15/12/2016
Dünyaca ünlü İngiliz fizikçi, evrenbilimci, astronom, teorisyen ve yazar Prof. Dr. Stephen Hawking, 1 Aralık 2016 tarihinde The Guardian gazetesine yazdığı bir yazıda günümüz toplumunu değerlendirdi. Hawking’in yazısında hepimizi ilgilendiren konulara değiniliyor. Özet olarak şöyle:
Ekonomik eşitsizlikler giderek artıyor. İnsanların yaşam standartları kötüleşiyor, hatta hayatlarını kazanmaları güç hale geliyor.
Teknolojinin gelişmesi, üretimin makineleşmesi işlerimizi elimizden alıyor, almaya devam edecek.
İşin geleceği: otomasyonun hakim olduğu bir çalışma yaşamı ve yalnızca yüksek düzeyde yaratıcı ve denetim rolünde az sayıda çalışan. Bu durum eşitsizlikleri daha da artıracak.
Sesinin duyulmadığını düşünen halklar öğüt dinlemiyor, yeni bir düzen arayışı başlıyor
Artık insanlar kendilerinin temsil edilmediğini düşünüyor. Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılması ve Amerikan halkının Donald Trump’ı başkan olarak seçmesi, siyasetçiler tarafından görmezden gelindiklerini düşünen halkın bir haykırışıydı. Elitlere karşı alınan bir tavırdı çünkü siyasetçiler, sendikacılar, sanatçılar, iş adamları Avrupa Birliği’nden çıkmaması yönünde tavsiye vermişti Britanya halkına. Ancak insanlar elitlerin uzmanların bu öğütlerini dinlemedi. Hawking bunu halkın yeni bir düzen arayışı olarak nitelendiriyor.
Az sayıda insan çok yüksek gelir elde ediyor, yoksul halk zenginlerin yaşamına medyadan tanıklık ediyor
İnternetin sunduğu platformlar küçük bir grup insanın çok az kişi istihdam ederek çok büyük karlar elde etmesine olanak sağlıyor. Finans sektörü de aynı şekilde; az sayıda çalışan fakat çok yüksek karlar elde eden bir grup. Bu kaçınılmaz bir gelişme ancak toplumsal açıdan da yıkıcı etkileri var.
İnternet ve sosyal medyanın küresel olarak ulaştığı nokta, aynı zamanda, eşitsizliklerin boyutunu daha önce olmadığı kadar görünür hale getiriyor. Zenginlerin lüks içindeki yaşamına telefonu olan herkes tanıklık edebiliyor.
Yeni bir yaşam umuduyla göç edenler aradıklarını bulamıyor
Bunların sonucunda kırsaldaki yoksullar bir umutla büyük şehirlere göç ediyor. Daha iyi bir yaşam arayışındaki ekonomik göçmenlerin arasında katılıyorlar. Ulaştıkları ülkelerde de birtakım ekonomik ve altyapısal talepler oluşmasına neden oluyorlar.
Dünya liderleri bu işi başaramadı, artık sınırları kaldırmalı ve paylaşmayı öğrenmeliyiz
İnsanlık tarihi boyunca, hepimizin birlikte çalışmasına en çok ihtiyaç duyulan dönemdeyiz. Pek çok çevresel sorunla karşı karşıyayız. Artık duvar örmek yerine sınırların kaldırılmasına ihtiyaç var. Dünya liderleri başarısız olduklarını kabul etmeliler. Dünyanın kaynakları küçük bir kesimin elinde toplanmaya devam ediyor ancak artık paylaşmayı öğrenmemizin zamanı geldi.