24/01/2017
24 Ocak 1980 ekonomi kararlarının üzerinden 37 yıl geçti. Ocak 1980 - Eylül 1980 arasında uygulanamayan kararlar 12 Eylül askeri darbesiyle uygulamaya sokuldu ve Türkiye sadece ekonomik değil aynı zamanda siyasi, toplumsal ve kültürel açılardan köklü olarak ve silah zoruyla dönüştürüldü.
Dünya kapitalizminin merkez devletleri -ABD ve İngiltere başta olmak üzere– ile dünya finans kurumları kapitalizmi yaşadığı krizden çıkarmak için neoliberal reçeteyi, gelişmekte olan ülkelere dayattılar. Gelişmekte olan ekonomiler kapitalizmin merkez ekonomilerine bağlandı.
Türkiye işçi sınıfı bu dönüşümün maliyetini ücretleri ve refah düzeyi gerileyerek ödedi. Sınıf örgütlerini ve haklarını kaybetti, sınıf önderlerine olmadık eziyetler çektirildi. İşçi sınıfı demokratik olarak oluşturduğu sınıf örgütlenmelerinden uzaklaştırılarak , ortaçağ zihniyetine sahip örgütlenmelerin kucağına itildi. İşçi sınıfı dayanışması yerini biat kültürüne bıraktı.
Bugün emeğin durumuna baktığımızda 24 Ocak kararlarıyla gelen 12 Eylül askeri darbesiyle aslında sermaye sınıfının işçi sınıfı üzerinde tahakküm kurduğunu söyleyebiliriz. 24 Ocak kararları ülkemizde güvencesiz ve sendikasız çalışmaya mecbur bırakılan; milli gelirden ve ekonomik büyümeden payını alamayan yoksullar ve işsizler yarattı.