Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan ilk 100 günlük icraat programını 3 Ağustos 2018 tarihinde açıklamıştı. 13 Aralık 2018 tarihinde ise ikinci 100 günlük icraat programını açıkladı. İlk 100 günlük icraat programının işçi sınıfına bir getirisi olmadı ama götürüsü çok oldu. İşsizlik arttı, işçi cinayetleri durmadı, sendikal hakları için direnenler tutuklandı, yüksek enflasyon altında ücretler eridi, belediye şirket işçilerinin kadro talebi karşılanmadığı gibi gasp edilen özgür toplu sözleşme hakları verilmedi. Ekonomideki daralma işçi sınıfını daralttı. Ekonomide yaşanan krizin bedeli işçi sınıfına ödetilmeye çalışıldı. Siyasi iktidarın ilk 100 günlük icraatı işçi sınıfına iyi gelmedi aksine dermansız bıraktı; ilaç olmadı, hasta etti.
Açıklanan ikinci yüz günlük programda da işçi sınıfının insanca yaşamak ve insanca çalışmak için mücadelesini verdiği güvenceli, sendikalı, özgür toplu sözleşmeli çalışma talepleri yine görmezden gelindi.
İlk yüz günlük program sonunda işçi sınıfı açısından neler oldu;
Ücretler Eridi
2017 yılında net asgari ücrete yapılan yüzde 7,9’luk zam oranına karşılık, 2017 yılında enflasyon yüzde 12’ye yakın gerçekleşti. 2018 yılı asgari ücreti ise yüzde 14,2 oranında artırıldı. Ancak 2018 Ekim ayı itibariyle yıllık enflasyon yüzde 25’in üzerinde seyrediyor. Böylece iki yıllık asgari ücret artışı kümülatif olarak yüzde 23,3 olurken, enflasyon yüzde 40’ın üzerinde artmış oldu.
Asgari ücrette iki yıllık reel kayıp (alım gücü kaybı) yüzde 12’nin üzerinde gerçekleşti.
İşsizlik Arttı
İşsizlikte krizin etkisiyle büyük patlama yaşandı. TÜİK verilerine dayanarak hesaplanan geniş tanımlı işsiz sayısı 6,3 milyonu aştı. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 18,0 olarak hesaplandı. 1 milyon 111 bin üniversite mezunu işsiz durumda. SGK Ağustos 2018 verilerine göre Temmuz 2018’de 16 milyon 226 bin olan aktif sigortalı sayısı (4-a kapsamında) 15 milyon 862 bine geriledi. Böylece sigortalı işçi sayısında 363 bin azalma gerçekleşmiş oldu.
İş Cinayetleri Sürdü
Türkiye’de 2018 yılının ilk on bir ayında en az 1797 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
Belediye Şirket İşçilerinin Talepleri Yok Sayıldı
696 sayılı KHK yayımlandığı günden bugüne belediye şirket işçilerine yapılan eşitsizliğin ve haksızlığın giderilmesi için en ufak bir adım dahi atılmadı. Belediye şirket işçilerinin kadro talebi yok sayıldı, ilave tediye hakkı görmezden gelindi. Taşeron şirketlerden belediye şirketlerine ve kamuya geçen işçilerinin özgür toplu sözleşme hakkı gasp edilmeye devam etti.
Yıllardır sürdürülen yanlış politikalarda ısrar edilerek açıklanan ikinci 100 günlük program ile de işçi sınıfının taleplerini görmezden gelindi.