24/04/2017
Resmi Gazete’de 21 Nisan’da yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararına göre; 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun 48'inci maddesinde belirtilen gelirlerden yapılan aktif istihdam politikaları harcamaları yüzde 30'dan yüzde 50'ye yükseltilmiştir. İşsizin parası ile işverenin teşvik edilmesi fonun amacı dışında kullanılmasıdır. Bu nedenle Sendikamız, fonda biriken gelirlerin, aktif istihdam politikaları için kullanılmasına karşıdır.
İşsizlik Sigortası Fonu çalışanların işsiz kalması durumunda ortaya çıkan kayıpları önleme amacı ile oluşturulan bir fondur. Türkiye’de işsizlik sigortası fonundan faydalanmaya hak kazanma şartları ağır, fondan yararlanma süresi kısadır. İşsizlik ödeneğinin hesaplanma şeklindeki sınırlılıklar, işsizlik fonundaki paranın işsizlik ödeneğine ayrılan kısmının az olması dahası işsizler için kullanılması gereken fonun büyük bir kısmının işveren teşviklerine ayrılması işsizlik sigortası fonunun amacı dışında kullanılmasına neden olmaktadır.
Resmi verilere göre yüzde 13, geniş tanımı ile yüzde 21,4 ile 7 milyonu geçen işsizliğin önüne geçmek ve istihdam yaratmak için oluşturulan politikalar işveren teşvikleri üzerine kuruludur ve bu teşvik politikalarının faturası işsizlik sigortası fonuna yüklenmiştir. Bakanlar Kurulu kararı da işsizlik sigortası fonunun işsizler için değil daha çok işverenler için kullanılması gerçeğini güçlendirmiştir.
İşsizlik sigortasının amacı dışında kullanılmasına karşı olduğumuzu bir kez daha söylüyoruz. Fondan işverenlere teşvik sağlanmamalı, işsizlik sigortasından faydalanacak işsizlerin kapsamı genişletilmeli, bunun için de ödenek hesaplama ve faydalanma şartları kolaylaştırılmalıdır.