1938’de Tunceli/Mazgirt’te dünyaya gelen ve 24 Temmuz 2002’de yitirdiğimiz Sendikamızın Genel Başkanı İsmail Hakkı Önal, Genel-İş’in ve DİSK’in kurumsallaşması, işçi sınıfının örgütlülüğü ile sınıfsal haklarının kazanıma dönüşmesinde önemli roller üstlenmiş, yaşamı mücadele ile geçmiş hem gerçek bir sendikacı hem de önemli bir hukuk insanıydı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenci olduğu yıllardan itibaren işçilik yapmış ve işçi hareketi içerisinde yer almış olan Önal, 1978 yılında Sendikamızın Toplu Sözleşmeler ve Hukuk İşleri Daire Başkanı olmuş ve bu görevini 12 Eylül 1980’de sendikal faaliyetler ülke genelinde durdurulana kadar sürdürmüştür.
12 Eylül 1980 Darbesi sonrasında açılan DİSK ve Genel-İş davalarının hukuk ve demokrasi savaşçısı olarak öncülük yapan İsmail Hakkı Önal; Konfederasyonumuz ve Sendikamızın yeniden örgütlenmesinin başlıca mimarlarından biri olmuştur. İsmail Hakkı Önal, darbenin mağduriyetlerini yaşamış, hukukun askıya alındığı darbe döneminde 4 yıl tutuklu kalmış, sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engelleri kaldırmak için mücadele etmiş bir avukat-sendikacıydı.
1991’de DİSK ve bağlı sendikaların faaliyetlerinin serbest bırakılması ile sendikal çalışmalara yeniden katılan Önal, DİSK’in 19 Ocak 1992’de yapılan 8. genel kurulunda yönetim kurulu üyesi oldu ve ardından Abdullah Baştürk’ün yaşamını yitirmesi dolaysıyla 2 Şubat 1992’de Sendikamızın genel başkanı oldu. Uluslararası üst örgütlerimiz PSI ve EPSU’nun yönetim kurullarında da yer alan Önal, yaşamının 34 yılını adadığı Genel-İş’in geçmişi, mücadele geleneği ve saygınlığının mimarlarındandır.
İsmail Hakkı Önal’ın 12 Eylül ardından yapılan yargılamalardaki Genel-İş savunusu tarihe not düşülmüştür. İsmail Hakkı Önal’ın Genel-İş savunması şöyleydi:
“Kurulduğu günden yöneticilerinin elinden alındığı 12 Eylül 1980 tarihine kadar ülkemizde çağdaş sendikacılığın örneği olmuş işyerindeki üyesinden en üst yöneticisine kadar tüm mensuplarının çaba ve fedakârlıklarıyla yaşamın her alanında üyeleriyle iç içe olmuş gelişmiş demokratik ülkelerdeki sendikal merkezlerin övgülerini kazanmış Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası’na yöneltilen suçlamalar kabul edilemez. Genel-İş Sendikası tüzel kişiliğinin ve biz yöneticilerinin aklanacağına inanıyorum”. Nitekim söylediği gibi de olmuş 11 yıl süren hukuk mücadelesinin ardından Genel-İş ve yöneticileri aklanmış, beraat etmiştir.
Önal, bütün yaşamını işçilerin hakları için, eşitlik ve adalet için, belediye işçilerinin özelinde bütün emekçilerin insanca yaşam koşullarına ulaşabilmesi için çaba sarf etmiş öncü bir sendikacıydı.
Ölümünün 22. yılında saygı ve minnetle andığımız İsmail Hakkı Önal’ın sendikamız ve işçi sınıfı için yaptığı fedakârlıklar ve mücadelesi hiç unutulmayacaktır.