İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Toplu İş Sözleşmesi İmzaladık

30/04/2021

Sendikamız ile İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN A.Ş.’de çalışan 7 bin işçiyi ilgilendiren 01.01.2021 – 31.12.2022  tarihlerini kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. Toplu iş sözleşmesinde işçilerin günlük ücretlerinde artış yapılarak sosyal haklarında kazanımlar sağlandı.

Kültürpark’ta düzenlenen imza törenine Genel Başkanımız Remzi Çalışkan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, CHP İzmir Milletvekilleri; Murat Bakan, Sevda Erdan Kılıç, Ednan Arslan, Genel Sekreter Şükret Sevgener, Toplu Sözleşmeler Daire Başkanı Çetin Çalışkan, Örgütlenme Daire Başkanı Taner Şanlı, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal, İzmir 3 No’lu şube Başkanı Faruk Saral, İzmir şubelerimizin başkan ve yöneticileri, belediye yöneticileri ile belediyede çalışan temsilci ve üyelerimiz katıldı.

İmza törenindeki konuşmasına konukları ve üyelerimizi selamlayarak başlayan Genel Başkanımız Remzi Çalışkan şunları söyledi:

Konuşmama İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs kutlu olsun diyerek, önderlerimizi anarak başlamak istiyorum. 1977 1 Mayısı’nda ve Şanlı 15-16 Haziran İşçi Direnişi’nde kaybettiklerimizi buradan saygıyla anıyoruz. Başta Kurucu Genel Başkanımız Abdullah Baştürk, Konfederasyonumuz Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler olmak üzere işçi sınıfı önderlerimizi ve kaybettiğimiz bütün yoldaşlarımızın anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.

Şafaktan şafağa İzmir’i taşıyan hat şoförlerine, Türkiye’nin en büyük atölyesinde çalışan atölye işçilerine, doğumdan ölüme İzmir’e hizmet eden İZELMAN işçilerine selam olsun. Toplu sözleşmeniz hayırlı olsun. Çünkü bu tabloyu sizler yarattınız. Aşkla İzmir diyen Büyükşehir Belediyemizin değerli Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’e teşekkür ediyoruz.

Zor dönemlerdeyiz, bu zor dönemlerde kutsal bir görev yapıyoruz. Kapanma var. Herkes evine ama işçiler dışarı. Bu zor zamanlarda belediyenin bütün kademelerinde çalışan kardeşlerimi saygıyla selamlıyorum, hepsine teşekkür ediyorum. Salgında kaybettiğimiz işçi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı, halen tedavileri devam eden işçi kardeşlerimize şifa diliyorum.

1 Mayıs’la bütünleşen bir tören yapıyoruz. 1 Mayıs’ta işçilerin talepleri var çünkü biz bugünü kurtaran bir sendika değiliz. Biz yarını da aydınlık geleceğimizi de çocuklarımızın geleceğini de düşünürüz. O yüzden emeğimizi de demokrasiyi de demokrasi mücadelesini de sonuna kadar savunuruz. Bu mücadeleyi yürüten Genel-İş’in onurlu üyeleri, sizlere ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Genel-İş’i büyütüyorsunuz. Abdullah Baştürk’ün çizgisinde yürüyorsunuz. O çizgiden sapmayın. Hak için, emeğimiz için mücadelemizi sonuna kadar götüreceğiz.

Bu salgın sürecinde sağlık emekçilerinden sonra özellikle zorunlu işlerde çalışan belediye işçilerine de bir an önce aşı talep ediyoruz. Eğer biz hastalanıp çalışamazsak içeride kalanlara bir faydamız olmaz. Önce aşı olalım ki faydamız olsun. Biz de kendimizi korumak istiyoruz. Ailelerimiz var, çocuklarımız var. Eşit aşı, öncelikli aşı istiyoruz. Acil ve zorunlu işler dışında bütün işler durdurulsun diyoruz. Çalışırken hasta olan işçi arkadaşlarımıza, özellikle Covid-19’dan dolayı hastalanan arkadaşlarımız için bu hastalığın meslek hastalığı olarak kabul edilmesini talep ediyoruz. Kod 29’un ismini değiştirerek bizi kandırmaya çalışmasınlar. Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne, bizi günde 47 TL’ye mahkûm etme zulmüne hayır diyoruz ve demeye devam edeceğiz.

İşsizlik fonuyla sermayeye, patronlara kıyak yapma anlayışından vazgeçilmesini ve işçilere destek olarak verilmesini istiyoruz. Kadına yönelik şiddetin, kadın cinayetlerinin en fazla olduğu bir dönemde İstanbul Sözleşmesi’ni ortadan kaldıran anlayışa hayır diyoruz. İstanbul Sözleşmesi uygulansın diyoruz.

“Helal olsun” diyerek alanda toplananları selamlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise konuşmasında şunları söyledi:

Sizin yarattığınız dip dalga, tüm siyasi aktörleri, siyasal partileri değiştiriyor. Bu ne demek? Kibrin, küstahlığın, kutuplaştırmanın geride kaldığı bir Türkiye demek. Kucaklayıcı, samimi, emek ve demokrasiden yana, şeffaf, hesap verebilir bir yönetim demek. Yani başka bir dünya demek. 22 Temmuz 2020’de, hepinizin hatırlayacağı gibi, Kanun Hükmünde Kararname nedeniyle mağdur olan çalışanlarımızın tüm sosyal haklarından eksiksiz yararlanabildiği yeni bir sisteme geçmiştik. Bu kararımızla, Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki işçilerimizi, toplu sözleşmeden faydalandıran ilk büyükşehir belediyesi olduk. Bununla gurur duyuyorum. 31 Temmuz 2019’da göreve geldikten sadece birkaç ay sonra, adaletsizliklere karşı sizlerle birlikte mücadele etmeye söz vermiştim. Yaşadığımız adaletsizliklerle, belediyemizden başlamak üzere mücadele edeceğim demiştim. Önümüzdeki dönemde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde eşit işe eşit ücret verilecek demiştim. Çok şükür. Bu noktaya artık çok yaklaştık. Büyükşehir belediyesinin işçileri, hangi belediye şirketinde çalışırsa çalışsın, bu dönemin sonunda aynı düzeyde maaş alacak. Eşit işe farklı maaş adaletsizliği tarihe karışacak. Bu bizim ortak başarımızdır. Siz ve biz olmayı bir kenara bıraktık. Tek yürek olduk. Sizlerle birlikte oluşturduğumuz bu büyük dayanışma ile iftihar ediyorum. 1 Mayıs yaklaşıyor! İşçinin, emekçinin bu büyük bayramı yaklaşırken, hepinizi kardeşlikle ve muhabbetle kucaklıyorum. Mazlumların, ezilenlerin, alın teri dökenlerin ve daha güzel bir dünya için tüm haksızlıklarla mücadele edenlerin bayramı, 1 Mayıs İşçi Bayramımız kutlu olsun.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Toplu İş Sözleşmesi İmzaladık