Avrupa, Afrika kıtasındaki üreticilerin kendi COVID-19 aşılarını yapmalarına izin verecek önerileri engellerken, ay sonunda kullanım süresi sona erecek milyonlarca dozu istifleyerek Afrika'ya ihanet etti. Public Services International (PSI)’ın da üyesi olduğu Halkın Aşı İttifakı, Afrika toplantısı öncesinde Avrupalı liderleri, Afrika Birliği’ni (AU) ve Avrupa Birliği (AB)’ni uyardı.
Avrupa Birliği bu yıl Afrika’ya bağışladığından 25 milyon daha fazla aşı dozunu depolayacak!
AB, Afrika’ya bağışlanan 30 milyon dozdan çok daha fazlasını, 55 milyon doz COVID aşısını, şubat ayı sonuna kadar atmak zorunda kalacak.
Şu anda dünyanın en büyük aşı ihracatçısı olan AB, Afrika ile kurduğu özel ilişkiye rağmen, ürettiği aşıları göz yaşartıcı fiyatlarla zengin ülkelere satmaya öncelik verdi ve aşı ihracatının sadece yüzde sekizini Afrika kıtasına yaptı. Almanya için rakamlar daha da kötü; Pfizer aşısının arkasındaki Alman ilaç şirketi BioNTech'in aşı ihracatının sadece yüzde biri Afrika'ya gitti.
Aynı zamanda, Almanya liderliğindeki AB üye ülkeleri, Güney Afrika ve Hindistan tarafından masaya yatırılan ve Afrika Birliği ve 100'den fazla ülke tarafından COVID aşılarının üretimine izin verecek bir fikri mülkiyet feragatnamesi için desteklenen tekliflerin büyük bir engelleyicisi olmuştur.
Zirve bildirisinin sızdırılan taslakları, AU'nun feragat konusundaki ısrar diline rağmen, AB ile AU arasında bir bölünme olduğunu gösteriyor. Geçen yaz, AU-AB zirvesine ev sahipliği yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, feragat için desteğini açıkladı, ancak o zamandan beri AB'nin bu konuyla ilgili duruşuna meydan okumaya dair çok az şey yaptı.
Yıl başından bu yana Afrika'da Kovid-19 nedeniyle çeyrek milyon insanın, yani günde yaklaşık 7.000 kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Aşı yetersizliği nedeniyle kıtadaki insanların sadece yüzde 11'i bugüne kadar ilk iki COVID aşısını aldı.
AB'de takviye aşısı olan kişilerin sayısı, Afrika'da iki doz aşı yaptıranların sayısının üçte birinden fazla!
African İttifakı, Christian Aid, Oxfam, PSI ve UNAIDS dahil olmak üzere yaklaşık 100 kuruluştan oluşan Halkın Aşı İttifakı, AB'nin Afrika'daki aşı eksikliğinden sorumlu tutulması gerektiğini, çünkü AB'nin Afrika'da çok sıkı bir şekilde durduğunu söylüyor. Kıtanın kendi aşı dozlarının üretebilmesinin yolunun açılması gerekiyor.