararıEngelsiz Bir Dünya İçin Mücadeleye!Salgın Sınıfsal Eşitsizliği Arttırıyor: Tek Yol ÖrgütlenmekEMEK Gazete'sinin 167. Sayısı ÇıktıDünya Çocuk Hakları Gününde Çocuklar İçin Eşit ve Adil Bir Dünyaİzmir Halkına Başsağlığı ve Sabır Diliyoruz, Siyasi İktidara ve Belediyelere ise Sağlıklı Güvenlikli Yapılarda Yaşam Hakkı İçin Çalışın Diyoruz!Cumhuriyet’in 97. Yılı Kutlu Olsun!İşçi Haklarına Saldırı Yasası MeclisteYokluk Değil Sömürü, Sabretme Değil MücadeleEPSU: İnsana Yaraşır İş İçin Yeni Bir Sosyal SözleşmeSalgın Eğitimdeki Eşitsizlikleri Derinleştirdi12 Eylül Karanlığına Karşı Mücadelemiz SürüyorFelaketler Öldürmez, İhmal ve Tedbirsizlik ÖldürürSendikamızın Bayram Mesajıİşverene Destek İşçiye YükMahmut Seren’i Aramızdan Ayrılışının 13.Yılında Saygı, Sevgi ve Özlemle AndıkMahmut Seren’i Ölümünün 13. Yıldönümünde Saygı, Sevgi ve Özlemle Anıyoruzİsmail Hakkı Önal’ı Ölümünün 18. Yıldönümünde Saygı, Sevgi ve Özlemle Andıkİsmail Hakkı Önal’ı Ölümünün 18. Yıldönümünde Saygı, Sevgi ve Özlemle AnıyoruzSağlık Bakanlığı’ndan Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi 23 Haziran Kamu Hizmetleri Günü: Kamunun Ticarileştirilmesine Son VerinEMEK Gazetesi'nin 165. Sayısı Çıktı15-16 Haziran İşçi Direnişi Kararlılık ve Mücadele Aşılamaya Devam Ediyor15-16 Haziran İşçi Direnişi 50. Yılında da İşçi Sınıfına Yol Gösteriyorİktisatçılardan Uyarı: Gelirler Yarı Yarıya DüşebilirBelediyelerin Dikkatine!Sendikamızın Bayram MesajıGeçmişten Günümüze 1 Mayısİnsanlığın Geleceği İşçi Sınıfının Ellerinde1 Mayıs Afişlerimiz ÇıktıKüresel Virüs Salgını Koşullarında 58. Yıl Kutlu OlsunEMEK Gazetesi'nin 164. Sayısı ÇıktıSu Piyasanın Değil, Tüm Canlıların Yaşam Hakkıdır!İlhan İlhan!Van-Bahçesaray’da Üyemiz Emrullah Ersari'yi KaybettikEMEK Gazetesi 163. SayıSağlık Sigortası Nedir? Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Faydalanırız?Yeni Yıl MesajımızAbdullah Baştürk'ü AndıkBir Sendikacı Neden Anılır?Hak, Hukuk, Adalet Yok, Sömürü Diz Boyu, Ne Yapmalı'yı KonuştukAbdullah Baştürk'ü AnıyoruzEMEK Gazetesi'nin 162. Sayısı ÇıktıBilim İnsanı, İnsan Hakları Savunucusu ve Siyasetçi Mümtaz Soysal’ı KaybettikRıza Kuas'ı AnıyoruzOtoriter Bir Emek Rejimi YerleşiyorBakan Müteahhitleri Kurtarma Programını Açıkladı Greta, Dünyayı Yönetenlere Kafa TuttuAliağa Bir Direnişçisini KaybettiSendikamız Genel Denetim Kurulu ve Genel Disiplin Kurulu Görev Dağılımları Yapıldıİklim Krizine Karşı İşçi Sınıfı GöreveEMEK Gazetesi'nin 161. Sayısı Çıktı12 Eylül Karanlığına Karşı Mücadelemiz Devam EdiyorGenel Yönetim Kurulumuz Görev Dağılımı YaptıEkonomi TıkırındaArtık Yeter! Her Yerde Barış Talep Ediyoruz! Uluslararası Panel: Sorunlar Benzer, Mücadele Dünya Çapında Genel Kurul Karar Verdi: Halk İçin Demokrasiyi Türkiye İşçi Sınıfı Kuracak Yeni Genel Yönetim Kurulumuz İşbaşında 17. Genel Kurulumuz Birlik, Mücadele ve Dayanışma Şiarı ile YapıldıSendikamızın Bayram MesajıKemal Nebioğlu’nu Sevgi ve Özlemle Anıyoruz DİSK/Genel-İş 17. Olağan Genel Kurulu ToplanıyorCiğerlerimizi KAZmayın! Mahmut Seren’i Sevgi ve Özlemle AndıkMahmut Seren’i Ölümünün 12. Yıldönümünde Saygı ve Özlemle Anıyoruz İsmail Hakkı Önal’ı Sevgi ve Özlemle AndıkEMEK Gazetesi'nin 160. Sayısı Çıktıİsmail Hakkı Önal’ı Ölümünün 17. Yıldönümünde Saygı ve Özlemle AnıyoruzBaşkanlar Kurulu Durumu DeğerlendirdiEMEK Araştırma Dergisi Haziran 2019/1 Sayısı Çıktıİstanbul'u Var Eden Belediye İşçilerine DavetAnkara Halk Ekmek GerçekleriSendikamızın Bayram MesajıNeoliberalizmin Gıda Egemenliğine Son VerelimÇocuk Susar, Sen Susma!EMEK Gazetesi'nin 159. Sayısı Çıktı1 Mayıs Bahar Oldu, Emekçiye Umut Oldu57 Yıla Bir BakışÇiftçi Olmadan Karnımız Doymaz57 Yıldır Sen Yürürsün Rüzgar YürürHaydi 1 Mayıs'a!Emekle Bütünleşen Belediyecilik İstiyoruzSu Doğal Varlıktır; Kimsenin Değildir, Piyasa Malı Hiç DeğildirMillet İşsiz Güçsüz Varlıktan KüçüldükSonumuz Fukişima Olmasın!Termik Zehirlenmeye İki Yıl DahaBakanlık İstatistiklerinde İşsizlik İtirafıAklın Yolu BirEMEK Gazetesi'nin 157. Sayısı Çıktıİzenerji Eylemine EPSU'dan DestekÜcretlere Vergi KazığıDİSK/Genel-İş Yıllığı ‘16-’17 Çıktı!Barışın Egemen Olduğu Bir Ülke Özlemiyle Yeni Yıla GiriyoruzAsgari Ücret, Ücretlerimize Nasıl Yansıtılmalıdır?Kurucu Genel Başkanımız Abdullah Baştürk'ü Andık İşçi Sınıfına Adanmış Bir Yaşam100 Gün Derman OlmadıDİSK/Genel-İş Şube Olağan Genel Kurulları Devam EdiyorAsgari Ücret İçin EylemdeyizDördüncü Sanayi Devrimi ve İşin GeleceğiEMEK Gazetesi'nin 156. Sayısı ÇıktıÜzüntülüyüz Lastik-İş Genel Başkanı Abdullah Karacan’ı KaybettikCumhuriyetin 95. Yılı Kutlu Olsun10 Ekim’de Kaybettiğimiz Barış Güvercinlerini Özlemle AnıyoruzDİSK/Genel-İş Başkanlar Kurulu Toplu Sözleşme Hakkı ve Ücretler Vurgusu Yaptıİşsizlik Fonu Sermayenin Can Simidi Değildir!EMEK Gazetesi'nin 155. Sayısı ÇıktıOkullar Açıldı! Eğitimde Durum Ne Olacak?12 Eylül Tüm Sonuçlarıyla Devam Ediyor!“Türkiye’de Sosyal Güvenlik Sisteminin Durumu ve Sorunları” Raporumuz Yayımlandı!Barış İçin El EleSendikamızın Bayram MesajıKemal Nebioğlu’nu Vefatının 12. Yılında Saygı ve Özlemle AnıyoruzTerörü LanetliyoruzMahmut Seren’i Aramızdan Ayrılışının 11.Yılında Sevgi, Saygı ve Özlemle AndıkMahmut Seren'i Vefatının 11. Yıldönümünde Sevgi ve Özlemle AnıyoruzProf. Dr. Cevat Geray'ı Sonsuzluğa Uğurluyoruzİsmail Hakkı Önal’ı Vefatının 16. Yıldönümünde Saygı ve Özlemle Andıkİsmail Hakkı Önal’ı Ölümünün 16. Yıldönümünde Saygı ve Özlemle Anıyoruzİşçi Sınıfının Unutulmaz Önderi Kemal Türkler Mücadelemizde YaşıyorYatağan'da Özelleştirme İki İşçi Hayatına Mal Oldu! EMEK Gazetesi'nin 154. Sayısı ÇıktıSoma Davası'nda Vicdanları Yaralayan KararÖnlenmesi Mümkünken 24 Yurttaşımızı Kaybettik! Üç Yanımız Nükleer Başımız Belada Bayram Kutlu Olsun, Umut Olsun!15-16 Haziran İşçi Direnişi İşçilere Yol Göstermeye Devam Ediyor Yöneteceklerden Talep EdiyoruzDoğanın Sahibi Değil ParçasıyızEMEK Gazetesi'nin 153. Sayısı ÇıktıBugün Günlerden Deniz, Yusuf, HüseyinGenel-İş 1 Mayıs Oldu!Dünden Bugüne 1 Mayıs’larYerel Yönetim Şirketlerinde Bakanlar Kurulu Kararı ile Ayrımcılık Nükleer ile Hayat, Hayatta Nükleer Olmaz !Haksızlığa Uğradı; İşsiz Kaldı, Yaşamını Yitirdi!56. Yılında Genel-İş56 Yıldır Sen Yürürsün Rüzgar YürürAfişlerimiz ve Bildirimiz Çıktı... Haydi 1 Mayıs'a!EMEK Gazetesi'nin 152. Sayısı ÇıktıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile GörüştükSu Meta Değildir ve Kapitalizmin Kar Hırsına Terk Edilemez!4 Aralık 2017 Tarihinden Önce İhalesi Feshedilen Alt İşveren İşçilerinin Durumu Şeker Fabrikaları Değerinin Çok Altında Üç Kuruşa Satıldı8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Afişlerimizİşçi Arkadaş İntihar Kurtuluş Değildir!ASAT Şebeke İmalatı Çalışmasında Yaralanan İşçiyi Kaybettik DİSK/Genel-İş Başkanlar Kurulu Toplantısı Ankara’da GerçekleştirildiEMEK Gazetesi'nin 151. Sayısı Çıktı 38 Yıldır Sermaye Gülüyor Gülme Sırası BizdeSendikamızın Yeni Yıl MesajıSendikal Mücadelede Bir Kutup Yıldızı: Abdullah Baştürkİşçi Sınıfı Bir Önderini Daha Kaybettiİzmir’de Ayrımsız Kadro İçin Alandayız!İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne Uyulmasını Talep Ediyoruz!Filistin Halkı Kazanacak15. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi DİSK/Genel-İş Oturumu YapıldıEMEK Gazetesi 150. Sayısı ile Mücadelemize Işık Tutmaya Devam ediyorAvrupa Parlamentosu’na Seslendik10 Ayda 71 İşçi İntihar Ederek Yaşamına Son Verdi!Eskişehir'den Seslendik: Güvenceli Çalışma İnsanca Yaşam İstiyoruz! Peş Peşe İki Büyük Acı: Başınız Sağolsun Erinç HocaBu Kez Acı Haber Bursa'dan İşkolumuzda 11 İşçi Kardeşimizi İş Cinayetinde KaybettikTaş Kömürüne DokunmayınCumhuriyet’in 94. Yılı Kutlu Olsun!Zorunlu Arabuluculukta Sermayenin İtirafıTaşeron Şirket İşçilerini Ne Bekliyor?Şirketlerin Gözü Aydın ÇED Kalkıyor!Orta Vadeli Zam ve Yoksulluk Programı 12 Eylül SürüyorSavaşlar İşçi Sınıfı İçin Ölüm ve Daha Çok Sömürü Demektir!Sendikamızın Bayram Mesajı Adalet Kurultayındayız: Herkes İçin Adalet! İşçi Sınıfı İçin Adalet! Vaatler Çöpe İşçiler MücadeleyeSakarya’da Tarım İşçileri Göz Göre Göre ÖldüDİSK Genel Başkanlarından Kemal Nebioğlu'nu Saygıyla AnıyoruzGenel-İş Başkanlar Kurulu: Güçlü Bir İşçi Sınıfı İçin Görev BaşınaMahmut Seren’i Aramızdan Ayrılışının 10.Yılında Sevgi, Saygı ve Özlemle AndıkMahmut Seren'i Saygı ve Özlemle AnıyoruzKenan Budak’ı Katledilişinin 36. Yılında Anıyoruzİsmail Hakkı Önal’ı Saygı ve Özlemle Andıkİsmail Hakkı Önal’ı Ölümünün 15. Yıldönümünde Saygı ve Özlemle AnıyoruzUnutulmaz İşçi Önderi Kemal Türkler'i Saygıyla AnıyoruzÖzcan Kesgeç'i Saygıyla AnıyoruzGrev Tehdit Değil Haktır!İşçi Sınıfı İçin Adalet! DedikSendikamızın Bayram Mesajı15-16 Haziran’da Alanlarda Haykırdık: Kıdem Tazminatı Gaspına, Taşeron Köleliğine ve OHAL Adaletsizliğine Son!Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan İşçilerin İşlerine İadesini İstedikMardin Valisi ile Görüştük, Üyelerimizle BuluştukDicle Üniversitesi'ndeydik15-16 Haziranın Işığında OHAL’in Kaldırılmasını Talep Ediyoruz! Çocuklara Kıymayın Efendiler!Seni Unutmayacağız Belgüzar Başkan…Zeytin Ağacı Fermanla Ölmez !Kıdem Tazminatı İçin Eylem GünüODTÜ Rektörlüğü ile Görüştük Kıdemi Değil Taşeronu KaldırGenel Yönetim Kurulu Çukurova’da Grev Bir Haktır Yasaklanamaz!L20 Zirvesi Berlin'de Yapıldı Yüreğimiz Soma’da Öfkemiz SokaktaAvusturya Modeli Değil Türkiye Modelinde IsrarcıyızAbdullah Baştürk'ün Adı Çankaya'daAhmet İsvan’ı Sonsuzluğa UğurluyoruzAfişlerimizle, Bayraklarımızla, Umutlarımızla, Taleplerimizle Alanlardaydık...EPSU 1 Mayıs Açıklaması: Dünya İşçileri Birleşin!ODTÜ’de 1 Mayıs HazırlığıKaybettiklerini Unutma, Kalanlar İçin Savaşİtiraf Ettiler: İşçinin Kıdemi Piyasayı Fonlayacakİnsanca Yaşamak İçin Haydi 1 Mayıs'aAfişlerimizle, Bayraklarımızla, Umutlarımızla AlanlardayızGenel-İş Bir Çınarını Sonsuzluğa Uğurladıİşsizin Parası İle İşveren Teşvik Edilemez!İşçi Sınıfı Mücadelesinde 55 YılAydınlık Türkiye Mücadelesini Sürdürmeye Devam Edeceğiz7.1 Milyon İşsize İş Bulun!Bir Sendikanın Örgütlenmesi Suç OlamazGenel Yönetim Kurulumuz Van, Şırnak ve Silopi'deDiyarbakır’dan Seslendik: İşçiler İşlerine Dönsün Hukuksuzluk Son Bulsun!Emek Gazetesi'nin 146. Sayısı Yeni Formatıyla Çıktı!Bugün Dünya Su Günü: Su YaşamdırHukuksuzluk Bitsin! İşçiler İşlerine Geri Dönsün!El Attılar, İşsizliği KatladılarAsbestli Yıkımın Durdurulması Sonrasında Yetkililer Hakkında Suç Duyurusunda Bulunulduİçişleri Bakanı ile GörüştükSendikamız Hakkari Şube Olağan Genel Kurulu YapıldıReferandum Sonrası Güvencesiz Memurluk Geliyor!İşçiler İşlerine DönsünSınıf Sendikacılığında 50. YılKarbel Grevinde Başarıya UlaştıkKarabağlar Belediyesi İşçileri Grevde: İşçiler Köle Değildir, İş Ekmek Yoksa Barış da Yok!Her Şey 37 Yıl Önce BaşladıGrev Yasağına Rağmen Direnen Metal İşçileri Kazandı Metal İşçilerine Grev Yine Yasaklandı Prof. Dr. Gürhan Fişek'i KaybettikC-AYALIM!“İşiniz Var Daha Ne İstiyorsunuz”İstanbul'da Yaşanan Katliamı Lanetliyoruz!Sendikamızın Yeni Yıl MesajıOnayımız Yok! İşverenlere Hayırlı Olsun!Asgari Ücret Eylemleri Emek Büroları Açılışına KatıldıkAbdullah Baştürk'ü AndıkAbdi İpekçi Sordu Abdullah Baştürk YanıtladıBugün de Kayseri: Artık YeterHawking diyor ki: Paylaşmayı öğrenmemizin zamanı İşte Asgari Ücret Gerçekleri!Beşiktaş’ta Yaşanan Bombalı Terör Saldırısını LanetliyoruzÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu Sendikamızı Ziyaret EttiEngel Tanımayın, Hayata Katılın, Talep Edin!DİSK/Genel-İş Başkanlar Kurulu: İşçi Sınıfı Güvencesizlikle Kuşatılıyor12 Öğrencimizi Yangında Kaybettik: 5216 Madde 7/uDİSK/Genel-İş Başkanlar Kurulu Toplantısı Ankara’da YapıldıAdana'daki Saldırıda Üyemizi Kaybettikİşçi Sınıfının Derdi Eşitsizlik! Senin Derdin Ne?Madenciler Niye Ölüyor?10 Ekim Katliamı Davasının TakipçisiyizÇorum Belediye İşçilerinin Ankara Yürüyüşünün Gazetecisi Mete Akyol’u KaybettikBasın Özgürlüğünde Yüz Yıl Geriye Gittik Özelleştirme ve Kapatılma Tehlikesi Altında İki Verimli Kurum: Türkiye Petrolleri ve Paşabahçe Cam SanayiiOyalama İstemiyoruz Kadro İstiyoruz!Yoksulluk Sınırının Üzerine Çıkmak Mı Yoksa Eşitsizlikleri Ortadan Kaldırmak Mı?Sendikamızdan Güney Koreli İşçilerin Mücadelesine DestekYönetmelik Değişti: YHK'da bağıtlanan 1 yıldan az süreli toplu iş sözleşmeleri için fiyat farkı ödenecekUNICEF'in Uluslararası Dünya Kız Çocukları Günü AçıklamasıBergama’da Kültür Merkezi AçılışıBirinci yılında Ankara Katliamı:“Yasaklarla acılar yok sayılamaz”Halk Ekmeklere Sahip ÇıkalımODTÜ’de Haykırdık: İnsanca Çalışmak İnsanca Yaşamak İstiyoruz!Genel İşler İşkolunda 24 İşçiyi İş Cinayetlerinde YitirdikDİSK Güvenlik-Sen Sendikamız Genel Yönetim Kuruluna Dayanışma Ziyaretinde BulunduBayramımız Barış Olsunİş Kazaları Hız Kesmiyor: Varto Temsilcimiz İş Kazası GeçirdiAsgari Ücret 1300 TL'nin Altına Düşmeyecek Ama..1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Barış ve Demokrasi Talep EdiyoruzFelaketler Öldürmez, İhmal ve Tedbirsizlik ÖldürürTürkiye Varlık Fonu: Hükümet A.Ş.Belediyelere Kayyum Meclis'teki Uzlaşmayla Geri Çekildi!Darbe Girişimi Püskürtüldü Artık Tam Demokrasi İstiyoruz!İstanbul'dan Sonra İzmir'den Haykırdık: Darbeye Hayır! Demokrasi Hemen Şimdi!2016 Temmuz Verilerine Göre Genel İşler İşkolunun Durumu Uluslararası İşgücü Yasası Meclis'ten GeçtiMahmut Seren’i Aramızdan Ayrılışının 9.Yılında Sevgi, Saygı ve Özlemle AndıkESHOT Şoförlerinden Kıdem Tazminatı EylemiSendikamızın Bayram MesajıSıra İş Mahkemelerine Geldi!Diyarbakır 2 Nolu Şubemizin Olağanüstü Genel Kurulu YapıldıMersin'de ve Hatay’da 15-16 Haziran Panelleri YapıldıGenel-İş Emek Araştırma Dergisi (GEAD) Yeniden Yayın Hayatına Döndü15-16 Haziran Şanlı İşçi Direnişi Mücadelemize Işık Tutmaya Devam EdiyorDİSK 15-16 Haziran Direnişi 46. Yıl EtkinliğiSendikamızın 65. Hükümet Programına İlişkin Basın Açıklamasıdır...2015 Yılında 1 Milyon Genç Kayıtdışı Çalıştırıldı!Adana’da 10 Ekim Emek, Barış ve Demokrasi AnıtıTürkiye’nin Uluslararası Çalışma Örgütü KarnesiDİSK-AR: Yeni İşsizlerin Yarısı Üniversite MezunuDİSK-AR: İşsizliğin Girdabında Kadınlar,Gençler ve Geçici İşçiler VarDİSK-AR: Yöntem Değişikliği De İşsizliği DurduramadıDİSK-AR: Orta Vadeli Program Güvencesizlik Ve Yoksulluk ProgramıdırDİSK-AR: İşsizlik 42 Ayın Zirvesinde