Kadro Talebimizi Meclis’e Taşıdık!

Bu Hafta TBMM’deydik:

Vazgeçmiyoruz; KADRO Hakkı Kararlılığımızı Sürdürüyoruz

Belediye şirket işçilerinin kadro hakkını alması için Eylül ayında, örgütlü olduğumuz bütün işyerlerinden, eylemlerle başlattığımız kampanya, Meclis ziyaretlerimizle devam ediyor.

Belediye şirket işçilerine kadro verilmesi için kamuoyu oluşturmak, işçilerin uğradığı ayrımcılığı duyurmak ve hak talebimizi vurgulamak amacıyla başlatmış olduğumuz kampanyamız doğrultusunda eylem, etkinlik ve basın açıklamaları yapmıştık. Daha sonra Ankara Ulus Meydanı'nda 3 Kasım 2022’de Genel Başkanımızın yapmış olduğu basın açıklamasıyla bu talebimizdeki ısrarımızı bu kez Ankara’dan duyurmuş ve Meclis’e giderek kanun teklifi taslağımızı sunacağımızı söylemiştik.

Genel Başkanımız Remzi Çalışkan ve Genel Sekreterimiz Şükret Sevgener belediye şirket işçilerinin kadroya alınmasıyla ilgili kanun teklifi taslağımızı Meclis’te grubu bulunan partiler; AKP, CHP, HDP VE İYİ PARTİ’ye 29 ve 30 Kasım’da götürdü. Genel Başkanımız sırasıyla HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, AKP Grup Başkan Vekili Yılmaz Tunç, CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç, İyi Parti Grup Başkan Vekili Dursun Müsavat Dervişoğlu ile görüşerek belediye şirket işçilerinin de kadroya alınması için hazırladığımız kanun teklifi taslağını sundu ve belediye şirket işçilerine yapılan ayrımcılığı anlattı.

Genel Başkan Çalışkan, Grup Başkan Vekillerine sunmuş olduğu taslağın gerekçeleri ve belediye şirket işçilerinin yaşadığı ayrımcılığın son bulması için hem sözlü hem de yazılı olarak şu taleplerimizi aktardı:

• Kamuda sözleşmeli, geçici, ücretli personel istihdamı yerine, kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalıdır.
  • Yerel yönetimlerde çalışan kamu işçilerinin haklarında kayıplar olmamalıdır.
  • Belediye şirket işçileri kamu hizmeti yapmaktadır. Bu nedenle tüm belediye işçileri haklar konusunda eşit olmalı ve belediye şirket işçilerine de kadro ve ilave tediye hakkı verilmelidir.
  • İş güvencesi hakkı tüm çalışanları kapsayan bir hak olarak yeniden düzenlenmelidir. Eşit iş yapan kamu çalışanları arasında mali, sosyal ve özlük farklılıkları giderilmelidir.
  • 5393 sayılı Belediye Kanunu’ndaki norm kadro sınırlamaları kaldırılmalıdır.

Genel Başkanımızın partilere aktarmış olduğu belediye şirket işçilerinin hak kayıplarına ve taleplerimize dair metni ekte sunuyoruz.

Dosya Metni (pdf)