21/7/2017
Konfederasyonumuz DİSK’in kurucusu ve ilk Genel Başkanı, T.Maden-İş Genel Başkanı, Türkiye işçi sınıfının unutulmaz işçi önderlerinden Kemal Türkler’i, katledilişinin 37. yılında saygıyla anıyoruz.
1926 yılında Denizli’de yoksul bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya gelen Kemal Türkler, ilk ve orta öğrenimini Denizli’de tamamladıktan sonra 1947 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandığı yıl Bakırköy’de Emayetaş Fabrikası’nda çalışmaya başlayan Türkler, ekonomik durumunun zorlaması nedeniyle iki yıl sonra öğrenimini terk etmek zorunda kaldı.
İstanbul’da çalıştığı bu yıllarda sendikal çalışmaların içine girerek, 1951 yılında daha sonra DİSK’in kurucu sendikalarından biri olacak olan Demir ve Madeni Eşya İşçileri Sendikası’na (sonraki adı Türkiye Maden-İş) üye oldu. Türkiye’de yapılan ilk grev olan 1963 Kavel Kablo Fabrikası direnişinde aktif görev aldı. Grev yasası çıkmamış olmasına karşın, Türkiye’de yapılan ilk grevdir. Sırasıyla şube yöneticisi, şube başkanı, yürütme kurulu üyesi, genel sekreter ve genel başkanlık görevlerinde bulundu.
1958 yılında Sabahat Türkler ile evlenen Kemal Türkler’in Yasemin ve Nilgün adlarında iki kız çocuğu dünyaya geldi.
13 Şubat 1961’de Şaban Yıldız, Rıza Kuas, Kemal Nebioğlu, Salih Özkarabay, İbrahim Güzelce ve Avni Erakalın’ın da aralarında bulunduğu 10 sendikacı ve sendika şoförü Adnan Arkın ile birlikte Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) kuruluşunda yer aldı. Türk-İş’ten ayrılan sendikalarla birlikte 13 Şubat 1967’de DİSK kurucusu oldu ve ilk genel başkanı olarak görevini 10 yıl boyunca sürdürdü.
DİSK, Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ne karşı 16 Eylül 1976’da Genel Yas ilan ederek, örgütlü bir genel grev başlattı. 1977-78 yıllarında Turgut Özal’ın başkanı olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Kemal Türkler’in genel başkanı olduğu Maden-İş Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca, MESS grevleri olarak bilinen ve iş kolunun en yaygın grevleri yaşandı.
22 Temmuz 1980 sabahı Merter’de evinin önünde sendikaya gitmek üzere arabasına binerken düzenlenen silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cenazesi 25 Temmuz günü Aksaray Murat Paşa Cami’inden alınarak işçi sınıfının omuzlarında Topkapı Çamlık Mezarlığı’nda toprağa verildi.
KEMAL TÜRKLER ANMA PROGRAMI:
Tarih : 22 Temmuz 2017 Cumartesi
Saat : 11:00
Yer : Topkapı Mezarlığındaki mezarı başında anma töreni